SND premiéruje operu Jána Cikkera: Mister Scrooge.

15.11.2011 18:21

 

Bratislava

 

,,Storočnica“ slovenského skladateľa Jána Cikkera, oživila nielen spomienky na maestra, pedagóga, dramaturga Opery SND a výraznú osobnosť slovenskej kultúry, ale oživila aj jeho dielo. Mnohé kultúrne inštitúcie doma aj v zahraničí si pripomenuli tohto výnimočného skladateľa koncertami, výstavami, prednáškami. Slovenská operná scéna ponúka Cikkerovu opernú tvorbu. Diváci mali možnosť vidieť slovenskú premiéru opery Coriolanus na doskách banskobystrickej opery.

 

  www.snd.sk

Foto: Ľudovít Vongrej


 

Druhou premiérou pri príležitosti storočnice Jána Cikkera je premiéra opery v štyroch obrazoch: Mister Scrooge, ktorá bude mať premiéru 18, novembra 2011 v Historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Na Slovensku je to štvrté naštudovanie tejto opery.

 

Svetová premiéra sa konala 5. októbra 1963 na festivale v nemeckom Kasseli, ktorú hudobne naštudoval svetoznámy Christoph von Dohnányi pod titulom „Večer, noc a ráno“, o mesiac neskôr 30. novembra 1963 v Bratislave ako „ Mr . Scrooge“, v osemdesiatych rokoch ho hrali v Košiciach (9. marca 1984) a v deväťdesiatych rokoch v Banskej Bystrici (19. decembra 1997). Odidve boli Kriškove inscenácie. Do SND sa vracia po pol storočí. Toto dielo patrí do pôvodnej slovenskej tvorby 20. storočia a podľa dirigenta Dušana Štefánka je to dielo slovenského impresionizmu s hudobnou rečou svojho obdobia.

 

Libreto opery podľa novely Charlesa Dickensa ,,Vianočná koleda“, napísal autor v spolupráci s Jánom Smrekom. Pôvodný názov opery bol ,,Tiene“.

 

Na fotografii: Peter Mikuláš (David Scrooge)
Autor fotografie: Ctibor Bachratý

 

 

Časť jeho tvorby nebola na Slovensku vôbec premiérovaná, no západná Európa jeho diela ocenila a svetové premiéry sa konali práve na západoeurópskych operných scénach. Použijem citát Jána Cikkera, ktorý interpretovala Michaela Mojžišová na vernisáži výstavy o Jánovi Cikkerovi v SND. Citát: ,,Vo svojich operách sa opätovne vyznávam z viery v dobrú podstatu človeka, z viery, že niet absolútne zlého človeka a že i ten najhorší sa pod vplyvom rôznych impulzov, môže zmeniť v človeka statočného“.


 

Ľudovít Vongrej, autor článku

Nezvyknem dávať do mojich článkov a príspevkov moje subjektívne názory, ale pri tomto diele som si dovolil v krátkosti jeden napísať.

,,Pre mňa je toto dielo, ktoré je po tej citovej stránke veľmi bohaté, je to veľmi silný príbeh človeka, každého jedného z nás. Scrooge sa vo svojej premene snaží napraviť svoje chyby, tak isto ako sa o to snažíme všetci. V tomto príbehu tak ako aj v živote sa niektoré chyby nedajú napraviť. Scrooge napríklad vo svojej predstave prosí svoju bývalú lásku Mary (z čias, keď bol ešte chudobný), aby neskočila do vody, lebo ona v skutočnosti do tej vody skočila a v tomto je tento príbeh veľmi silný. Ukazuje na náš vnútorný svet. Koľkokrát sa aj my sami v sebe vraciame k našim chybám a spätne si ich riešime, snažíme sa ich vrátiť a myšlienkami zmeniť, no ostáva to len v myšlienke, ktoré sa môžu preniesť v čase, ale skutky sa nevrátia".

 

Peter Mikuláš (David Scrooge), Miriam Garajová (Mary) 

Foto: Ctibor Bachratý

 

 

Krátky dej opery.

Príbeh opery Mr. Scrooge sa odohráva počas štedrého večera a je rozdelený do štyroch obrazov. Scrooge je mamonár, lakomec, človek, ktorý je zahľadený sám do seba. Ako to už počas vianoc býva, prichádzajú rodina, koledníci, no Scrooge všetkých odmieta, odmieta pomôcť chudobným, odmieta pozvanie k štedrovečernému stolu od synovca Freda a vyhadzuje ich. Ostáva sám so svojimi peniazmi. Počas tohto večera sa mu vynárajú spomienky na ľudí, ktorých poznal, ako napr. už mŕtvy spoločník Marley, ktorý pre neho pracoval, obraz jeho nevesty Mary, ktorá skočila do vody a ľudia ktorým svojim správaním ubližoval. Tieto jeho spomienky ho dovedú až do výčitiek svedomia a vrcholí to jeho očistou, jeho premenou, kedy Scrooge rozdá všetok svoj majetok, lebo pochopil, že život nieje o peniazoch, ale o láske. Opera končí síce smrťou Scrooga, ale on v podstate zomiera šťastný.

 

Môžeme tu vidieť znaky kresťanského humanizmu, ktoré sa prejavujú vo viere človeka v možnosť prerodenia pod dojmom istých okolností.


 

Andrea Hlinková, režisérka

,,Ja by som podotkla aj takú vec, že táto opera je oveľa viac aktuálnejšia v tomto období, ako v 19. a 20. storočí, lebo dnes tých Scroogeov podľa mňa tu po svete behá veľmi veľa a bohužiaľ žijeme v dobe, kedy to materiálne je nad tým duchovným. Je to veľmi aktuálne a možno sa niekto zamyslí aj nad sebou a nájde v sebe kúsok takého malého Scroogea, zamyslíme sa nad tým ako konáme a ako sa správame voči sebe, voči svojim príbuzným a ľuďom ktorých máme radi. Koľkokrát si to vôbec ani neuvedomujeme, že tým vlastne najviac ubližujeme".

 

Rozhovor s režisérkou Andreou Hlinkovou nájtete na tomto odkaze.

Andrea Hlinková, režisérka: Fungujem na tom, čo mi prinesie hudba

 

Pohľady na toto dielo nájdete na týchto odkazoch:

 

 

Inscenačný tím bratislavskej premiéry 18. novembra 2011 v SND.

 

Operu hudobne naštudoval dirigent Dušan Štefánek, asistent dirigenta Marián Lejava.

Zbormajstri: Koloman Kovács, Zbor opery SND

Magdaléna Rovňáková, detský zbor

Réžia: Andrea Hlinková

Scéna a kostýmy: Miriam Struhárová

dramaturgia: Lýdia Urbančíková

 

Osoby a osadenie:

Scrooge: Peter Mikuláš

Fred: Róbert Remeselník a. h.

Kate: Miriam Maťašová

Bob: Jozef Kundlák

Jenifer: Jitka Sapara-Fischerová

Marta: Katarína Polakovičová

Marley: Ján Galla

Mary: Miriam Garajová a. h.

Kreithová: Eva Šeniglová

Dilberová: Klaudia Račić Derner

Milosrdná sestra: Michaela Šebestová a. h.

Ujo Jožo: Martin Gyimesi

koledník: Matej Farský, Laurenc Klas

Tim: Kristián Vrátny, Jakub Ševčík

 

 

Spoluúčinkuje: Orchester a Zbor Opery SND

Koncertný majster Vladimír Harvan

Bratislavský chlapčenský zbor.

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej 15. novembra 2011 / Bratislava           

 

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk