Zomrel operný režisér Miroslav Fischer

23.04.2013 18:36

 

Bratislava

 

V utorok 23. apríla 2013 v skorých ranných hodinách zomrel v Bratislave po dlhšej chorobe vo veku nedožitých 81 rokov významný slovenský operný režisér, hudobník a pedagóg Miroslav Fischer.

 

 

Miroslav Fischer, operný režisér, hudobník a pedagóg

(1932-2013)

foto: Iveta Schenková

 

 

Miroslav Fischer, sa narodil 6. decembra 1932 v Seredi. V Opere Slovenského národného divadla pôsobil viac ako štyridsať rokov. Študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u profesora O. Zítka, J. Fiedlera a K. Jerneka. Do Opery SND nastúpil v roku 1954, kde sa presadil hneď ako režisér. Miroslav Fischer je prvým slovenským pedagógom, ktorý sa venoval opernej réžii na VŠMU. Jeho prvou réžiou na scéne Opery SND bola Verdiho Traviata v roku 1955. Spolu s ňou vytvoril 147 inscenácií na rôznych scénach Slovenska a v zahraničí. Z najzaujímavejších realizácii na scéne Opery SND treba vyzdvihnúť Straussovu Salome (1976) a Elektru (1980), Šostakovičovu Katarínu Izmailovovu (1984), Bergovho Wozeka (1986). Zo zahraničných realizácii je nutné spomenúť Únos zo Serailu (Ankara), Macbeth a Maškarný bál (Bilbao), Predaná nevesta (Brussel) a Macbeth (Vilnius). Napriek tomu, že inscenoval diela rôznych žánrov a rôznych autorov, Miroslav Fischer nemal svojho najobľúbenejšieho operného skladateľa, ale ako sám povedal: ,,Každé dielo prináša niečo jedinečné a každá inscenácia prináša nových ľudí a jedinečné situácie.“

 

Na Slovensku spolupracoval so všetkými opernými a spevohernými súbormi a výrazným podielom patril medzi režisérov, ktorí presadili operný druh aj na obrazovky Československej televízie. V roku 1996 sa stal generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla. Tento post zastával do roku 1998. Pamätníci, diváci aj spolupracovníci si s úctou a radi spomínajú okrem iných najmä na jeho jeho réžie opier Múdra žena, Pelléas a Mélisanda, Faust, Maškarný bál, Čarovná flauta, Rusalka, Sila osudu, Mefistofeles,  Otello , Werther…

 

Na repertoári Opery SND je v jeho réžii ešte Tosca a Aida. Miroslav Fischer o nich povedal: ,,Som pyšný na to a ďakujem, že sa hrajú. Sú to diela, ktoré považujem za niečo dôstojné, a robil som ich s veľkým nasadením.“  

 

V decembri minulého roku (2012) oslávil Miroslav Fischer okrúhle životné jubileum – 80 rokov. Pri tejto príležitosti Opera SND uviedla reprízu Verdiho opery Aida, v réžii jubilanta Miroslava Fischera. Plná sála divákov, ako aj umelci, kolegyne a kolegovia mu po predstavení poďakovali za jeho prínos opere na Slovensku zaslúženým ,,standing ovation“.

 

Atmosféra v hľadisku Opery SND

Miroslav Fischer s dcérou a Gustavom Herényim

foto: Zora Setváková

 

 

Jeho réžijnou bodkou sa stala inscenácia Donizettiho opery Nápoj lásky v Opere Štátneho divadla Košice. O súčasnej réžii si režisér Fischer nemyslel nič zvláštneho a vyjadril sa k nej: ,,Mám pocit, že ľudia, ktorí ju dnes robia častokrát nie sú absolútne oddaní dielu, ale že sa častokrát chcú sami presadiť a pre tento úmysel použijú operné dielo. Ono je v tom rozdiel: "Milovať seba v divadle", alebo "Milovať divadlo a nosiť ho vo svojom srdci".

 

 

Opera Slovakia pripravila v decembri minulého roku (2012) rozhovor s režisérom, ktorý si prečítate tu:

Miroslav Fischer: Zostal som verný divadlu a opere

 

 

Čestná plaketa udelená primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom (2013)

foto: Ľudovít Vongrej

 

V roku 2004 mu Literárny fond udelil Cenu za celoživotné dielo v oblasti opery. V roku 2013 mu na podnet viacerých divákov a spolupracovníkov z opery, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik udelil Čestné plaketu za celoživotné pôsobenie v oblasti opernej réžie a výrazný prínos k rozvoju kultúrneho života Bratislavy. Cenu prevzala dcéra Miroslava Fischera, keďže pán Fischer sa už nemohol zúčastniť z vážnych zdravotných dôvodov. Ako nás informovala manželka režiséra Jitka Sapara-Fischerová, pán Fischer si ocenenie ešte stihol prečítať.

 

S hlbokým zármutkom sme museli niekoľko dní po tejto správe o poslednom ocenení Miroslava Fischera oznámiť, že nás tento významný operný režisér, hudobník a pedagóg navždy opustil 23. apríla 2013 v skorých ranných hodinách, vo veku nedožitých 81. rokov. Ocenenie sa tak stalo zároveň aj bodkou za jeho životom, prácou a odkazom.

 

 

Miloval operu, divadlo mu bolo chrámom. Česť jeho pamiatke.

 

 

 

Posledná rozlúčka s pánom Miroslavom Fischerom bude vo štvrtok 2. mája 2013 o 10.30 hod.

v historickej budove Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

 

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Tip na kliknutie

Miroslav Fischer: Zostal som verný divadlu a opere

Primátor Milan Ftáčnik udelil Miroslavovi Fischerovi Čestnú plaketu

 

Mnohé z inscenácii Miroslava Fischera si môžete pozrieť vo fotogalérii z výstavy scénografa Milana Ferenčíka, ktorý spolupracoval s Miroslavom Fischerom. Nájdete tu návrhy scén, ako aj foto z inscenácií:

Scénografia Milana Ferenčíka, fotogaléria z výstavy

 

 

 

Diskusná téma: Zomrel operný režisér Miroslav Fischer

Miroslav Fischer

Martin 23.04.2013
R. I. P.

Re:Miroslav Fischer

Monika Molnarova 23.04.2013
R.I.P. Bol výrazná osobnosť. Česť jeho pamiatke.

Re:Re:Miroslav Fischer

Tomáš 23.04.2013
Mal som možnosť vidieť Verdiho Otella a Silu osudu. Zážitok mám dodnes. Som rád, že som si zaspomínal aj vo fotogalérii výstavy pana Ferencika a našiel som tam Otella (maketu scény) užasne. Pochvaľujem rozhovor s osemdesiatke aj cez neho som blizsie spoznal pana Fischera.

Rodine prajem úprimnú sústrasť.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk