SND 2012/2013 vo fotografiách

02.10.2013 18:26

 

Bratislava

 

Slovenské národné divadlo 2012/2013 vo fotografiách - publikácia inšpirujúcich reminiscencií a sugestívnych fotografií. Návštevníci našej prvej scény si v pokladniciach SND môžu kúpiť zaujímavú publikáciu, ktorá netradičným spôsobom približuje okamihy prípravy premiér v uplynulej divadelnej sezóne, atmosféru v zákulisí, aj potlesk pre umelcov vo svetlách rámp.

 

 

 

Tri umelecké súbory SND naštudovali v divadelnej sezóne 2012/2013 spolu 15 premiér – činoherných, operných i baletných titulov. Zostavovatelia publikácie oslovili tvorcov jednotlivých inscenácií – či už režiséra, niektorého z hlavných predstaviteľov alebo choreografa, aby si zaspomínali na čas kreovania diela, na tvorivý proces, na debaty a názory, ktoré zaznievali v skúšobniach pred vstupom na divadelné dosky a pred divákov. Je to po prvý raz, čo SND poskytuje nevšednú príležitosť listovať v spomienkach a v podstate pozvať aj takýmto – novým spôsobom divákov do hľadiska.

 

Publikáciu obohacujú aj zábery zo stretnutí Adely Banášovej so zaujímavými osobnosťami v programe Trochu inak, z Jarnej divadelnej cesty ETC, kedy sa v SND stretli tvorcovia z 8 európskych divadiel, z projektu Noc divadiel – z nočného interaktívneho stretnutia divadelníkov so svojimi divákmi, z otvorenia Modrého salóna - nového priestoru v novej budove SND, ale aj nápaditého MDD, výstav a ďalších aktivít.

 

„ Film alebo kompaktný disk s hudbou si môžete kedykoľvek pustiť, kedykoľvek ho vypnúť alebo dať pauzu či znovu ho prehrať. Divadelné predstavenie sa takto ovládať nedá, aj v tom je jeho čaro, osobitosť, zázrak... Rozhodli sme sa preto vydať túto publikáciu, kde prostredníctvom fotografií chceme „zvečniť“ divadelné umenie, inscenácie všetkých troch umeleckých súborov SND a tiež prácu umelecko-dekoračných dielní,“ uviedol okrem iného v príhovore v novej publikácii generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Súčasne sa poďakoval za ústretový krok spoločnosti TAKEDA, bez ktorej finančného príspevku by nebolo možné publikáciu vydať.

 

 

 

„Umenie vždy stálo po boku medicíny pri vytváraní symbiózy zdravého života. Už antické národy vedeli, že „Mens sana in corpore sano“ - v zdravom tele zdravý duch a, samozrejme, platí to aj opačne...“ vyjadril svoj názor generálny riaditeľ Takeda Pharmaceuticals Slovakia, s. r. o. MUDr. Oktavian Kuchárik. Aj preto významná farmaceutická spoločnosť s viac než dvestoročnou tradíciou podporila vydanie tejto prospešnej publikácie, ktorú si môžete zakúpiť v pokladniciach v historickej aj novej budove SND.

 

www.snd.sk

 

 

Informovala: Izabela Pažítková

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: SND 2012/2013 vo fotografiách

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: SND 2012/2013 vo fotografiách

K publikácii SND vo fotografii

Ursínyová Terézia 03.10.2013
Zaujíma ma podstatné: kto je autorom fotografii?Alebo je to náhodný výber autorov - externých a interných, či dielo jedného fotoreportéra?

Re:K publikácii SND vo fotografii

Ľudovít Vongrej 03.10.2013
Pani Ursínyová, autormi fotografi sú fotografi, ktorí fotili jednotlivé predstavenia, či atmosféru zo zákulisia divadla.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk