Zomrel režisér Jozef Bednárik

22.08.2013 22:30

 

Bratislava

 

Vo veku 65 rokov večer vo štvrtok 22. augusta, krátko pred 21.00 h zomrel známy slovenský režisér Jozef Bednárik. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petry Stano Maťašovskej bolo dôvodom vážne metabolické a kardiálne zlyhanie.

 

 



"UNB túto smutnú správu oznamuje po dohode s pozostalou rodinou a vyjadruje úprimnú sústrasť," povedala Stano Maťašovská.
 

Jozef Bednárik bol hospitalizovaný od pondelka (19. 8.) na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny na Kramároch. Jeho stav bol od začiatku veľmi vážny. Ležal na ARO v umelom spánku. Celú vec ohlásil záchranárom Bednárikov synovec. Ten chcel navštíviť svojho strýka v jeho byte, no nedokázal sa dostať dnu. Až privolaní hasiči sa po vylomení dverí dostali k nevládnemu telu režiséra. „Muž narodený v roku 1947 bol s poruchou vedomia prevezený do nemocnice na bratislavských Kramároch,“ povedal hovorca záchranárov Boris Chmel.

 

Režisér Jozef Bednárik  sa narodil 17. septembra 1947 v obci Zeleneč. Vyštudoval Strednú umelecko priemyselnú školu v Bratislave a herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Od roku 1971 až do roku 1981 bol členom súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde naštudoval množstvo postáv, prevažne komediálneho charakteru. Aj prvé režisérske začiatky Jozefa Bednárika sa viažu k doskám DABu, kde režíroval Lorcovu hru Dom Bernardy Alby (1979), Shakespearovho Tita Andronica a Euripidove Trojanky. Ako operný režisér sa predstavil na na scéne Opery Slovenského národného divadla s už legendárnou inscenáciou Gounodovho Fausta (1989), ktorá bola hodnotená ako prelomová v dejinách Opery SND. Po Tejto inscenácii nasledovali inscenácie Hoffmanove poviedky (J. Offenbach), Don Quichote (J. Massnet), Popoluška (G. Rossini), Don Carlos (Verdi), Dcéra pluku (Donizetti), či Turandot (Puccini). V Národnom divadle v Prahe inscenoval s veľkým úspechom Gounodovho Romea a Júliu či Bizetovu Carmen. Okrem opernej, činohernej a baletnej réžie sa Jozef Bednárik venoval aj inscenovaniu muzikálov, kde okrem iných diel inscenoval s veľkým úspechom aj muzikály Grandhotel, Evanielium o Márii, Fidlikant na streche, Pokrvní bratia a iné. Zomrel 22. augusta 2013 v Bratislave.

 

Mimoriadne zmeny programu RTVS: Spomienka na Jozefa Bednárika

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Zomrel režisér Jozef Bednárik

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Zomrel režisér Jozef Bednárik

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk