Slávny režisér Gianfranco de Bosio navštívil Banskú Bystricu

27.10.2013 19:16

 

Banská Bystrica

 

Dramatik, autor kníh, pedagóg, ale hlavne prestížny taliansky filmový, činoherný a operný režisér Gianfranco de Bosio poctil svojou návštevou našu najmladšiu opernú scénu v Banskej Bystrici.

 

 

Gianfranco de Bosio

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Popoludnie v deň premiéry životopisnej inscenáce Verdi (18. október 2013) sa v banskobystrickej opere, v klube Bohéma, konalo neformálne stretnutie operných a divadelných nadšencov s osobnosťou svetovej opernej réžie Gianfrancom de Bosiom. Spolu s ním na Slovensko pricestovali aj riaditeľ Opera Academia Verona Giorgio Brunello a padagóg akadémie Carlo Saletti. Dôvodom ich návštevy bolo absolventské predstavenie žiačky akadémie vo Verone Dany Dikovej s názvom Verdi. Verdi bol zároveň aj témou tohto predpremiérového stretnutia so vzácnymi hosťami, ktoré bolo ďalšou z akcií pripravených vedením banskobystrickej opery k pripomenutiu si 200. výročia narodenia Giuseppe Verdiho.

 

 

zľava: Carlo Saletti, Giorgio Brunello, Dana Dinková, Jaroslav Blaho

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

foto: Ľudovít Vongrej

 

Vo svojom príhovore v úvode stretnutie privítala vzácnych hostí dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici Alžbeta Lukáčová a zároveň pripomenula Verdiho 200. ročnicu, ku ktorej banskobystričania pripravili premiéru Verdiho Macbetha (v rámci 40. ročníka festivalu Zvolenské hry zámocké) a vo foyeri divadla výstavu plagátov Verdiho opier inscenovaných v Štátnej opere. K vrcholom pripomenutia si významného jubilea patrila premiéra životopisnej inscenácie Verdi autorky Dany Dinkovej, študentky Opera Academy Verona v Taliansku.

 

 

Výstava plagátov Verdiho opier v banskobystrickej opere, foyer divadla

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Gianfranco de Bosio na stretnutí hovoril o jeho inscenovaní Verdiho diel, o rešpekte pred dielom Verdiho, o potrebe hĺbkovej analýzy diela a libreta, ale zároveň sa vyjadril aj k súčasnému réžijnemu trendu. Problém nevidí vo vývoji opernej réžie a jej modernizácii, ale skôr v bagatelizovani operných diel, hlavne libreta a v nelogickosti režisérskych zámerov. ,,Mám určitú nedôveru v nezmyselnú modernizáciu opery, ale nie som zásadne proti modernizácii, pretože sú aj dobre urobené moderné opery. Ich réžia musí byť inteligentná, premyslená a logická a aby nejakým spôsobom pridávala a nie uberala“, povedal slávny režisér, ktorého inscenácie sú v súčasných repertoároch prestížnych operných scén. Padla aj otázka, či sa v Taliansku narodil druhý Verdi. Vrcholovým obdobím vzniku opery podľa neho bolo 19. storočie, kedy opera plnila aj spoločenskú funkciu. ,,Určite ďalší Verdi, Donizetti alebo Rossini nie je. Treba povedať, že dnes opera ako novinka nie je centrom v kultúre. Ak sa pozrieme späť do 19. storočia, opera mala postavenie ako dnes napr. filmová produkcia a zároveň je aj málo súčasných opier a skladateľov, ktorí sa venujú opere. Veľakrát som bol v Číne a v Japonsku a tam som cítil väčšiu lásku k opere, oveľa väčšiu ako u nás v Európe a možno časom nás prekvapí aj nová súčasná čínska opera. Napríklad konzervatórium v Shanghaii má mrakodrap s tromi divadlami, hudobnými sálami o čom my európania nemôžeme ani len snívať. V Tokiu stavajú nové divadlo a je tam veľký záujem o taliansky repertoár.“, povedal Gianfranco de Bosio.

 

 

 

foto: Ľudovít Vongrej

 

Dielo Dany Dinkovej Verdi, ktoré mal režisér Gianfranco de Bosio možnosť poznať ešte pred skúšobným procesom považuje za veľký prínos slovenskému publiku.

 

,,Dnes som hovoril o mojom Verdim. V predstavení hovorí pani Dinková o svojom Verdim, ako spolupracovníčka a študentka Akadémie vo Verone. Je to veľká radosť byť prítomný na jej predstavení, a je to viac ako záverečná práca, je to umelecké oznámenie. Som súčasťou tejto záležitosti, lebo Dana Dinková je moja študentka. Čítal som text ktorý napísala ešte pred šiestimi mesiacmi, teda predtým ako začala so skúškami, a vidím to veľmi dobre aj z hľadiska toho, že je to inteligentný text cez ktorý Verdiho spoznajú aj ďalší. Je to veľká a veľmi dobrá didaktická práca pre slovenské publikum. S takýmto spracovaním Verdiho života som sa ešte nestretol, je to zaujímavá novinka a považujem to za rozumnú cestu kultúrnej komunikácie", povedal pre Opera Slovakia Gianfranco de Bosio, ktorý bude v banskobystrickej opere v marci 2015 režírovať Donizettiho operu Maria Stuarda. S pánom Bosiom sme zároveň pripravili rozhovor, ktorý nájdete na Opera Slovakia v priebehu novembra.

 

 

popremiérové stretnutie v Banskej Bystrici

foto: Ľudovít Vongrej

 

Gianfranco de Bosio patrí k najvýznamnejším talianskym divadelným, filmovým a operným režisérom 20. storočia. Dodnes prednáša divadelnú kultúru na Univerzite v Miláne, recitáciu v benátskych jazykoch na Škole malého divadla v Miláne a réžiu na Opernej akadémii vo Verone. Počas svojho života režíroval stovky činoherných a operných predstavení po celom svete a viacerých významných dramatikov (napr. B. Brecht) takto objavil pre kultúrny svet. Jeho film Terrorista patrí k filmovej klasike rovnako ako ďalší film Mojžiš so známym Burtom Lancasterom. Podpísal sa aj pod filmové réžie Toscy s Placidom Domingom v hlavnej úlohe, ako i pod ďalšie operné filmy. Ako riaditeľ viedol divadlo v Turíne a veronskú Arenu, ktorá pod jeho vedením prešla významným umeleckým posunom a zásadným kvalitatívnym vzostupom.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Operné správy

 

www.stateopera.sk

www.operacademyverona.org

 

 

Tip na kliknutie

Nová inscenácia Dany Dinkovej: VERDI

Premiéra: Štátna opera premiéruje životopisné predstavenie Verdi

 

 

Fotogaléria: Slávny režisér Gianfranco de Bosio navštívil Banskú Bystricu

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Slávny režisér Gianfranco de Bosio navštívil Banskú Bystricu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk