V akej lige hrá Opera SND?

13.09.2011 13:03

 

Pavel Unger, operný kritik
 
K podobenstvu so športovou terminológiou v titulku nabáda neplánovaný úvod otváracieho koncertu opernej sezóny, ktorý v novej budove SND odznel uplynulú sobotu. Po pietnom akte za obete nedávnej leteckej tragédie však nastal regulárny program.
 
 
Ľubica Vargicová
Ľubica Vargicová
Autor: Alena Klenková
 

Zámerom bolo cez pripomienku 20. výročia vzniku Vyšehradskej skupiny ponúknuť spoločné vystúpenie našich umelcov s kolegami z Poľska, Maďarska a Česka. Myšlienka šľachetná, výsledok chabý. Logickým partnerom prvej slovenskej scény má byť Varšava, Budapešť a Praha. Na koncerte, ktorému prívlastok "gala" a sprofanované ovácie postojačky nesvedčali ani žartom, vystúpili sólisti krakovskí, segedínski a brnianski. To by nemusel byť kameň úrazu, keby zodpovedali "prvej lige".

Dramaturgia opäť vycerila zuby bezmocnosti, keď spolovice verdiovský program (Nabucco, Rigoletto, Traviata, Don Carlo) nedoplnila aspoň originálnymi vzorkami z tvorby autorov partnerských krajín. Jedinou výnimkou bola ária z Moniuszkovho Strašidelného dvora.

Ak hostitelia chceli - nie príliš taktne - dokázať, že Opera SND disponuje zdatnejším speváckym potenciálom, nestálo ich to veľa síl. A to ani pri nie optimálnych výkonoch Petra Mikuláša a Moniky Fabianovej. Nevýrazný koloratúrny soprán Poľky Katarzyny Oleś-Blacha a tón maďarskej subrety Helgy Nánasi nemôžu súperiť so suverénnou Ľubicou Vargicovou. Obaja tenoristi, Poliak Tomasz Kuk a Maďar Boldizsár László majú síce znelé výšky, prvý však nepozná výraz a druhému chýba šťava v strednej polohe. Úbytok farby a mdlý prejav poznačili aj soprán Češky Pavly Vykopalovej a prítomnosť čoskoro 80-ročného Richarda Nováka možno vnímať väčšmi ako pozornosť k jubileu.

Za dirigentským pultom sa vystriedali Tomasz Tokarczyk, Jaroslav Kyzlink a Rastislav Štúr, pričom orchester, pod taktovkou prvého neveľmi presný, nadobúdal istotu v číslach, ktoré má zažité. Ostáva dúfať, že úvodný krok do prázdna bol len zúfalým omylom a nie ambíciou kotviť na úrovni provincie.

 
 
13. septembra 2011

Prečítané: www.pravda.sk

 
 
 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk