Svetoznáma Joyce DiDonato zaspieva už onedlho v Bratislave

27.10.2013 21:02

 

Bratislava

 

Už o niekoľko dní čaká Bratislavu, ale aj Slovensko ďalšia výnimočná operná udalosť. Slávna americká mezzosopranistka, sólistka Metropolitnej opery v New Yorku Joyce DiDonato, vystúpi v Slovenskom národnom divadle v Bratislave v rámci jesenného koncertného turné s projektom Drama Queens.

 

 


 

Koncert organizuje agentúra Kapos, v novej budove Slovenského národného divadla 7. novembra 2013 o 19.30 hod. V rámci jesenného koncertného turné s projektom Drama Queens, bude po európskych metropolách umelkyňu sprevádzať orchester Il Complesso Barocco (založený v roku 1979 v Amsterdame). Na programe zaznejú barokové árie kráľovien G. F. Händla, A. Vivaldiho, Ch. Glucka, C. Monteverdiho, D. Scarlatiho, G. Giacomelliho, G. M. Orlandiniho, A. Cestiho, J. A. Hasseho a G. Portu. V auguste 2013 jury prestížnej nemeckej ceny ECHO Klassik opäť ocenila Joyce DiDonato titulom Speváčka roka práve za projekt Drama Queens, s ktorým vystúpi v Bratislave.

 


Joyce DiDonato

Drama Queens

Slovenské národné divadlo, Bratislava, nová budova

7. novembra 2013 o 19.30 h

Hudobný sprievod:

IL COMPLESSO BAROCCO

(Holandsko)

 

 

 

Čím bude koncert Joyce DiDonato zaujímavý?

 

Ján Korecký

 

,,Koncert Drama Queens americkej mezzosopranistky Joyce DiDonato trochu vyplní medzeru, ktorú má bratislavský, ale aj slovenský hudobný život v oblasti barokovej opery. Navyše vo fantastickej interpretácii, za ktorú speváčka získala významné ocenenia ako Grammy a Echo Klassik. Sprevádzajúci komorný orchester Il Complesso Barocco zasa poskytne možnosť užiť si umenie špičkového hudobného telesa. Program Drama Queens vyšiel aj na CD, ktoré bude počas koncertu v predaji."

 

 

Joyce DiDonato, mezzosoprán

 

Americká mezzosopranistka Joyce DiDonato, ocenená najstarším americkým časopisom Musical America ako Vokalistka roka 2013, víťazka Grammy 2012 v kategórii Best Classical Vocal Solo, sa po štúdiu spevu zúčastnila programov pre mladých umelcov v San Francisku, Houstone a Santa Fe. Odtiaľ už jej cesta viedla na svetové operné scény, kde sa preslávila v operách Rossiniho, Händla a Mozarta, ale aj vo svetových premiérach súčasných opier.

 

 

 

Medzi jej vrcholy v poslednom období patrí debut v Nemeckej opere v Berlíne v úlohe Rosiny v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly, jej prvý európsky Octavian v Straussovom Gavalierovi s ružou v madridskom Teatro Real, sestra Helena v  prvotine Jakea Heggieho The Dead Man Walking v houstonskej opere; Isolier v Rossiniho opere Gróf Ory a Skladateľ v Straussovej Ariadne na Naxe v Metropolitnej opere, európske turné v titulnej role Händlovej Ariodante a hlavná postava v Massenetovej Popoluške v Covent Garden.

 

V uplynulej sezóne zažiarila v milánskej La Scale v Gavalierovi s ružou a v Rossiniho Jazernej pani, ako aj vo svetovej premiére barokového pasticcia Začarovaný ostrov v Metropolitnej opere či v Donizettiho Marii Stuarde v houstonskej opere.

 

V tejto sezóne patria medzi jej vrcholy Maria Stuarda (Metropolitan Opera) a Jazerná pani (Royal Opera House), ako aj tourné Drama Queens, v ktorom ponúka barokové árie kráľovien; na CD ho vydala v novembri 2012 firma Virgin Classics. S týmto programom príde aj do Bratislavy.

 

Jej rozsiahla diskografia obsahuje CD amerických piesní The Deepest Desire, za ktoré vo Francúzsku dostala cenu Diapason d’or de l’année, CD Händlových duetov (so sopranistkou Patriciou Ciofi), kompletné nahrávky Rossiniho Popolušky, Händlových opier Radamisto a Alcina, Berliozovej opery Benvenuto Cellini a DVD s operami Herkules, Popoluška a Barbier zo Sevilly. V roku 2010 získala cenu Klassik Echo Award v kategórii Speváčka roka a vo februári 2012 cenu Grammy v kategórii Najlepší sólový album za Diva Divo.

 

 

 

 


 

Agentúra Kapos prináša na Slovensko koncerty svetových operných hviezd ako aj špičkových slovenských svetobežníkov. V rámci týchto koncertov mohli diváci na Slovensku vidieť Ceciliu Bartoli, Juana Diega Floréza, Lawrencea Brownleeho, Oľgu Pereťaťko a naposledy Mariusza Kwiecieńa so Simonou Houda-Šaturovou. V rámci cyklu Veľké slovenské hlasy organizovali koncerty Štefana Kocána, Pavla Bršlíka, Andriany Kučerovej, či Jany Kurucovej. Agentúra pripravuje radu ďalších výnimočných koncertov, o ktorých vás budeme informovať.


 

Najbližšie koncerty agentúry Kapos

 

THOMAS HAMPSON & LUCA PISARONI

Slovenské národné divadlo, Bratislava, nová budova
4. decembra 2013 o 19.30 h
PKF - Prague Philharmonia
Dirigent: Julian Kovačev

 

Poľský tenorista
PIOTR BECZALA

Slovenské národné divadlo, Bratislava, nová budova
25. apríla 2014 o 19.30 h
Český národný symfonický orchester
Dirigent: Łukasz Borowicz


 


 

Vstupenky zakúpite v sieti  Ticketportá l, www.snd.sk a na www.kapos.sk


 

info na

www.kapos.sk

www.joycedidonato.com


 

Agentúra kapos poskytuje zľavu pre dôchodcov vo výške 50% TU...

Zľavu pre čiateľov Opera Slovakia vo výške 20%, poskytuje agentúra Kapos TU...

 


 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

zdroj: Kapos

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Joyce DiDonato prináša do Bratislavy úspešný projekt Drama Queens

V SND je 4. decembra 2013 Tenorom vstup zakázaný!

 

 

 

Fotogaléria: Svetoznáma Joyce DiDonato zaspieva už onedlho v Bratislave

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Svetoznáma Joyce DiDonato zaspieva už onedlho v Bratislave

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk