Spomienka na Luciana Pavarottiho.

05.09.2011 21:33

 

6. septembra 2007 zomrel po ťažkej chorobe operný spevák Luciano Pavarotti.

Luciano Pavarotti bol najznámejší operný spevák na svete. Mal prezývku ,, Kráľ vysokého C “.Narodil sa 12. októbra 1935 na severe Talianska v meste Modena. Pavarotti to mal pri rozhodovaní sa čím bude ťažké, pretože ho bavil šport, konkrétne futbal. Sníval aj o kariére profesionálneho futbalistu.

                                                                    

 

     Luciana spevácky viedol jeho otec, taktiež spevák. Keď mal malý Luciano asi deväť rokov, otec ho prihlásil do miestneho farského zboru ,, Gioacchino Rossini“, s ktorým vyhral medzinárodnú súťaž. Viac ako spev ho stále bavil futbal. Po škole sa stále nevedel rozhodnúť, či spev, alebo futbal.

Zlom nastal vtedy, keď bol 19. ročný Luciano na koncerte Benjamina Gigliho. Bolo rozhodnuté. Začal študovať spev u profesora Arriga Pola. Počas štúdia to nemal ľahké, hlavne po finančnej stránke a rôzne si privyrábal.

 

     V roku 1961 Pavarotti debutoval v postave Rodolfa v Pucciniho opere Bohéma, čo mu prinieslo úspech a slávu na celý život. Ďalej už nasledovali angažmá po celom svete. Jeho zastávky boli: Amsterdam, Viedeň, Londýn, USA, New York.... Samozrejme Taliansko ako kolíska opery. Vynikal v talianskom repertoári 19. stor., bol hosťom popredných operných scén, víťaz mnohých medzinárodných súťaží. Keď zaspieval v metropolitnej opere deväť krát vysoké ,,C“ v Donizettiho opere Dcéra pluku, publikum mu pred oponou zatlieskalo 17. krát. Jeho popularita rástla, ľudia ho zbožňovali a milovali nielen pre jeho krásny spev, ale aj kvôli silnej charizme. Bol to umelec nevšedného rázu, vzor pre mladých spevákov, spevácky partner špičkových speváčok a spevákov, vynikajúci kolega, pravý umelec. Po jeho boku spievali svetové špičky spevákov, medzi nimi samozrejme nechýbali ani naši slovenskí.

 

     Známy je koncert troch tenorov a to José Carrerasa, Plácida Dominga a Luciano Pavarottiho, ďalej jeho koncerty Pavarotti a priatelia, kde vystupoval nielen s opernými spevákmi, ale aj so spevákmi iných žánrov a s deťmi. Koncertoval po celom svete, v jeho diári nechýbalo ani Slovensko. Vystúpil na svojom veľkom koncerte 16.mája 1998 v amfiteátri v metropole východu v Košiciach, pre desaťtisíc divákov. Pavarotti v Košiciach zaspieval až päť prídavkov.

Futbalu zostal verný celý život, ale už len ako fanúšik, no zaspieval si aj na majstrovstvách sveta vo futbale v roku 1990, ktorý bol vysielaný do celého sveta. Týmto si akoby spojil dva sny z detstva.

 

     Luciano Pavarotti bol jedným z najpopulárnejších tenorov, jeho koncerty vysielali televízie a rozhlasy do celého sveta. Venoval sa hľadaniu a podporovaniu mladých talentov, charite, pracoval pre Červený kríž. Bol veľmi humánny človek.

Pavarotti miloval nielen operu, ale aj modernú a rockovú hudbu.

 

Maestro Luciano Pavarotti zomrel po ťažkej chorobe vo svojom rodnom meste Modena.

.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 5. septembra 2011 / Bratislava         

 

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk