Svetový deň hudby na Rádiu Devín

30.09.2013 22:48

 

Na návrh lorda Yehudi Menuhina, svetoznámeho hudobníka,  si od roku 1975 pripomíname 1. október ako Svetový deň hudby. Tento deň patrí nielen velikánom hudby ako takej, ale súčasne je i dňom spoznávania hudby rôznych kultúr. Rádio Devín sa svojím programom „Svetový deň hudby na Rádiu Devín“ pri príležitosti Svetového dňa hudby, pripája k tomuto sviatku.

 

 

 

 

Poslucháčom v špeciálnej štruktúre prispôsobenej hudobnému námetu ponúkne Rádio Devín koncertné relácie, hudobno-slovné pásma, exkluzívny záznam z koncertov renomovaných slovenských operných spevákov cyklu Veľké slovenské hlasy Adriany Kučerovej (soprán), Jany Kurucovej (mezzosoprán) a Pavla Bršlíka (tenor),  fíčre, poviedky, eseje a verše inšpirované hudobnou tematikou.

 

Anotácie na vybrané programy

 

6.00 – 6.10

Verše - Štyri piesne pre bas a klavír na verše Vojtecha Mihálika – spievané verše popredného slovenského básnika, ktorého dielo sa vinie niekoľkými desaťročiami, má svoje vrcholky i prepadliská. Najvyššie umelecké kvality pritom dosiahol autor vtedy, keď abstrahoval od politických obmedzení doby, v ktorej žil. Sú to predovšetkým jeho filozoficko-reflexívne skladby a ľúbostná lyrika, ktorými sa navždy zapísal do dejín slovenskej poézie druhej polovice 20. storočia.

 

07.00-09.00

Ranné ladenie – hosťom bude slovenský violončelista Eugen Prochác, ktorý je v ten deň sólistom festivalového koncertného večera na 49.ročníku BHS a premiérovo na ňom uvedie  dielo bratislavského rodáka J.N.Hummela.

 

Ranníček - Beáta Panáková: Malé rozprávky o veľkom hudobníkovi: Rytier zlatej ostrohy – Príbeh o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi

 

09.00-10.30

Ars musica  - bude na Svetový deň hudby  patriť atypickým verziám slávnych diel slávnych skladateľov, najmä  Ludwiga van Beethovena a Edvarda Hagerupa Griega.

 

11.05 – 11.15 

Esej - Hermann Hesse/Magda Takáčová: Gertrúda. Fragment z románu „o moci hudby a sile lásky“  - úryvok z "hudobného" románu Hesseho, ktorý sa venuje stálym spisovateľovým témam: problému umelca a umeleckej tvorby vôbec. V centre príbehu stojí hudobný skladateľ Kuhn, ktorý zo spätného pohľadu rozpráva o svojom živote plnom pocitu slabosti a bezmocnosti umelca v bezcharakternej dobe. 

 

11.30 – 12.00

Poviedka – Vincent Šikula: Pre lesný roh – Poviedka inšpirovaná spisovateľovým osobným príbehom. Po rozpustení nitrianskeho kláštorného gymnázia, na ktorom mladý Šikula študoval, a návrate do rodného Dubového pri Modre sa totiž zapísal na miestnu novovzniknutú hudobnú školu. Po vzore otca sa  prihlásil na klarinet. Keďže však pochádzal z chudobnej rodiny a na vlastný kvalitný nástroj nemal peniaze, cvičil len veľmi sporadicky. Neskôr však presedlal na lesný roh, ktorému sa potom venoval aj v ďalšom štúdiu na konzervatóriu.

 

14.30-16.00

Popoludnie na Devíne – hosťom bude šéfdirigent SOSR Mario Košik, ktorý predstaví nadchádzajúci cyklus abonentných koncertov SOSR a aktuálne štúdiové nahrávky realizované na pôde SRo.

 

 

Slovenský rozhlas

 

Verše - Publius Ovidius Naso: Hudba a poézia – Verše básnika, ktoré sú perlou rímskeho básnictva a napriek času, ktorý uplynul od ich vzniku, sú aj trvalou inšpiráciou pre všetky ďalšie ľudské pokolenia.

 

16.05-16.30

Jazzovinky – autor relácie Patrick Španko ponúkne  dva nové albumy, ktoré sa objavili na našom trhu. Ako prvý predstaví album trojice Ondřej Pivec – organ a klávesové nástroje, Karel Růžička Jr- - tenor saxofón a Russell Carter – bicie nástroje. Toto CPR Electrio v sebe elektricky fúzuje funk, jazz, soul, R’n’B, hiphop, gospel a elektroniku. Druhým albumom bude debut rumunskej formácie Moonlight Breakfast – ich titul Shout je príjemnou tanečnou zmesou funku, soulu, disca a jazz-samplov, či v skratke – budeme počuť módny electroswing.

 

17.00-17.30

Hudba z mesta - Varšava je známa svojou bohatou hudobnou tradíciou. Je tu veľa orchestrov rôznych hudobných žánrov. Medzi známe kapely malých hudobných foriem patrí sláčikový  Atom String Quartet. Je to jedno z mála sláčikových kvartet na svete, ktoré hrajú jazz. Klasicky vzdelaní hudobníci hrajú väčšinou vlastné kompozície, ktoré znejú originálne a moderne, začo získali početné ocenenia doma i v zahraničí.    

 

17.35-18.30

Farby zvuku - Hudobný fíčer o podstate hudobného umenia. Zvuk a jeho rozličné frekvencie, trvanie, intenzita, farba. Ako sa z fyzikálnych veličín stáva hudobná výpoveď, estetika, znak, emócia, duch. O svete zvuku s tými, čo  túto zvláštnu konkrétnu abstrakciu tvoria, tvarujú, selektujú a komponujú.   

 

19.00-21.00            

Večer na tému 60.výročie Detského speváckeho zboru SRo - Hudobno-slovné pásmo so súčasným  a bývalými dirigentmi zboru Adriánom Kokošom, Jankou Rychlou a Mariánom Vachom a hudobným  skladateľom Jurajom Hatríkom, ktorého tvorba je úzko prepojená s rozhlasovým zborovým telesom. Rozprávanie o vzniku, histórii, pôsobení detského zboru na rozhlasovej pôde ale aj slovenskej hudobnej scéne všeobecne.

 

21.00-22.30

Tri veľké slovenské hlasy - to je názov operného troj-recitálu  popredných slovenských operných speváčok a speváka, ktorí pôsobia prevažne na zahraničných operných scénach - počnúc milánskou  La Scalou a končiac Metropolitnou operou v New Yorku. Rádio Devín ponúka záznam z koncertov troch špičkových slovenských operných spevákov z cyklu "Veľké slovenské hlasy". V operných áriách a piesňových cykloch sa predstavia: Adriana Kučerová (soprán), Jana Kurucová (mezzosoprán) a Pavol Bršlík (tenor).

 

www.rtvs.sk

 

Informovala: Adamkovičová Zuzana, RTVS

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: Svetový deň hudby na Rádiu Devín

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Svetový deň hudby na Rádiu Devín

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk