Verdiho Requiem ukončilo 5. ročník Festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník

07.07.2013 07:11

 

Košice

 

„Dnes sme boli v nebi.“

Opát Rádu Premonštrátov Ambróz M. Štrbák o záverečnom koncerte Šengenského poludníka.

 

Týmito slovami charakterizoval sv. omšu, počas ktorej zaznelo v piatok 5. júla Requiem Giuseppe Verdiho v podaní Medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník 2013 opát Rádu Premonštrátov Ambróz Martin Štrbák. Kostol Najsvätejšej Trojice na košickej Hlavnej ulici zažil po roku opäť viac ako výnimočné okamihy a jubilejný festival opäť ukončilo mohutné „standing ovations“.

 

 

 

 

Záverečný koncert jubilejného 5. ročníka Festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2013 zaplnil chrám takmer do posledného miesta. Tí, čo prišli, určite neoľutovali. Mladí umelci z piatich krajín pod taktovkou ruského dirigenta Jevgenija Prasolova ukázali ako dokáže hudba spájať. Za niekoľko dní spoločných skúšok sa spojili v jednoliaty celok, ktorý spolu so sólistami Svetlanou Varlamovou, Gabrielou Hübnerovou, na poslednú chvíľu zaskakujúcim tenoristom Františkom Birošom a Martinom Gurbaľom, ponúkol jedinečný zážitok. „Toto sú okamihy pre ktoré sa oplatí žiť,“ dodal počas poďakovania opát Ambróz.

 

Jubilejný festival napriek skromnejšiemu rozpočtu ukázal opodstatnenosť a životaschopnosť myšlienky stretávania sa mladých umelcov a búrania hraníc prostredníctvom hudby. „Myslím, že naše dieťa sa už dostáva do puberty. Už teraz všetkých pozývam na šiesty ročník a viem aj to, aká výnimočná skladba odznie na záverečnom koncerte. Akoby sa zniesla nejaká energia, lebo keď sme dnes na generálke hovorili s o. Ambrózom, pýtal sa ma, čo by sme mohli zahrať o rok. Priznám sa, že o jednej skladbe som rozmýšľal už niekoľko dní a práve tú navrhol aj on,“ prezradil divákom možno viac ako treba Igor Dohovič. A tak už teraz je jasné, že medzinárodný festivalový orchester a zbor bude o rok zvádzať „tuhé boje“ s ďalšou výnimočnou skladbou, s Petite Messe Solenelle talianskeho skladateľa Gioacchina Rossiniho.

 

 

 

 

Piaty Šengenský poludník sa stáva históriou. Opäť priniesol nezabudnuteľné okamihy nielen divákom, ale aj mladým hudobníkom z Miešaného zboru Sliezskej univerzity v poľkom Cieszyne, zo Symfonického orchestra Konzervatória v ruskom Togliatti, Komorného súboru sólistov mesta Užhorod či Českého komorního ansámblu mladých z Prahy. Počas šestnástich festivalových koncertov, vrátane mimoriadneho koncertu zboru Univerzity vo filipínskej Manile zaznelo množstvo krásnej hudby, ktorú diváci neraz ocenili nadšeným potleskom. V dočasnom festivalovom domove v Rekreačnom zariadení na Zlatej Idke vznikli nové priateľstvá. „Tento festival je jednoducho úžasný. Počas prázdninových dní mladí hudobníci nielen tvorivo trávia čas pri rozvíjaní svojich schopností, ale predovšetkým cez spoločné muzicírovanie spoznávajú hudobnú kultúru iných národov, spoznávajú nový repertoár, ale aj iné spôsoby práce. Festival má zároveň veľký priateľský rozmer – spoločné skúšky medzinárodného orchestra a nekonečné večerné utužovanie vzťahov,“ hovorí Izabela Zielecka – Panek, dirigentka z poľského Cieszyna, ktorá sa zúčastnila dvoch festivalov, v roku 2011 s komorným zborom Ad Libitum a v tomto roku s miešaným zborom Harmonia Sliezskej univerzity.

 

Tohtoročný Šengenský poludník prispel aj k tomu, že podujatie sa svojimi číslami natrvalo zaradilo medzi najúspešnejšie podujatia tohto žánru minimálne v stredoeurópskom regióne. Počas piatich ročníkov privítal festival takmer 1000 účastníkov z 12 krajín celého sveta, uskutočnilo sa viac ako 100 festivalových koncertov, na ktorých bolo vyše 20 000 divákov a na mape festivalu je takmer 20 miest zo štyroch krajín, ktorými prechádza šengenská hranica.

 

www.sengenskypoludnik.eu

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

Článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Verdiho Requiem ukončilo 5. ročník Festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Verdiho Requiem ukončilo 5. ročník Festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk