Veľkolepé Operné gala festivalu Viva musica!

02.07.2012 22:41

 

Medzinárodný hudobný festival Viva musica!, ktorý už po ôsmykrát ponúka v uliciach Bratislavy kvalitnú hudbu v interpretácii špičkových slovenských a svetových umelcov, ukončil svoj ôsmy ročník tradično - netradične veľkolepým Operným gala.

 

 

Operné gala Viva musica! 2012

Foto: Zdenko Hanout

 

Tradične preto, lebo Operné gala sa stalo tradíciou v závere festivalu a netradične miestom konania a výberom interpretov. V sobotu 30. júna 2012 tak na Bratislavskom hrade vystúpili dva fenomenálne talenty, víťazi prestížnej súťaže Plácida Dominga Operalia. Operalia je jednou z najvýznamnejších speváckych súťaží na svete, kde odborná porota každý rok vyberá štyridsať operných spevákov a speváčok z viac ako tisícky účastníkov vo veku 18-30 rokov.

 

 

Po odspievaní svojho debutu v Opéra comique v Paríži si bulharská sopranistka Sonya Yoncheva namierila svoju prvú cestu do Bratislavy. Jej speváckym partnerom na bratislavskom koncerte bol vynikajúci rumunský tenorista Stefan Pop. Hral orchester Viva musica!, dirigoval ruský dirigent Michail Tatarnikov, hudobný riaditeľ a šéfdirigent známeho Michajlovského divadla v Petrohrade. Všetci hosťujúci umelci sa na koncert už počas skúšky veľmi tešili a pre všetkých troch to bol slovenský debut.

 

 

Myšlienkou vzniku prestížneho medzinárodného hudobného festivalu Viva musica! bolo priniesť klasickú hudbu ,,trochu inak“, netradične. Priniesť ju aj bežnému poslucháčovi priamo do ulíc, pretože hlavnou podstatou podujatia je priblíženie klasiky nestrojeným spôsobom, bez oblekov a kravát. Celý festival sa nesie v tomto duchu až na jednu výnimku a tou je jeho vyvrcholenie tradičným Operným gala, ktoré si zachováva punc elegancie, hoci je tiež prístupné bežnému poslucháčovi. Základnú myšlienku sa mladému zakladateľovi a riaditeľovi festivalu Viva musica! Matejovi Drličkovi podarilo naplniť a tak návštevnosť a záujem o tento festival každým rokom narastá.

 

 

ruský dirigent Michail Tatarnikov

Operné gala Viva musica! 2012

Foto: Zdenko Hanout

 

Tohtoročné Operné gala sa na rozdiel od ostatných ročníkov, ktoré sa konali v uliciach bratislavského Starého mesta, uskutočnilo  na Bratislavskom hrade. Ak nahliadneme do siene slávy Operného gala Viva musica!, nájdeme aj mená týchto interpretov: ruský barytonista Dmitrij Chvorostovskij, mexický tenorista Ramón Vargas, slovenský tenorista Pavol Bršlík, slovenské sopranistky Ľubica Vargicová, Adriana Kučerová..., všetko mená svetových formátov. Na Slovensku sa už stalo bežným zvykom hosťovanie zahraničných operných hviezd so zvučnými menami napĺňajúcimi hľadiská svetových operných domov. Vďaka originálnej dramaturgii festivalu sme však tento rok boli svedkami, že Slovensko navštívili dva výnimočné operné talenty na začiatku svojej sľubnej medzinárodnej kariéry. Práve výber začínajúcich operných hviezd je sviežim oživením zaužívaných tradícii slovenskej opernej scény.

 

Operný nadšenec, ktorý sa orientuje vo svete opery, určite zachytil mená dvoch mladých talentov na plagátoch alebo weboch prestížnych operných domov a bežný divák sa s nimi zoznámil po prvýkrát. Napriek začínajúcej kariére v našich končinách neznámych spevákov hľadisko Operného gala, ktoré uznávaný operný kritik označil ako ,,najväčšie slovenské operné hľadisko“, zaplnilo publikom v počte vyše 1500 ľudí. Umelcov za ich slovenský debut odmenili úprimným potleskom a zaslúženým ,,Bravo!“

 

 

Operné gala Viva musica! 2012

Foto: Zdenko Hanout

 

Program koncertu bol zostavený z diel predverdiovského obdobia, obdobia romantizmu a verizmu. Zazneli známe operné árie, duetá, predohry a intermezzá svetových skladateľov. Nechýbali napríklad ária Nemorina z opery Nápoj lásky, árie Rodolfa a Mimi z Pucciniho Bohémy, ako aj duet z Verdiho Rigoletta. Orchester Viva musica! sa blysol v úvodnej predohre k Rossihiho opere Straka zlodejka ako aj v intermezzách veristických skladateľov. V závere nechýbalo Brindisi z La Traviaty, či nádherný ľúbostný duet ,,Lippen schweigen" z Lehárovej operety Veselá vdova.

 

 

Operné gala Viva musica! 2012

Foto: Zdenko Hanout

 

 

 

Na afterparty sme oslovili aj jednu z hviezd večera Sonyu Yonchevu

 

 

 

Ako ste sa cítili v Bratislave? Aké sú vaše dojmy po koncerte?

 

Keď sme začali spievať, tak som si všimla publikum na Slovensku, ktoré sa akoby s nami chcelo najskôr zoznámiť. V závere bolo potom vidieť že boli šťastní, a že sme slovenské publikum presvedčili o našom výkone. 

 

Mali ste aj nejaké očakávania?

 

Keď som začala spievať, nemala som nijaké očakávania. Uvedomujem si, že keď sa robí takýto koncert, tak spevák musí vojsť divákovi akoby pod kožu a to som sa aj snažila urobiť. Nikdy nezačínam spievať s tým, že mám nejaké očakávania od publika, niečo čo by som od nich chcela dostať. Najskôr chcem publiku niečo dať a keď je výkon dobrý, tak sa mi to od nich vráti.

 

 

Aké bolo vaše posledné predstavenie alebo koncert pred príchodom do Bratislavy?

 

Naposledy som účinkovala 28. júna v krásnej produkcii v Opéra comique v Paríži, v opere Lovci perál, kde so mnou spieval aj tenorista Dmitrij Korčak. Na to predstavenie som sa veľmi tešila, lebo to bol môj debut v Opéra comique.

 

Blíži sa leto, čo vás najbližšie čaká?

 

Na leto mám veľké plány, čaká ma veľa koncertov. Najbližšie pocestujem do Paríža, kde budem spievať vo Versailles Händla, potom budem mať jedno veľké gala v Londýne, kde budeme spievať spolu s Plácidom Domingom, Erwinom Schrottom a Stefanom Popom, s ktorým sme dnes spolu spievali v Bratislave a s ďalšími. V auguste by som sa rada venovala naštudovaniu mojich nových siedmych rolí, s ktorými budem debutovať najbližšiu sezónu.

 

Aké sú to role?

 

Naštudujem si rolu Violetty z La Traviaty, ktorú som celú ešte nikdy nespievala. Pripravovala som sa na ňu v Paríži a čítala som aj knihu od Alexandra Dumasa Dáma s kaméliami, potom sa presuniem do Covent Garden v Londýne, kde naštudujem Musettu v Bohéme. Ďalej ma čaká Donna Elvíra, Gilda z Rigoletta a iné...

 

 

Poznáte aj nejakých slovenských operných spevákov?

 

Samozrejme že poznám, sú to kvalitní speváci. Poznám Editu Gruberovú, Adrianu Kučerovú, Pavla Bršlíka, Dalibora Jenisa.

 

 

 

 

Celý festival, ktorý sa v sobotu skončil, priniesol veľký výber profesionálnych umelcov a pestrú dramaturgiu. Uvidíme, čo prinesie deviaty ročník Viva musica! 2013.

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 2. Júna 2012 / Bratislava                         

 

 

Diskusná téma: Veľkolepé Operné gala festivalu Viva musica!

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk