Viva zbor! Legendu o rytieroch zo Sitna zaspieva osemsto detí

20.06.2013 10:08

 

Bratislava

 

Už 21. júna 2013 vyvrcholí projekt Viva zbor! slávnostným uvedením hudobno - dramatického diela Legenda o rytieroch zo Sitna. Zimný štadión Ondreja Nepelu sa rozozvučí spevom osemsto detí v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

 

 

foto zo skúšky

 

O najväčšie pódium, aké kedy na Slovensku stálo, sa s deťmi podelia aj Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová, Marián Čekovský, Lukáš Latinák, Ivo Gogál, Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný. Autorom hudby, ktorú deti spoznávali po čas celého školského roka, je Oskar Rózsa. Krásnymi textami do piesní prispel Peter Kollár a réžie koncoročného vystúpenia sa zhostil známy slovenský divadelný režisér Jakub Nvota.

 

 

foto zo skúšky

 

 

Cieľom projektu Viva zbor! je podporovať aktívne hudobné vyjadrenie detí na základných školách prostredníctvom aktívneho kontaktu s hudbou a spevom a intenzívneho zážitku zo spoločného úspechu, rozvíjať osobnostné črty detí, motivovať ich k tvorivosti, podporovať zodpovednosť, kolektívneho ducha a tímovú prácu, vzájomnú sebaúctu, disciplínu a rešpekt. Projekt Viva zbor! nie je súťaž, v ktorej vyhrávajú najlepší speváci. Zapojenie sa doň je dobrovoľné a princíp spoločného spievania dáva šancu hudobne sa prejaviť aj menej talentovaným alebo introvertnejším deťom. Projekt svojím charakterom zároveň chce pomôcť k zlepšeniu postavenia predmetu Hudobná výchova medzi žiakmi, učiteľmi aj rodičmi a prostredníctvom skupinovej aktivity v nich motivovať a upevňovať záujem o hudbu, umenie a vo všeobecnosti o kultúru.

 

 

foto zo skúšky

 

Do pilotného ročníka projektu sa počas školského roka 2012/2013 zapojilo takmer osemsto štvrtákov a piatakov z deviatich bratislavských základných škôl, ktorí počas celého školského roka v rámci hodín hudobnej výchovy prežívali príbeh známej Legendy o rytieroch zo Sitna. Budúci školský rok by mal projekt prebiehať na území celého Slovenska a možnosť zapojiť sa dostanú všetky základné školy.

 

 

 

 

Viac info na: www.vivazbor.sk alebo na https://www.facebook.com/VivaZbor

 

 

Zdroj: Viva zbor!

Foto: Viva zbor!

 

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: Viva zbor! Legendu o rytieroch zo Sitna zaspieva osemsto detí

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Viva zbor! Legendu o rytieroch zo Sitna zaspieva osemsto detí

Viva zbor. Legenda o rytieroch zo Sitna

Mgr. Gabriela Mahútová 23.06.2013
Viva zbor - hudobno-scénické dielo pre veľký detský zbor, symfonický orchester a sólistov z radov známych hudobníkov, skvelých hercov aj spevákov, dňa 21. júna naplnilo Zimný štadión
Ondreja Nepelu.
Zámer projektu sa tvorcom skvele vydaril. Obrovská vďaka! Veľké ďakujem patrí pedagógom,
ktorí s deťmi trpezlivo nacvičovali, úžasným hercom, ktorí nás držali počas celého predstavenia v napätom sledovaní deja, famóznemu dirigentovi Oskarovi Rózsovi, ktorý deti nádherne a citlivo viedol a deťom - spevákom i nespevákom, ktoré spievali tak nadšene a krásne,že sme v závere vystúpenia mnohí od dojatia plakali.
Veľmi som celý príbeh prežívala a nedá mi,aby som sa s vami ostatnými podelila o úžasné dojmy, ktoré vo mne projekt Viva zbor zanechal. Zúčastnila som sa vystúpenia ako jeden z pedagógov školy, ktorá bola zapojená do projektu. Pyšná som nielen na naše úžasné deti a pedagógov, ktorí s nimi nacvičovali, ale na všetkých, ktorí toto dielo zrealizovali.
Obrovské standing ovation na záver potvrdilo, že vynaložená námaha nebola zbytočná.
Verím, že sa podaril aj hlavný zámer - väčšia motivácia k hudobnej výchove, k umeniu a vo všeobecnosti ku kultúre.
Obrovská vďaka!!!!!! Mgr. Gabriela Mahútová, ZŠ Gessayova

Re:Viva zbor. Legenda o rytieroch zo Sitna

Elena Klimovska 24.06.2013
Mozem povedat len velke Dakujem za vsetkych rodicov, ktorych deti mali moznost zucastnit sa tejto nadhernej akcie. Cele predstavenie bolo neskutocne emotivne. Deti si to uzili a myslim, ze zazitky a skusenosti,ktore naberali pocas celeho roka, budu nosit este dlhu dobu v sebe. Este raz vdaka vsetkym, ktori sa tohoto projektu zucastnili. Bolo by naozaj uzasne keby tato akcia nebola len ojedinelou lastovickou a mala pokracovaniepo dalsie roky. Dopriala by som kazdej skole na slovensku, detom a ich rodicom, aby mali moznost zucastnit sa takehoto jedinecneho projektu.
Elena Klimovska

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk