Slávnostná La Traviata s talianskym dirigentom, ako pocta Anne Polákovej – Hadravovej

13.09.2012 21:22

 

Košice

 

Štátne divadlo Košice si v utorok 18. septembra reprízou opery G. Verdiho La Traviata s hosťujúcim talianskym dirigentom Vittoriom Parisim pripomenie nedožité 90. narodeniny významnej slovenskej sopranistky Anny Polákovej – Hadravovej (19.7.1922 – 28.6.2008).

 

 

Vittorio Parisi, dirigent

 

 

Slávnostnú atmosféru predstavenia umocní aj prezentácia monografie muzikologičky PhDr. Lýdie Urbančíkovej s názvom Anna Poláková - Hadravová, ktorá v týchto dňoch prichádza na knižný trh.

 

 

Anna Poláková – Hadravová absolvovala Konzervatórium v Bratislave v triede Anny Korínskej. Svoju spevácku kariéru začínala v rokoch 1949 – 1962 na doskách Štátneho divadla Košice. Vytvorila veľké množstvo nezabudnuteľných titulných operných postáv v operách ako La Traviata, Rigoletto, Sila osudu, Bohéma, Faust a Margaréta, Figarova svadba, Rusalka, Beg Bajazid a mnohé iné. Hosťovala aj v zahraničí – Budapešť, Nemecko, Rakúsko, USA. Pravidelne nahrávala v rozhlasových štúdiách v Košiciach i v Bratislave. Od r.1962 žila vo Viedni, kde aj v roku 2008

skonala.

 

 

Vittorio Parisi, dirigent

 

Vittorio Parisi sa narodil v roku 1957 v Miláne. Študoval na Milánskom konzervatóriu v triede Maria Gussella a Gianluigiho Gelmetiho, u ktorého neskôr pôsobil ako asistent. Zúčastnil sa aj majstrovských kurzov ruského dirigenta Kirila Kondrašina v Holandsku. Debutoval v roku 1979 v Teatro Petruzzelli v talianskom meste Bari. Ako dirigent hosťoval v mnohých svetových operných domoch a koncertných sálach. Pôsobil ako dirigent orchestra Angelicum v Miláne, zastupujúci dirigent Filharmónie milánskeho Konzervatória a umelecký riaditeľ a šéfdirigent orchestra Solisti Aquilani. Od roku 1995 je umeleckým riaditeľom a hlavným dirigentom Dedalus Ensemble v talianskej Brescii. Od roku 1997 je vedúcim oddelenia dirigovania na milánskom konzervatóriu.

 

Giuseppe Verdi: La Traviata

Opera Štátneho divadla v Košiciach

18. septembra 2012

detail predstavenia nájdete TU...

 

 

www.sdke.sk

 

 

článok zaradený do Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Spomienka na Annu Polákovú – Hadravovú

Recenzia: Nezabúdajme na Annu Polákovú

(recenzia knihy)

 

 

Diskusná téma: Slávnostná La Traviata s talianskym dirigentom, ako pocta Anne Polákovej – Hadravovej

banda jedna

Attack 22.09.2012
Mna zaujima, co za "niemand" vymyslel anketu na zaciatku sezony? Takto sa propaguje divadlo?To je co za strategia? Kto si pamata ucinkujucich z minulej sezony? Je to jedna velka kopa amaterizmu. A to radsej pomlcim o toaletach v Historickej budove. Alebo, "Aky pan, taky kram?!

Re: Re:Čierne nie je biele

Operák 21.09.2012
Ja si zasa myslím, že tí, ktorí sú zodpovední za chod verejnej štátnej kultúrnej inštitúcie by sa mali riadiť profesionálnymi kritériami a dúfam, že raz v budúcnosti sa podľa toho začnú aj chovať a nie kalkulovať s tým, čo všetko sú fandovia ochotní prepáčiť, odpustiť, nevidieť a nepočuť.

Čierne nie je biele.

Operák 19.09.2012
Je treba vyjadriť pochvalné uznanie vedeniu opery ŠD v Košiciach za to, že sa rozhodlo dôstojným spôsobom pripomenúť si pamiatku speváčky A. Polákovej- Hadravovej. Zarážajúcou v tomto kontexte je však skutočnosť, že na oddirigovanie notoricky známej Verdiho Traviaty, ktorú košická opera pri tejto príležitosti uviedla, si pozvalo talianskeho dirigenta, ktorého amatérsky výkon viedol niekoľkokrát k situáciam, pri ktorých hrozilo, že „spadne remeň“. Bolo by naozaj zaujímavé poznať dôvody, ktoré pri všetkej známej ekonomickej psote vedú šéfa opery k takýmto krokom. Akokoľvek umelecky totiž komusi môže znieť meno Vittorio Parisi, jeho angažovanie za dirigentský pult v profesionálnom telese je prejavom avanturizmu. A.Poláková-Hadravová si to rozhodne nezaslúžila.

Re:Čierne nie je biele.

Fanda 20.09.2012
Ešteže pri tejto večernej reminiscencii "nespadol remeň" nám divákom. Z môjho pohľadu, umelecky veľmi vydarené predstavenie, aj ako spoločenská udalosť.

Re:Re:Čierne nie je biele.

Operák 21.09.2012
Ja si zasa myslím, že tí, ktorí sú zodpovední za chod verejnej štátnej kultúrnej inštitúcie by sa mali riadiť profesionálnymi kritériami a dúfam, že raz v budúcnosti sa podľa toho začnú aj chovať a nie kalkulovať s tým, čo všetko sú fandovia ochotní prepáčiť, odpustiť, nevidieť a nepočuť.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk