Skvostná Renée Fleming v role nevinnej Desdemony

26.10.2012 17:27

 

Už túto sobotu 27. 10. 2012 o 18:45 hod. budú filmové plátna vybratých kín patriť priamemu prenosu opery Giuseppe Verdiho Otello. Sobotné predstavenie je v poradí druhým priamym prenosom už šiestej sezóny populárnej série Met: Live in HD, alebo série satelitných prenosov opier z Metropolitnej opery v New Yorku v HD kvalite.

 

 

Na Slovensku môžete tento prenos vidieť v divadle Aréna v Bratislave 27. októbra 2012 o 18.45 hod.

 

V role Desdemony, vernej a nevinnej Otellovej manželky, zažiari slavná americká sopranistka Renée Fleming. „Rola Desdemony sa radí k skutočným skvostom jej repertoáru. Podľa jej vlastných slov patrí táto rola zároveň k jej najmilším.“, prehlásil jeden z usporiadateľov.

 

Projekt Met: Live in HD predstavuje nové tváre

Jedna z najťažších postáv tenorového repertoáru vôbec - Maur Otello, cyperský guvernér a veliteľ benátského vojska - je stvárnená juhoafrickým tenoristom Johanom Bothom, ktorý v roku 2010 zažiaril ako Radames v priamom prenose Aidy. Otellovho súpera Jaga, ktorý nastrčí úbohú Desdemonu ako nástroj svojej pomsty, spieva nemecký barytonista Falk Struckmann. Stúpajúca hviezda, mladý americký tenorista Michael Fabiano, pre ktorého je sobotný večer debutom v rámci projektu Met: Live in HD, sa predstaví v postave kapitána Cassia. Ďalšou novou tvárou série Met: Live in HD je ruský dirigent Semyon Bychkov, pod ktorého taktovkou budú diváci svedkami strhujúceho príbehu o zrade a odplate. Večerom bude sprevádzať hviezda niekoľkých Verdiho oper Sondra Radvanovsky, v ktorej režii budú rozhovory v zákulisí s hviezdami večera.

 

Prepletanec intríg a vášní na ostrove v Stredozemí

Veľkolepá tragédia Otello, ktorá mala premiéru v Teatro alla Scala v roku 1887, je právom považována za jedno z majstrovských diel slávneho talianskeho hudobného skladateľa Giuseppe Verdiho. Jedná sa o jeho predposlednú operu, ktorá na seba po uvedení úspešnej Aidy nechala čakať dlhých pätnásť rokov a je skutočným vrcholom skladateľovej tvorby. Príbeh, ktorý vychádza z námetu slávnej Shakespearovej drámy, sa odohráva koncom pätnásteho storočia na Cypre, kedy jeho obyvatelia bránili ostrov pred invaziou Turkov.

 

Praktické informácie k sezóne 2012/2013

 

V novej inscenácii Donizettiho opery Maria Stuartovna nahradí v postave Leicestra Matthew Polenzani pôvodne ohláseného Francesca Meliho, ktorý stiahol túto rolu zo svojho repertoáru. Taktiež treba pripomenúť, že priamy prenos opery Francesca da Rimini veristického autora Riccarda Zandonaia začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.


 

 

 

článok zaradený do Aktuality

 

 

Diskusná téma: Skvostná Renée Fleming v role nevinnej Desdemony

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk