Štátna filharmónia Košice láka príťažlivým programom i svetovými umelcami

26.03.2013 21:14

 

Košice

 

Apríl sa v Štátnej filharmónii Košice (ŠfK) ponesie v duchu 58. Košickej hudobnej jari (KHJ). Jeden z najvýznamnejších medzinárodných hudobných festivalov na Slovensku ponúkne od 11. apríla do 2. mája množstvo zaujímavých koncertov i sprievodných akcií. Kým však podujatie, ktoré privíta aj umelcov svetového mena, otvorí svoje brány, ponúknu košickí hudobníci koncert pod názvom „Konzervatoristi hrajú s filharmonikmi“ (4.4. o 19.00hod. v Dome umenia).

 

 

 

 

Konzervatoristi hrajú s filharmonikmi

 

Dom umenia 4. apríla 2013 o 19:00

 

G. Rossini: Talianka v Alžíri, predohra
W. A. Mozart: Koncert pre klavír a orchester Es dur K 449
L. van Beethoven: Symfónia č. 7 A dur

 

Tento tradičný projekt ŠfK dáva študentom košického Konzervatória možnosť zažiť atmosféru práce v orchestri. Poslucháčom zas koncert prežiarený energiou mladosti i krásou muziky velikánov. Tentoraz počas večera zaznie hudba Rossiniho, Beethovena a Mozarta. Dirigentskú paličku bude držať Ján Kučera, jeden z najúspešnejších mladých českých dirigentov. Ako sólistka sa predstaví klaviristka Zuzana Zamborská.

 

Tá si v Dome umenia za nástroj sadne v diele W.A.Mozarta Koncert pre klavír a orchester Es dur. „Mozartove klavírne koncerty sú ako vybrúsený drahokam,“ vraví dramaturgička ŠfK, Mária Kornucíková.

 

Žiarivú strhujúcu melodiku ponúkne aj brilantná predohra G. Rossiniho. Beethovenova 7. Symfónia je zas preslávená svojou nádhernou pomalou časťou.

 

 

Košická hudobná jar

 

PROGRAM 58. KHJ

 

11.4. o 19.00hod. Dom umenia JULIA FISCHER (v rámci projektu Hudba medzi Východom a Západom)

16.4. o 19.00hod. Dom menia LITERÁRNO-HUDOBNÝ VEČER „KOŠICE ČÍTAJÚ“

18.4. o 19.00hod. Dom umenia SYMFONIETTA

22.4. o 19.30hod. Dominikánsky kostol MUSICA CASSOVIA

23.4. o 19.00hod. Dom umenia Výročný koncert zboru COLLEGIUM TECHNICUM

25.4. o 19.00 hod. Dom umenia VERDI&WAGNER

26.4. o 18.00hod. Katova bašta MUSICA GLOBUS 2013

30.4. o 19.00hod Bábkové divadlo STAMIC QUARTET

2.5. o 19.00hod. Dom umenia CARMINA! (v rámci projektu Hudba medzi Východom a Západom)

Súčasť festivalu

11.4.-2.5. výstava obrazov v Dome umenia Andrej Smolák

19.4. o 19.00hod. Štátne divadlo Košice, Dialógy karmelitánok (opera)


 

 

Košická hudobná jar, podujatie, ktoré do metropoly východného Slovenska už desiatky rokov prináša tradičné, stabilné a umelecky nespochybniteľné hodnoty, odštartuje o týždeň neskôr, 11. apríla. Aj tento rok počas desiatich večerov prinesie najobľúbenejšie, ale i menej známe diela klasickej hudby a literárneho umenia.

 

Festival otvorí svetoznáma Julia Fischer

 

Julia Fischer

 

Úvodný koncert bude patriť svetoznámej Julii Fischer. Jedna z najväčších husľových hviezd súčasnosti už ako 19 ročná dobyla muzikantskú mekku, newyorskú Carnegie Hall. Prvý husľový koncert s orchestrom odohrala ako 8 ročná, ako 11 ročná vyhrala súťaž Yehudi Menuhina, ako 23 ročná sa stala najmladšou profesorkou v Nemecku.

 

Počas úvodného večera festivalu ponúkne Čajkovského Koncert pre husle a orchester D dur. Okrem toho zaznejú aj Respighiho Rímske pínie a Rímske fontány.

 

Respighi je skladateľ, ktorého hudba je prežiarená slnkom. Trilógia, z ktorej u nás zaznejú Rímske pínie a fontány je hudba priam eruptívna. Autor je majstrom inštrumentácie a obrovský aparát využíva k tomu, aby sa jeho hudobná paleta vyrovnala tým najväčším impresionistom,“ vraví koncertný majster Karol Petróczi.

Najpopulárnejší koncert, ktorý skladatelia zverili husliam, bezpochyby patrí Čajkovskému. „Nie je náhoda, že tak ako Brahms, či Beethoven, aj Čajkovskij ho napísal v žiarivom D dure. V tejto tónine sa zvlášť uplatní jas Stradivariek, či iných špičkových talianskych nástrojov,“ dodáva Petróczi.

 

SYMFONICKÉ KONCERTY

 

V rámci tohtoročnej KHJ zaznejú 4 symfonické koncerty, z ktorých každý má mimoriadnu pointu. Kým Symfonietta ponúkne raritné Janáčkovo dielo, večer pod názvom Verdi-Wagner spojí dvoch velikánov romantickej opery. Tí sa na jednom pódiu ocitajú veľmi zriedka. Bodku za festivalom dá veľkolepé dielo Carla Orffa, Carmina Burana.

 

Zaznie kultová Janáčkova Symfonietta

 

Koncert pod názvom Symfonietta (18.4.) bude exkurzom po objavoch. V úvode večera znovuobjavíme jedno z vydarených diel košického skladateľa Jozefa Podprockého, Zvony. Zaznie na ňom aj jedna z najpopulárnejších skladieb J.N.Hummela, Koncert pre trúbku ES dur. „Je napísaný so zmyslom pre využitie fanfárového charakteru nástroja. Záverečná časť sviští v závratnom tempe. Je to bezpochyby jedna z najvďačnejších kompozícií pre tento nástroj,“ hovorí dramaturgička ŠfK Mária Kornucíková o diele, ktoré určite nadchne. Postará sa o to aj vynikajúci trúbkar Berlínskej filharmónie, Maďar Gábor Tarkövi.

 

Večer nesie názov jedného z vrcholných diel českého skladateľa Leoša Janáčka, Symfonietta. Skladba zrelého majstra nás zavedie leskom zvukov trubiek na veľkolepú slávnosť s davom jasajúcich ľudí. Prevedie nás rapsodickým Slováckom, aby vrcholila velebivým pátosom nad slnkom zaliatou krajinou s jej ľuďmi s vidinou ich šťastnej budúcnosti. Aj to bude znieť v Dome umenia z Janáčkovej kultovej partitúry.

 

Stretnutie dvoch svetov

 

 

Jolana Fogašová

 

Koncertu Verdi-Wagner by mohol dominovať aj slogan: koncert dvoch svetov. „Spoločným menovateľom je však genialita autorov,“ vraví Kornucíková. Verdi je majstrom neopakovateľných árií, ansámblov a zborov talianskej opery. „Naproti tomu stojí Wagner. Veľký reformátor opery i Verdiho operného prejavu. Jeho hudba už tým, že je taká iná ako hudba talianskeho belcanta je nesmierne príťažlivá.“ Lákadlom je aj sólistické obsadenie. Na pódium sa postaví vynikajúca Jolana Fogašová. Kontrovať jej bude Peter Svensson.

 

Záverečným koncertom budú lomcovať vášne

 

Záverečný koncert KHJ by mal byť jej vyvrcholením. V prípade Carminy to netreba zdôrazňovať. Ide o dielo, ktorým doslova lomcujú pudy a vášne. Zábava, často bezuzdná, stredovekého mladého človeka je tu geniálne pretavená do hudobnej podoby. Ak by Carl Orff okrem toho neskomponoval nič, aj tak by mu patrilo čestné miesto na hudobnom nebi.“ V Dome umenia zaznie toto dielo v interpretácii Maďarského národného zboru. Pre to je Verdiho Requiem a Orffova Carmina svetová parketa.

 

Maďarský národný zbor

 

KOMORNÉ KONCERTY

 

Komorné koncerty si už našli svoje stabilné miesto v rámci festivalu. Keďže počas sezóny absentujú, sú atrakciou KHJ. Navyše sú dislokované do zvláštnych – akusticky i vizuálne príťažlivých priestorov – čo im ešte pridáva na atraktivite.

 

Hudba, ktorú 22.4. v Kostole dominikánov ponúkne Musica Cassovia, sa ponesie v sakrálnom duchu. Orchester sa bude snažiť tlmočiť Pergolesiho partitúry v ich pôvodnej noblese. V ich podaní zaznie Salve Regina a Stabat Mater. „Mali sme šťastie na stretnutie s dvoma speváčkami, ktoré zasvätene spievali Stabat Mater. Tak sme si povedali, že by bola škoda, ak by Košice o tento zvláštny pôvab, keď sa oživuje stará hudba spôsobom, akým asi mohla znieť v dobe svojho rozkvetu, prišli,“ vraví umelecký šéf orchestra Musica Cassovia, Karol Petróczi.

 

O mimoriadny zážitok sa postará aj Solamente naturali. Ich Barbarská krása ponúkne tance a piesne baroka. Zážitok z ich vystúpení umocňuje Miloš Valent. Je to totiž muzikant, ktorý husľami doslova žije a prežíva každú notu.

 

Slogan: ´Čo Čech, to muzikant,´ rozšírili po svete hráči komorných ansámblov,“ mieni Karol Petróczi. Už v 19. storočí boli svetovo známe české triá a kvartetá. „Stamicovci sú pokračovaním tejto okrídlenej tradície a sú dôstojnými nositeľmi špičkovosti českej komornej hry.“ Zaujímavosťou programu, ktorý privezú do Košíc bude možnosť počuť nie príliš známe Schubertovo dielo i nekaždodenný skladateľský zjav českej postromantickej hudby, Foerstra. „Ich hru charakterizuje dokonalosť a presvedčivosť hráča na každom poste.“

 

V rámci komorných koncertov sa predstaví aj košický spevácky zbor, Collegium Technicum. Ten na pódiu Domu umenia oslávi svoje 30 ročné jubileum. Laureát mnohých prestížnych medzinárodných súťaží má za sebou niekoľko nahrávok, spieval s viacerými profesionálnymi hudobnými telesami po celej Európe.

 

LITERÁRNO-HUDOBNÝ VEČER

 

Ivan Kadlečík

 

Literárno-hudobný večer má v košickej filharmónii dlhoročnú tradíciu. Tentokrát budú jeho témou Košice v literatúre. Pozvanie prijal prozaik, básnik a esejista Ivan Kadlečík a básnik, esejista a publicista Tibor Kočík. Večer bude prebiehať pod moderátorskou taktovkou Milana Kolcúna.

 

O hudbu sa postarajú študenti tunajšieho konzervatória, ktorí budú hrať z tvorby J.S. Bacha. Okrem nich sa predstaví aj Kaschauer klezmer band hrajúci hudbu so zvláštnym, trochu orientálnym, koloritom.

 

 

www.sfk.sk

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Štátna filharmónia Košice láka príťažlivým programom i svetovými umelcami

ŠFK

Pozorovateľ 28.03.2013
Čo znamená výraz - Maďarský národnéhý zbor ?

Re:ŠFK

Opera Slovakia 29.03.2013
Chybyčka se vloudila :-), už je to opravené. Prajem pekný deň aj veselé veľkonočné sviatky. L. Vongrej

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk