Večer s Petrom Dvorským.

25.09.2011 21:39

 

Bratislava

 

24. septembra 2011 patrila sála opery Slovenského národného divadla v Bratislave jubilantovi, slovenskému tenoristovi maestrovi Petrovi Dvorskému. Stretnutie pod názvom ,,Večer s Petrom Dvorským" pripravil pán Jaroslav Blaho, k príležitosti životného jubilea maestra. Stretnutie sa nieslo v duchu spomienok tenora na svoju spevácku kariéru, na prvé predstavenia a svetovú slávu.

 

 

Moderátor a autor večera vo veľmi pohodlnej až rodinnej atmosfére priblížil divákom kariéru maestra, jeho prvé kroky a úspechy po celom svete. Hovorené slovo bolo obohatené o audio a video nahrávky. V hľadisku Opery SND bola prítomná odborná aj laická verejnosť, predstavitelia slovenskej, ale aj svetovej opery.

 

V liste ministra kultúry Slovenskej republiky pána Daniela Krajcera odznelo poďakovanie za jeho celoživotnú prácu, za reprezentáciu Slovenska a prínos do celosvetového operného umenia.

 

                

 

Po úvodných príhovoroch a gratuláciách štátnych predstaviteľov, začal veľmi príjemný večer a ako povedal pán Jaroslav Blaho ,, budeme pokračovať takto pekne rodinne, pretože tu sme vlastne s tvojou rodinou, s opernou rodinou, s tvojimi priateľmi, tvojimi fanúšikmi, slovenským aj zahraničným operným obecenstvom“.

 

Pán Blaho bližšie charakterizoval hlas Petra Dvorského, vyzdvihol jeho farbu hlasu, citovosť, srdečnosť a úprimnosť prejavu. Obzvlášť originalitu a svetoznámosť maestra. Svetoznámosť pán Blaho definoval ako účinkovanie operného speváka na svetových operných scénach nie len jednu, dve sezóny, ale omnoho viac. Maestro Peter Dvorský účinkoval na tých najpoprednejších operných scénach dvadsať poctivých sezón. Po tejto informácii zaznel potlesk obecenstva.

 

Peter Dvorský spieval počas svojej kariéry nesmierne náročný operný repertoár, kde existuje veľká interpretačná tradícia a veľká konkurencia. V tejto konkurencii obstál a zaradil sa medzi svetovú opernú špičku. Začiatok medzinárodnej kariéry Petra Dvorského začal v januári 1977, kedy maestro vstúpil na dosky Viedenskej Štátnej Opery. Pán Dvorský vtipne opísal svoje prvé stretnutie sa so Štátnou Operou vo Viedni, kde spieval Rosenkavaliera. P. Dvorský povedal: ,,Repertoár vo Viedni bol úplne odlišný od nášho, spieval sa tam Strauss, Wagner... Krásne ma obliekli, dali mi dobovú parochňu, spieval som v kostýme Beniamina Gigliho a ja si hovorím, tak to sa mi bude spievať a našťastie to vyšlo. O tri týždne nato som dostal ponuku do Rigoletta a Traviaty".

.

 

 

Z Viedne smerovali maestrove kroky do celého sveta po boku špičkových spevákov a dirigentov.

Okrem Štátnej opery vo Viedni spieval v Opere Metropolitan, Covent Garden, Opere Paríž, Mníchove, Tokiu...

 

Maestro zaspomínal na stretnutie s Lucianom Pavarottim a alternáciami s týmto tenoristom, s Montserrat Caballé, Mirellou Freni a inými opernými hviezdami. V spomienkach zašiel do slávnej Opery La Scala, Metropolitnej opery...

 

Z koncertnej činnosti bola spomenutá interpretácia Verdiho Requiem v milánskej Bazilike San Marco, v ktorej bola za Verdiho života premiéra tohto veľkého umeleckého diela. Peter Dvorský tam spieval pod taktovkou slávneho talianskeho dirigenta Claudia Abbada a spomínali sa aj mnohé ďalšie interpretácie.

 

V programe odznel aj duet Rodolfa a Mimi ,,O soave fanciulla“ zo záveru prvého dejstva Pucciniho opery Bohema, samozrejme s vysokým C. Vo videu spievali Peter Dvorský a Mirella Freni z predstavenia v Tokiu. Po tomto videu v hľadisku zaznelo zaslúžené ,,bravo“.  Pán Blaho povedal: rakúsky dirigent ,,Carlos Kleiber sa údajne vyjadril, že keď počuje spievať, alebo diriguje túto dvojicu Petra Dvorského a Mirellu Freni, tak je veľmi dojatý a to sa málo dirigentom stáva“.

 

Veľmi príjemné stretnutie s charizmatickým umelcom maestrom Petrom Dvorským sa skončilo úprimným potleskom divákov.

 

Peter Dvorský sa narodil 25. januára 1951 v Partizánskom.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej a D. P.  / 25. septembra 2011 / Bratislava


 

 

Diskusná téma: Večer s Petrom Dvorským.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk