Štefán Kocán zaspieva opäť na Slovensku

12.05.2013 18:30

 

Bratislava-Banská Bystrica

 

Radi by sme upozornili, že do konca tejto divadelnej sezóny budete môcť na Slovensku znova uvidieť vynikajúceho a vo svete žiadaného slovenského operného speváka Štefana Kocána a to nielen v koncertnej interpretácii.

 

 

Štefan Kocán, bas

foto: Anton Novotný

 
 
 

Po vynikajúcom koncerte Štefana Kocána, ktorý pripravila agentúra House of Music a Kapos (Daniel Rabina a Ján Korecký) v rámci cyklu ,,Veľké slovenské hlasy" v apríli 2012, zamieri, v súčasnosti jeden z našich popredných svetobežníkov, opäť na Slovensko. Do konca divadelnej sezóny ho budú môcť diváci na Slovensku vidieť trikrát.

 

Štefan Kocán v koncerte Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

 

Najbližšie to bude na koncerte Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v Bratislave 22. mája 2013, vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, kde spolu so sopranistkou Evou Šuškovou pod taktovkou Maria Košika odznejú árie Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera, skladateľov, ktorých výročia si tento rok pripomíname.

 

Verdi - Wagner

 

8. abonentný koncert : 22. mája 2013 : 19.00 hod.
Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Mýtna 1

 

Účinkujú:
Štefan Kocán, bas
Eva Šušková, soprán
Mario Košik, dirigent

 

Program:
Giuseppe Verdi: Sicílske nešpory, predohra
Giuseppe Verdi: ária Procida z opery Sicílske nešpory
Giuseppe Verdi: Nabucco, predohra
Giuseppe Verdi: ária Zacariu z opery Nabucco
Giuseppe Verdi: Sila osudu, predohra
Giuseppe Verdi: ária Fiesca z opery Simone Boccanegra

 

Richard Wagner: Piesne na texty Mathilde Wesendonkovej pre soprán a orchester
Richard Wagner: Tristan a Izolda, predohra
Richard Wagner: Vstup bohov do Valhally, časť z opery Zlato Rýna
Richard Wagner: Jazda Valkýr, predohra k 3. dejstvu opery Valkýra

 

Vstupenky

Ceny vstupného: kategória A: 5,00 eur; kategória B: 6,00 eur a kategória C: 7,00 eur

Kúp vstupenky on-line.

Vstupenky na tento koncert si tiež môžete zakúpiť osobne na predajných miestach siete Ticketportal.

V deň koncertu si môžete zakúpiť vstupenky aj v Pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1 v Bratislave.
Otváracie hodiny: od 16.00 hod. do 19.00 hod.

 

detail a zdroj informácie: TU...

 

 

Štefan Kocán na javisku Opery SND

 

13. júna 2013 stvárni svetoznámy slovenský basista postavu Banca vo Verdiho Macbethovi na javisku Opery SND. Túto postavu v súčasnosti stvárňuje i na javisku svetoznámej milánskej La Scaly. V hlavných úlohách budú v tomto predstavení SND spoluúčinkovať Sergej Tolstov, hosťujúca rumunská sopranistka Sorina Munteanu, ktorá sa v tejto postave v Opere SND s vynikajúcimi ohlasmi predstavila v apríli tohto roku a tenor Ľudovít Ludha. Júnové predstavenie odznie pod taktovkou Friedricha Haidera.

 

detail a zdroj informácie: TU...



Štefan Kocán v premiére banskobystrickej Štátnej opery

 

Poslednou premiérou Štátnej opery v Banskej Bystrici bude Verdiho dráma Macbeth. Macbeth bude zároveň aj úvodným predstavením XL. ročníka festivalu ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ a dielo bude 23. júna 2013 uvedené v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Postavu Banca stvárni Štefan Kocán. Spoluúčinkovať v tomto predstavení budú Evez Abdulla, Louise Hudson, Miroslav Dvorský a ďalší.Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach, Réžia: Peter Gábor

 

detail a zdroj informácie: TU...

 

 

Štefan Kocán, bas

 

 

Vyštudoval spev na Vysokej škole múzických umení v Bratislave ( Hana Štolfová-Bandová). V štúdiu spevu pokračoval na viedenskom konzervatóriu pod vedením basistu Jevgenija Nesterenka. S úspechom sa zúčastnil na medzinárodných súťažiach P. I. Čajkovského v Moskve, Hommage à Lucia Popp v Bratislave a Belvedere vo Viedni. Po štúdiách sa stal členom operného súboru Landestheater v rakúskom Linzi, kde naštudoval o. i.  Sarastra v Mozartovej Čarovnej flaute, Raimonda v Donizettiho Lucii di Lammermoor, Filipa II. vo Verdiho opere Don Carlos a Banca v Macbethovi, Kecala  v Smetanovej Predanej neveste.


 

La Scala, zo skúšky na Dona Giovanniho

 


V sezóne 2003/2004 získal ocenenie Eberharda Waechtera za stvárnenie úlohy Veľkého inkvizítora vo Verdiho Donovi Carlosovi. Následne v tejto úlohe a v úlohe Komtúra  v Mozartovom Donovi Giovannim debutoval na scéne Wiener Staatsoper, kde je odvtedy pravidelným hosťom. Ďalšie ponuky ho zaviedli do Teatro del Liceo v Barcelone, Royal Danish Opera, Opéra de Nice, Opéra National de Paris, Teatro Communal v Modene, Teatro Ferrara, Theatre Basel, Aalto Theatre v Essene, Staatstheater v Kasseli, Staatsoper v Hannoveri a do Slovenského národného divadla v Bratislave.

 

 

Aida , MET New York 2009

 



Na týchto scénach sa predstavil aj ako Osmin v Mozartovom Únose zo Serailu, Komtúr v Donovi Giovannim, Mustafa v Rossiniho Talianke v Alžíri, Filip II. a Veľký inkvizítor v Donovi Carlosovi, Krížový kráľ v Prokofjevovej Láske k trom pomarančom alebo Smetanov Kecal v Predanej neveste. Významný je jeho debut v newyorskej Metropolitan Opera vo verdiovských rolách Kráľa a Ramfisa v Aide, Sparafucila v Rigolettovi a Veľkého inkvizítora v Donovi Carlosovi, ďalej vystúpenie vo Wiener Staatsoper vo verdiovských rolách Banca v Macbethovi a Guardiana v Sile osudu, v Bayerische Staatsoper v úlohe Osmina, v Theater Graz v úlohe Zachariáša vo Verdiho Nabuccovi a v pražskom Národnom divadle, kde naštudoval rolu Vodníka v Dvořákovej Rusalke. Diváci ho môžu idieť aj v exkluzívnych priamych prenosoch z Metropolitnej opery v New Yorku prenášaných do vybraných kín po celom svete.

 

 

 

 

 

zdroj: internet

pripravil: Ľudovít Vongrej

 

Tip na kliknutie

Štefan Kocán: Rozhodol som sa byť spevákom

(rozhovor pre Opera Slovakia z apríla 2012)

 

 

 

 

Diskusná téma: Štefán Kocán zaspieva opäť na Slovensku

Doma

Eva Kováčová 13.05.2013
Na adrese

https://www.youtube.com/watch?v=JhZ9HZWOGII

som náhodou natrafila na vlaňajší koncert Pavla Remenára a Štefana Kocána v Dolnom Dubovom, ich rodnom meste.
.
Vypočuť si tento koncert a záverečný Kocánov rozhovor bol veľmi milý a príjemný zážitok.





Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk