Verdi v Čechách v rámci Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia 2013

01.11.2013 18:13

 

Praha

 

Začiatkom septembra 2013 sa v Prahe konala vernisáž výstavy plagátov v rámci Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia 2013. Témou tohto ročníka bol Verdi, ktorého 200. výročie narodenia si pripomína celý svet. Pražská expozícia predstavuje výber 20 plagátov z celkových 350, ktoré umelci tvorili špeciálne kvôli účasti na siedmom ročníku trienále.  Aj týmto originálnym spôsobom si v Čechách pripomenuli okrúhle výročie narodenia operného génia.

 

 

 

 

Tohto ročníka sa zúčastnili umelci z tridsiatich krajín sveta. Bulharských autorov je 33 a medzi svetoznámymi menami sú taktiež začínajúci výtvarníci aj študenti. Českú republiku zastupuje už po niekoľkýkrát Jan Rajlich, ktorého plagát bol súčasťou kolekcie vystavenej v Galérii Bulharského kultúrneho inštitútu Praha, kde bolo možné vidieť okrem plagátov z dielne českých a bulharských výtvarníkov aj diela z Mexika, Talianska, Bieloruska, Poľska, USA, Švajčiarska a Japonska. Jedinečná medzinárodná výstava zachytáva rôzne štýly a vizuálne interpretácie umelcov z rôznych krajín sveta, inšpirovaných nesmrteľným dielom Giuseppe Verdiho.

 

Medzinárodné trienále je aktuálna umelecká platforma, ktorej snahou je zaistiť maximálnu možnosť prístupu publika k spoločným kultúrnym hodnotám súčasného svetového plagátu. Ďalšou snahou trienále je spolupracovať na rozvoji plagátu ako umeleckého výrazu, šírit jeho kultúrne a umelecké úspechy, vyzdvihovať jeho úlohu ako jedného z najdemokratickejších a najpôsobivejších vizuálnych umení.

 

 

 

Nie je tak náhodou, že na konte trienále je viac ako 90 výstav po celom svete. Koná sa v Sofii od roku 1995 ako jediná medzinárodná výstava scénického plagátu, venovaná veľkej rôznorodosti moderných i klasických scénických štýlov.

 

Výstava v Čechách

 

Pre české publikum výstava vznikla v spolupráci Bulharského kultúrneho inštitútu v Prahe, Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia a Štátneho kultúrneho ústavu Ministerstva zahraničných vecí Bulharskej republiky.

 

Výstavu mohli vidieť návštevníci Galérie Bulharského kultúrneho inštitútu v Prahe od 5.-30. septembra 2013. Po tomto dátume bola nainštalovaná v Štátnej opere Praha (na 1. balkóne), kde budú plagáty vystavené až do polovice novembra 2013. Odtiaľ výstava 20 plagátov poputuje do Janáčkovho divadla v Brne, kde ju návštevníci opery uvidia až do predvianočného obdobia. V Brne bude výstava slávnostne otvorená 15. novembra o 19:00 hod.

 

 

 

 

Zo Slovenska sa počas trvania Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia nezúčastnil ani jeden výtvarník. Možno aj tento náš príspevok k 200. výročiu narodenia Giuseppe Verdiho bude vhodnou inšpiráciou pre ambicióznych slovenských výtvarníkov, ktorí takýmto medzinárodnym spôsobom zviditeľnia nielen seba, ale aj našu krajinu.

 

viac info o trienále na

www.triennial.orbitel.bg

 

 

 

 

Opera Slovakia k príležitosti Verdiho 200. ročnice, ponúkla možnosť vyjadriť sa k tejto téme amatérskym aj profesionálnym výtvarníkom, grafikom..., prostredníctvom súťaže na našom webe. Ich práce si môžete prezrieť TU...

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

zdroj: Medzinárodné trienále scénického plagátu Sofia, Bulharský kultúrny inštitút, ŠO Praha, Janáčkovo divadlo Brno

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Verdi v Čechách v rámci Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia 2013

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Verdi v Čechách v rámci Medzinárodného trienále scénického plagátu Sofia 2013

Slovensko v medzinárodnom postaveni

Peter K. 01.11.2013
So záujmom som si prečítal článok o výstave plagátov na Čechách a na základe tohto článku zájdem na výstavu do blízkeho Brna. Ale je veľká škoda že sa na nej nezúčastnil ešte ani jeden zástupca Slovenska. Škoda je aj tá že na Slovensku si hlavne operné divadlá neúctili Verdiho originálnejším spôsobom ale ,,len" predstavením alebo koncertom, ale aj za to vďaka. Peter K.

Re:Slovensko v medzinárodnom postaveni

NN 03.11.2013
Suhlasim s Petrom K. Verdim sa zivia nase 3 divadla, nebyt neho maju navstevnost o polovicu nizsiu a SND a Kosice povazovali za vrchol dramaturgickej vynaliezavosti znova uviest Rigoletta. Esteze mame Bansku Bystricu, ta okrem noveho Macbetha hrava na ZHZ aj ine Verdiho opery.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk