Slávny dirigent Nello Santi bude v SND dirigovať Requiem Giuseppe Verdiho

22.03.2012 18:55

 

Opera SND privíta v čase veľkonočných sviatkov, 6. apríla o 19.00 hod. a 7. apríla o 17.00 hod. jedného z najfenomenálnejších svetových dirigentov súčasnosti, maestra Nella Santiho, ktorý bude dirigovať dva koncerty Verdiho Requiem v Sále opery a baletu v novej budove SND. Umelecký zážitok umocnia hostia a sólisti SND Adriana Marfisi, Terézia Kružliaková, Miroslav Dvorský a Jozef Benci. Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND a Spevácky zbor mesta Bratislavy.

 

Nello Santi - životopis

 

Nello Santi, dirigent

 

Verdiho dielo bude interpretované pod dirigentským vedením maestra Nella Santiho. Tento svetoznámy dirigent pôsobil jedenásť rokov ako šéfdirigent Opernhaus Zürich, pravidelne dirigoval aj v Metropolitnej opere v New Yorku, v Royal Opera House v Londýne a v mnohých iných operných domoch po celom svete. Spolupracoval s takými hviezdami ako Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Piero Cappuccilli, Sherrill Milnes, Leo Nucci či Juan Diego Florez. Pod jeho vedením na javisku opery SND vystúpia poprední umelci Adriana Marfisi (soprán), Terézia Kružliaková (alt), Miroslav Dvorský (tenor) a Jozef Benci (bas).


Verdiho strhujúce vokálno-inštrumentálne dielo patrí k svetovo najčastejšie uvádzaným koncertom. Žánrovo sa síce radí k sakrálnej hudbe, tradične je však uvádzané mimo liturgických slávení.

 

V roku 1868, keď zomrel známy a obľúbený skladateľ G. Rossini, Verdi vyzval najvýznamnejších talianskych skladateľov tých čias, aby spoločne vytvorili smútočnú omšu na počesť veľkého skladateľa. Skladatelia síce svoje skladby skomponovali, no uvedenie diela, ktorého každá časť bola prácou iného autora, prekazili rôzne nezhody. Sklamaný Verdi svoju časť – Libera me stiahol a dlhodobo odmietal napísať celú omšu sám, pretože ako tvrdil: „Omší za mŕtvych je už toľko, že je zbytočné pridávať ďalšiu.“ Jeho postoj sa však zmenil, keď sa dozvedel o smrti svojho blízkeho priateľa, významného talianskeho básnika a novelistu Alessandra Manzoniho (1873), ktorého dielo obdivoval. Za pomerne krátky čas napísal Requiem, ktoré venoval pamiatke zosnulého priateľa. V čase premiéry bolo preto známe ako Manzoniho requiem.

 

V Requiem je dokonale počuteľný Verdiho operný rukopis – silný rytmus, vznešené melódie a dramatické kontrasty vyjadrujúce silné emócie. V diele je cítiť smútok zo straty priateľa, ale aj túžbu človeka po odpustení hriechov i radosť zo spásy.


Opera SND ponúka toto geniálne Verdiho dielo v špičkovom hudobnom naštudovaní i obsadení ako svoj príspevok k Veľkej noci, ktorá v sebe spája hrôzu zo smrti, ale i nádej zo vzkriesenia a zázrak života. Dielo sprítomňuje nevšedné tajomstvo, ktorého sa Verdi dokázal v Requiem dotknúť svojou neobyčajnou invenciou.

 

 

 

www.snd.sk

 

 

Nello Santi - životopis

 

súvisiace články

Ako dirigent som sa už narodil, tvrdí svetová hviezda Santi

rozhovor s Nellom Santim

Nello Santi: Verdiho Requiem je drámou ľudstva cez prizmu utrpenia Ježiša Krista

pohľad Nella Santiho na Verdiho Requiem

 

 

 

Publikoval: Ľudovít Vongrej / 22. marca 2012 / Bratislava                             

 

 

.

Diskusná téma: Slávny dirigent Nello Santi bude v SND dirigovať Requiem Giuseppe Verdiho

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk