Simona Šaturová predstaví svoju koloratúru v repríze opery Nápoj lásky v SND

25.03.2012 18:02


Opera Slovenského národného divadla ponúka reprízu Donizettiho komickej opery Nápoj lásky s ďalším zaujímavým hosťom. Po mimoriadne úspešnom predstavení Nápoja Lásky s Adrianou Kučerovou a Pavlom Bršlíkom, bude 26. marca 2012 na javisku historickej budovy SND hosťovať ďalšia svetobežníčka, tentokrát to bude slovenská sopranistka Simona Šaturová v roli Adiny. Spolu s ňou namiešajú Nápoj lásky Oto Klein (Nemorino), Katarína Polakovičová (Gianetta), Aleš Jenis (Belcore) a Jozef Benci (Dulcamara).

 

 

Simona Šaturová, sopran



Simona Šaturová je držiteľkou Ceny Nadácie Charlotty a Waltera Hamelových za vynikajúce spevácke výkony( Lübeck 2007) a ceny Thálie za najlepší operný výkon v roku 2001. Narodila sa v Bratislave, kde absolvovala na konzervatóriu. Svoje spevácke vzdelanie ďalej prehlbovala v Prahe u doc. Soni Kresákovej, na majstrovských kurzoch Ileany Cotrubas vo Viedni a u Magreet Honig v Amsterdame.

Okrem mnohých vystúpení v Národním divadle (napr. Konstanzia v Únose zo serailu, Ilia v Idomeneovi alebo Sandrina  v La finta giardiniera) sopranistka spievala tiež v Teatro Colón v Buenos Aires, Théâtre du Châtelet v Paríži, v Opéra de Monte-Carlo a v athénskej Megaron Mousikis.  Je obľúbeným hosťom v Théâtre de la Monnaie v Bruseli, kde stvárnila role  Ilie a Sandriny a ďalšia významná spolupráca je plánovaná na rok 2012. Často hosťuje i v Oper Frankfurt, kde spievala Madam Cortese v Rossiniho  Cesta do Remeša,  vo Verdiho Maškarnom bále a titulnú postavu Luciu di Lammermoor.  K jej profilovým roliam patrí Lucia (Donizetti: Lucia di Lammermoor), Gilda (Verdi: Rigoletto), Rosina (Rossini: Barbier zo Sevilly), Oscar (Verdi: Maškarný bál), Adela (J. Strauss: Netopier) a mozartovské role Sandrina (La finta giardiniera), Konstanzia (Únos zo serailu), Zuzanka (Figarova svadba) a Pamina (Čarovná flauta).

Simona Houda-Šaturová je taktiež žiadanou koncertnou speváčkou,  z významných produkcií spomeňme vystúpenie v Carnegie Hall s Philadelphia Orchestra, účinkovanie na Salzburger Festspiele, spolupráca s Toronto Symphony Orchestra v Kanade, vystúpenia pri slávnostnom otvorení Pleyelovej sály v Paríži s Orchestre de Paris, koncert pod vedením Ivana Fischera s Mníchovskou filharmóniou, novoročný koncert Haydnove Stvorenie s Londýnskou filharmóniou pod taktovkou Adama Fischera.  Absolvovala turné s Ph. Herreweghe a Orchestre des Champs-Elysés. (Festivaly Edinburgh, Rheingau, San Sebastian, Warsaw a iné.) Vystúpila v Osake s Osaka Symphony pod vedením E.Oue. V roku 2008  okrem iného absolvovala turné po Nemecku so svetoznámym barytonistom Thomasom Quasthoffom s oratóriom Elias F. Mendelssohna-Bartholdyho pod taktovkou H. Rillinga.

K dirigentom, s ktorými spolupracuje, patrí napr. Christoph Eschenbach, Sir Neville Marriner, Adam Fischer,  Ivan  Fischer, Manfred Honeck, Leopold Hager, Helmuth Rilling, Sylvain Cambreling, Gennadij Roždestvenskij, Jiří Bělohlávek, Tomáš Netopil, John Fiore, Rolf Beck, alebo Martin Haselböck.

Jej poslednou nahrávkou je „Gloria“, CD s adventnými a vianočnými skladbami na čele s mimoriadnou uspávankou Panny Márie od Tarquinia Merula a kompozíciami Zbyňka Matějů Ad te Domine.
K 200. výročiu úmrtia J. Haydna vyšlo v máji vo vydavateľstve Orfeo profilové CD "Haydn Arias", ktoré získalo ocenenie časopisu The Gramophone "Editor's Choice 2009". S Českým filharmonickým zborom nahrala CD Mozartových duchovných skladieb (vyd. Arco Diva) a pre vydavateľstvo Hänssler sa podieľala na projekte Haydnových omší s dirigentom H.Rillingom. Nahrávka Mahlerovej 2. symfónie s Philadelphia Orchestra vyšla vo vydavateľstve Ondine a získala ocenenie Supersonic Award rovnako ako ocenenie nemeckých kritikov Preis der deutschen Schallplatten Kritik. Obidve tieto ocenenia získala aj nahrávka "Requiem and Miserere" od Johanna Adolfa Hasseho (Carus Verlag)



Gaetano Donizetti: Nápoj lásky (repríza)
historická budova SND, pondelok 26. marca 2012 o 19:00

 
Hudobné naštudovanie: Dušan Štefánek
Dirigent: Dušan Štefánek
Réžia: Pavol Smolík a. h.
Scéna: Vladimír Čáp
Kostýmy: Ľudmila Várossová a. h.
Pohybová spolupráca: Elena Zahoráková
 
Adina: Simona Šaturová a.h.
Gianetta: Katarína Polakovičová
Nemorino: Oto Klein a. h.
Belcore: Aleš Jenis a. h.
Dulcamara: Jozef Benci

 

www.snd.sk

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 25. marca 2012 / Bratislava                       

 

 

 

Diskusná téma: Simona Šaturová predstaví svoju koloratúru v repríze opery Nápoj lásky v SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk