Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel Ladislav Čavojský

10.01.2014 22:17

 

Bratislava

 

Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel vo štvrtok 9. januára divadelný historik zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Ladislav Čavojský. Pre TASR to potvrdila jeho dcéra Katarína Ducárová a predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 17. januára o 12.30 h na Cintoríne Vrakuňa v Bratislave.

 

 

Ladislav Čavojský

(1932-2014)

Foto: F. Tisovič


Ladislav Čavojský sa narodil 17. januára 1932 v Trnave, divadelnú vedu študoval na Divadelnej fakulte VŠMU. Celý život pôsobil v SAV. Je nositeľom zlatej medaily SAV. Prezident SR mu v roku 2010 udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Skúmal najmä dejiny slovenskej drámy a divadla. Je autorom vyše 160 štúdií publikovaných v časopise SAV Slovenské divadlo a ďalších stoviek štúdií, článkov a recenzií v dennej tlači, odborných časopisoch, knižných zborníkoch.

,,Zameral sa hlavne na objasnenie dovtedy nezmapovaných a divadelno-historicky nepreskúmaných súvislostí," uviedol Mistrík. Okrem iného sa venoval tvorbe našich spisovateľov a dramatikov, Jánovi Palárikovi, Jánovi Chalupkovi, Martinovi Kukučínovi, Jakubovi Grajchmanovi, Vladimírovi Hurbanovi-Vladimírovovi a ďalším.

,,Čavojského divadelno-historický výskum reprezentuje najlepšie tradície slovenského vedeckého bádania, seriózneho štúdia podkladov a prameňov, vedeckú presnosť, dôslednosť a poctivosť v skúmaní objektu. Jeho slová majú trvalú váhu, názor a hodnotu," doplnil Mistrík.

 

Posledná rozlúčka so zosnulým bude 17. januára o 12.30 h na Cintoríne Vrakuňa v Bratislave.

Parte L Cavojsky.pdf

 

Zdroj: TASR

Článok zaradený do: Operné správy

 

Prečítajte si nekrológ Vladimíra Blaha

Čítali sme ho s pôžitkom

 

 

Fotogaléria: Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel Ladislav Čavojský

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel Ladislav Čavojský

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk