Záhorská Ves a Festival Lucie Popp

23.11.2013 17:48

 

Záhorská Ves

 

Vedenie obce Záhorská Ves, pozýva na 3. ročník festivalu venovanej svoje rodáčke, svetoznámej opernej speváčke Lucii Popp. Tohto roku si pripomíname 50. výročie javiskového operného debutu a tiež 20. výročie jej smrti.

 

 

Lucia Popp

(1939-1994)

 

Obyvatelia Záhorskej Vsi si svoju vzácnu rodáčku pripomínajú prostredníctvom koncertov už desiaty rok, ale v posledných troch rokoch, vďaka spolupráci s ministerstvom kultúry SR, posunuli organizovanie koncertov do festivalovej podoby. Zámerom vedenia obce bolo vytvorenie tradície kultúrnych podujatí k pripomenutiu si Lucie Popp. ,,Tieto koncerty organizujeme každoročne už 10 rok v kostole sv. Michala v našej obci, ľudia sa na to veľmi tešia. Myslím si, že tradícia je tu už daná a radi ju zachováme“, povedal pre Opera Slovakia JUDr. Boris Šimkovič, starosta obce, ktorý si osobnosť Lucie Popp veľmi váži.

 

3. ročník festivalu Lucie Popp

 

24. novembra 2013 o 16.00 hod.

Kostol Sv. Michala Záhorská Ves

 

Účinkujú Schola Gregoriana Bratislavensis a Spevácky zbor Apollo Bratislava

 

 

 

 

Kostol Sv. Michala Záhorská Ves

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Okrem koncertov organizovaných v miestnom kostole, si obec vzácnu rodáčku úctila aj pomenovaním ulice na ktorej stojí rodný dom umelkyne po jej mene a tak v Záhorskej Vsi stojí rodný dom Lucie Popp na ulici Lucie Poppovej. Dnes je dom obývaný, ale nie príbuzenstvom speváčky a nachádza sa na ňom pamätná tabuľa, pripomínajúca vzácnu osobnosť obce. ,,Lucia Popp tu bola dvakrát asi tak pred 30 rokmi, prišla sa pozrieť na rodný dom, bola to veľmi milá a príjemná pani.“, spomína si na stretnutie s ňou súčasný majiteľ domu a dodáva: ,,V tom čase sme dom prerábali a hovorila ako si na dom pamätá zo svojho detstva.“ Súčasný obyvateľ domu kúpil dom od ďalšieho majiteľa, nie od rodiny Lucie Poppovej. ,,Občas tu prišla aj televízia a každoročne sa tu zídu ľudia z Rakúska aj zo Slovenska a pod pamätnú tabuľu zavesia veniec“, povedal na záver majiteľ domu, ktorý nás ochotne pustil do záhrady, kde malá Lucia vyrastala.

 

 

Lucia Popp

 

Pamätná tabuľa na rodnom dome Lucie Popp

 

Záhrada rodného domu Lucie Popp, kde sa ako malé dievčatko hrávala

 

Rodný dom Lucie Popp v Záhorskej Vsi

foto: Ľudovít Vongrej

 

Obyvatelia obce si Luciu Popp pamätajú ako malé dievčatko, ktoré s rodičmi bývalo v Záhorskej Vsi do svojich šiestich rokov a potom sa rodina presťahovala do Bratislavy. Neskôr ju začali vnímať ako opernú speváčku, aj keď obdobie v ktorom bola najviac umelecky činná neprialo jej zviditeľneniu v rodnej krajine a aj obyvatelia obce ju v tom čase vnímali viac ako rodáčku, nie ako veľkú osobnosť opery. ,,Spomínam si na ňu ako na malé dievčatko, pretože bola odomňa asi o dva roky staršia a pamätám si ako vyrastala u babky u Štolbov. Vnímam ju aj ako opernú divu, pretože vážna hudba mi veľa hovorí.“, povedal pre Opera Slovakia náhodne oslovený obyvateľ obce, ktorý sa teší aj na koncert. ,,Lucia Popp nám niečo hovorí, priznáme sa, že bližšie až tak veľmi nie, ale na koncert si zájdeme“, povedala mladá rodinka, ktorá sa nedávno do Záhorskej Vsi prisťahovala.

 

 

Ulica Lucie Poppovej v Záhorskej Vsi, na ktorej stojí rodný dom umelkyne

foto: Ľudovít Vongrej

 

Lucia Popp sa narodila 12. novembra 1939 v  Záhorskej Vsi. Jej  umelecký život je spojený viac so zahraničím, ako s domovom. V  roku  1963 získala angažmán vo Viedenskej štátnej opere a niekoľko rokov bola aj členkou operného súboru v Kolíne nad Rýnom. Hosťovala v La Scale v Miláne, v Covent Garden v Londýne, v Zürichu i v Metropolitan Opera v New Yorku... Lucia Poppová  bola odmenená mnohými oceneniami. V Rakúsku a Bavorsku jej udelili titul Kammersängerin. Po novembrových udalostiach v roku 1989 sa jej podarilo nadviazať umeleckú spoluprácu medzi Bratislavou a Viedňou a o rok neskôr spievala pre bratislavské publikum Beethovenovu Ódu na radosť. Bolo to jej posledné vystúpenie na Slovensku. Jej pamiatku sme si pripomínali koncertom Hommage ´a Lucia Popp, ktorý sa konal v Bratislave. Lucia Popp zomrela 16. novembra 1993 v Mníchove, pochovaná je v Bratislave na cintoríne v Slávičom údolí.

 

 

Ruža v obci Záhorská Ves, ktorá nám padla do oka pri návšteve rodiska Lucie Popp

foto: Ľudovít Vongrej

 

 

 

 

Lucia Popp

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

20 rokov od smrti Lucky

Spomíname na Luciu

 

 

Fotogaléria: Záhorská Ves a Festival Lucie Popp

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Záhorská Ves a Festival Lucie Popp

Deutsche Übersetzung Lucia Popp

Dr.Ursula Tamussino 24.11.2013
Wenn Sie schon eine deutsche Übersetzung bringen, dann sollte diese fehlerfrei sein und nicht
in einem so grauenhaften Kauderwelsch ! Eine Schande im Hinblick auf diese große Künstlerin,
die immerhin österreichische ( und bayrische ) Kammersängerin war und Ehrenmitglied der
Wiener Staatsoper, von der ja ihre internationale Karriere ausgegangen ist.

Außerdem: Die von mir verfasste Biographie von Lucia Popp, die in deutscher u n d in slowakischer Sprache erschienen ist, wird in Ihrem Artikel nicht einmal erwähnt !
Ebensowenig die Gedenkausstellung für Lucia Popp im Haus Hofmannsthal ( 1030 Wien,
Reisnerstraße 37 ), die noch bis 13. Dezember zu sehen ist. www.haus-hofmannsthal.at

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk