V Bratislave odštartovala Noc hudby 2013 opera Čarovná flauta pre deti

21.06.2013 12:03

 

Bratislava

 

Noc hudby na Slovensku organizuje Hudobné centrum v Bratislave. Tento rok sa koná druhý ročník tohto úspešného podujatia, v ktorom úvodný program symbolicky na nádvorí bratislavského Hudobného centra 21. 6. patril deťom a to nie len tak jednoducho. Deti ho začali Mozartovou Čarovnou flautou.

 

 

Čarovná flauta pre deti, Noc hudby 2013

Foto: Ľudovít Vongrej

 

Projekt pre najmenších divákov prišiel s hravou verziou známej Mozartovej opery s názvom Čarovná flauta pre deti, alebo Malá čarovná flauta. Program bol pripravený Jaroslavom Pehalom, členom Viedenskej štátnej opery, kde pôsobí od jesene 2011. Tam videl akým spôsobom pracujú s detským divákom či už v tzv. opernom stane na streche budovy štátnej opery alebo uvádzaním Čarovnej flauty pre deti, kde sú deti maximálne integrované do deja. Viac o projekte sa dozviete TU...

 

 

Čarovná flauta pre deti, Noc hudby 2013

Foto: Ľudovít Vongrej

 

Na nádvorí bratislavského Hudobného centra účinkujúci nielenže vtiahli deti do deja príbehu, ale ich taktiež hravou formou zoznámili s operou ako s hudobným žánrom. Deti okamžite reagovali a príbeh so záujmom sledovali. Niektoré z nich sa v ozajstných divadelných kostýmoch stali na chvíľu hercami v slávnej mozartovej opere.

 

 

 

Čarovná flauta pre deti, Noc hudby 2013

Foto: Ľudovít Vongrej

 

Noc hudby je iniciatíva Hudobného centra, ku ktorej sa môžu pripojiť organizátori kultúrnych podujatí akéhokoľvek štýlu a žánru aj samotní umelci.  Hudobné centrum vyhlásilo prvý ročník projektu Noci hudby 15. júna 2012, čiže v roku, kedy medzinárodne uznávaný francúzsky Sviatok hudby oslávil 21. júna 30. výročie. Podobne ako divadlá, literatúra, či múzeá aj hudba získala svoju noc - bude sa konať pravidelne, vždy tretí júnový piatok, čo v aktuálnom roku vychádza priamo na 21. júna.

 

 

Čarovná flauta pre deti, Noc hudby 2013

Podujatie neuniklo ani objektívom japonských turistov

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

V programe o 9. hod. sa v réžii Jaroslava Pehala predstavili mladí speváci Viktória Balanová, Juraj Vodila a Juraj Kuchár. Na klavíri hral Daniel Simandl. Predstavenie bolo uvedené v slovenskom jazyku.

 

Čarovná flauta pre deti bola jediným operným predstavením v rámci Noci hudby 2013. Žiadne z troch slovenských operných divadiel sa do tohto projektu nezapojilo. Operné árie v koncertnom prevedení si budete môcť vypočuť v rámci koncertu. Programy jednotlivých miest nájdete na www.nochudby.sk.

 

 

Čarovná flauta pre deti, Noc hudby 2013

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Podrobné informácie o podujatí a programe so všetkými hudobnými podujatiami v 20 mestách Slovenska nájdete na

www.nochudby.sk   

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Čarovná flauta pre deti

Jaroslav Pehal: Detský divák je náročný, ale aj najúprimnejší

 

 

Fotogaléria: V Bratislave odštartovala Noc hudby 2013 opera Čarovná flauta pre deti

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: V Bratislave odštartovala Noc hudby 2013 opera Čarovná flauta pre deti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk