Zahraniční sólisti v opere Nabucco.

10.10.2011 13:15

 

Štátna Opera Banská Bystrica

Hostia XVIII. ročníka festivalu BBHD 2011

G. Verdi: NABUCCO (20. 10. 2011)

Dirigent: Marián Vach, réžia: Michal Babiak. 
V hlavných úlohách: LOUISE HUDSON (Austrália), EZEV ABDULLA (Azerbajdžan), Jozef Benci a. h., Michal Hýrošš, Michaela Šebestová a. h., Veronika Mihalková a. h. Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Štátnej opery.

Verdiho Nabucco je veľkou romantickou operou, v ktorej sledujeme dve dejové línie: historicko-heroickú a intímno-ľúbostnú. Romantická poetika používala hyperbolizované a kontrastné javy. Preto aj v tejto opere stoja proti sebe silne akcentované postoje a emócie, akými sú láska a nenávisť, milosrdenstvo a zlosť. Krása ducha sa konfrontuje s nízkymi pohnútkami, láska k slobode naráža na militantnosť, odovzdávanie sa duchovným hodnotám bojuje s ťažkosťami politického utilitarizmu, hodnota rodinného života a spolužitia s vyšším princípom prírody a vesmíru.
Táto opera si do svojho základu vložila aj jednu veľkú tému, ktorá je témou romantizmu a ktorá v opere nie je tak často reflektovaná - túžbu človeka dosiahnuť a zmocniť sa božskej podstaty.


V postave Abigaille sa predstaví sopranistka austrálskeho pôvodu LOUISE HUDSON. Svoj európsky debut absolvovala v Štátnom divadle v Košiciach v roku 2004 ako Donna Anna v Mozartovej opere Don Giovanni. Čoskoro nasledovali ďalšie slovenské a české divadlá, predovšetkým v Prahe a Bratislave, a neskôr operné a koncertné domy v Nemecku, Španielsku, Taliansku, Poľsku a Maďarsku. Pred odchodom do Európy pravidelne účinkovala v Sydney Opera House a vo Victorian Arts centre v produkciách súboru Opera Australia.  Jej operný repertoár zahŕňa ústredné hrdinky v operách Giusepe Verdiho Nabucco, Macbeth, Trubadúr a Attila, v Pucciniho Toske, v Mozartovej La Clemenza di Tito, v Donovi Giovannim i v Beethovenovom Fideliovi.


Do úlohy Nabucca prijal pozvanie azerbajdžanský barytonista EVEZ ABDULLA.
Narodil sa v Baku, je čestným umelcom republiky Azerbajdžan a laureát Ceny prezidenta Azerbajdžanu. V roku 1993 maturoval na Národnej leteckej akadémii, ale čoskoro sa rozhodol venovať svoj život hudbe. V rokoch 2002-2005 študoval na Akadémii múzických umení v Baku. Od roku 2004 pôsobí ako sólista Štúdia Mamedovej opery, neskôr bol sólistom Štátneho zboru Azerbadžanu. V roku 2006 sa stal sólistom Azerbajdžanskej štátnej divadelnej akadémie opery a baletu a sólistom Prezidentského vojenského orchestra,
Jeho repertoár zahŕňa postavy Marcella (Bohéma), Scarpiu (Tosca), Sharplessa (Madame Butterfly), Germonta (La Traviata), Grófa Lunu (Trubadúr), Amonasra (Aida), Rigoletta (Rigoletto), Nabucca (Nabucco ), Silvia (Komedianti), Alfia (Cavalleria Rusticana) a Figara (Barbier zo Sevilly).
S Azerbajdžanským Štátnym symfonickým orchestrom spieval sólové party v Mozartovom Requiem, Brahmsovom  Nemeckom requiem, v Beethovenovej Deviatej symfónii, Orfovej  Carmine Burane, Adigezalovom oratóriu Chanakkale  a Rachmaninovej kantáte Jar.
Evez Abdulla účinkoval nielen v Azerbajdžane, ale i v Rusku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, Rakúsku a Česku.

 

prečítané: www.stateopera.sk

 

---------------------------------------------------------------

poznámka OS

Giuseppe Verdi: Nabucco

 

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk