STAATSOPER.TV: Pripoj sa a pozri si operu v priamom prenose

21.11.2012 08:45

 

Bavorská štátna opera je prvým medzinárodným operným divadlo, ktoré v sezóne 2012/2013 predstaví sériu bezplatných živých prenosov cez internet. Milovníci opery a baletu z celého sveta sa budú môcť tešiť z celkovo siedmych operných predstavení a dvoch baletných večerov z Mníchova naživo a v plnom rozsahu.

 

 

 

Prvým z nich bol audiovizuálny prenos novej opery Jörga Widmanna Babylon (hudobné naštudovanie: K. Nagano, réžia Carlus Padrissa La Fura dels Baus, účinkovali C. McFadden, A. Prohaska, W. White, G. Schnaut) dňa 3. novembra 2012. Na stránke Opera Slovakia budeme tieto prenosy vždy avizovať, taktiež je pripravený priamy preklik na Live - Stream, ktorý sa nachádza na ľavom paneli našej stránky.

 

 

Naživo cez Live - Stream sa budú vysielať tieto operné predstavenia:

 

25. novembra 2012

Giacomo Puccini

Turandot

 

 

13. decemba 2012

John Neumeier

Luskáčik

 

 

30. decemba 2012

Giuseppe Verdi

Rigoletto

 

 

9. marca 2013

Leoš Janáček

Jenůfa

 

 

20. apríla 2013

Richard Wagner

Bludný Holanďan

 

 

11. mája 2013

Giuseppe Verdi

Macbeth

 

 

1. júna 2013

 Terence Kohler

Hrdinovia 

 

 

júl 2013

prenos z Mníchovského operného festivalu

podrobnosti neskôr

 

Myslím, že živý prenos, ako jednorazová udalosť je moderný spôsob ako otvoriť dvere nášho Operného domu svetu. STAATSOPER.TV je živá ako divadlo a zmizne, keď padne opona – práve toto jej dodáva veľmi osobitú príťažlivosť. Bavorská štátna opera sa takto dokáže predstaviť pred oveľa väčším obecenstvom ako jedinečné fórum, kde sa novátorské hudobné divadlo stretáva s najlepšími umelcami na svete“, povedal generálny manažér Nikolaus Bachler.

 

Štyri až šesť kamier v hľadisku Národného divadla bude snímať predstavenia do celého sveta cez www.staatsoper.de/tv. Takmer 40 mikrofónov v orchestrálnej jame a na javisku zabezpečia prvotriednu kvalitu zvuku. Vysielanie sa bude ponúkať v troch rôznych prenosových kvalitách, ktoré sa automaticky nastavia podľa rýchlosti internetového pripojenia divákovho počítača. Pred každým živým vysielaním generálny mamažér Nikolaus Bachler poskytne úvod do diela a počas prestávok aj Štátna opera umožní nahliadnuť do zákulisia svojej budovy. Pre úplnosť treba dodať že v ponuke budú aj titulky v nemčine a angličtine. Okrem počítača, laptopu alebo tabletu sa vyžaduje len širokopásmové internetové pripojenie, napr. DSL a reproduktory pripojené k zariadeniu.

 

Ako sponzora pre STAATSOPER.TV sa podarilo získať The Linde Group, medzinárodnú spoločnosť, ktorá spolupracuje s Bavorskou štátnou operou už mnoho rokov. Linde je exkluzívnym partnerom od sezóny 2008/2009 a bude aj medzinárodným partnerom vysielania pre nasledujúce štyri sezóny.

 

Poznámka redakcie: Radi by sme upozornili, že diváci, ktorí majú internet s obmedzeným množstvom prenesených dát mesačne, si pri sledovaní môžu tieto dáta prečerpať. V dôsledku toho sa im zvýši mesačný poplatok za internet. Pre užívateľov neobmedzeného internetu je toto upozornenie bezpredmetné.

 

zdroj: www.bayerische.staatsoper.de

 

Pripravil: Ján Marták / 20. novembra 2012 / Bratislava

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

 

Opere v súčasnosti pomáha aj technika

 

Ľudovít Vongrej

 

Opera v 21. storočí je nieje len o operných predstaveniach v tzv. kamenných divadlách, ale okrem prevedenia operných diel na koncertoch, či letných festivaloch ju môžu diváci zažiť už aj inak. Je dostupná už aj prostredníctvom priamych prenosoch v kinách, na veľkoplošných obrazovkách pred divadlami, prenosmi cez Live Stream na internete a dokonca v bezprostrednej diváckej blízkosti na miestach prístupných úplne všetkým vo forme operného Flash mobu.

 

 

Diskusná téma: STAATSOPER.TV: Pripoj sa a pozri si operu v priamom prenose

Rigoletto

Rigoletto 30.12.2012
Rigoletto bolo FANTASTICKE OBSADENIE!!! a teším sa na Jenufu 9. marca :-)

prenosy opier

slovacisko 30.12.2012
Budu takéto projekty aj zo slovenských opier? Mám pocit že naše opery spia a nevedia sa rozhýbať. Sledujem prenosy opier aj z iných divadiel v zahraničí a čakám na deň kedy opereslovakia bude avizovať prenos z opery SND, opery v BB alebo opery z Košíc. Dočkáme sa???

Re:prenosy opier

rana do cierneho 30.12.2012
dobrý postreh aj ja by som to uvítal a tiež nato čakám.
Možno otázka pre diskutujúcich. Aké slovenské operené predstavenie by sa dalo takto prenášať cez internet? Dajte :-) Myslím si, že Aida zo SND by bola dobrá s Kocánom.

Re:Re:prenosy opier

peter 30.12.2012
Madama Butterfly z Banskej Bystrice je zaujímavá, to by sa mohlo ukázať svetu

Ďakujeme!

J. 25.11.2012
Veľmi vám ďakujeme za operu Turandot! Bolo to čosi úžasné, ďakujeme! :)

Re:Ďakujeme!

Simona 30.12.2012
Ďakujeme aj opereslovakii za to že o tom informujete ste super stranka sledujem prenosy cez link na vasej stranke

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk