Zomrela operná speváčka Yvetta Tannenbergerová

17.07.2012 16:08

 

Po dlhšej chorobe zomrela dnes v noci (17. júla 2012) operná speváčka Yvetta Tannenbergerová. Oznámil to jej partner a kolega Radek Krejčí. Tannenbergerová hosťovala na všetkých českých operných scénach, angažované bola aj vo Viedni či Berlíne. V roku 2001 bola nominovaná na Cenu Thálie za Violettu z Verdiho opery La Traviata.

 

 


Ako oznámil Krejčí spevačka zomrela na nádor na mozgu. „Zomrela na Slovensku, na chalupe u maminky," uviedol Krejčí. Pohreb sa uskutoční v pondelok 23. júla v bratislavskom krematóriu.


Yvetta Tannenbergerová sa narodila 8. decembra 1968 v Bratislave. Štúdium operného spevu absolvovala na konzervatóriu v Bratislave u Prof. Zlatici Livorovej. Vokálne sa ďalej zdokonaľovala na kurzoch u Kerstin Meyerovej a Ileany Cotrubasovej. V roku 1989 nastúpila ako štipendistka do operného štúdia berlínskej Štátnej opery a o rok neskôr sa stala členkou obdobnej zložky súboru viedenskej Štátnej opery. Tu sa o krátky čas stala riadnou sólistkou domu a mala možnosť spolupracovať so svetoznámymi osobnosťami Placidom Domingom, Seijim Ozawom, Mirellou Freniovou a ďal. Od roku 1993 pôsobila Yvetta Tannenbergerová ako slobodná umelkyňa. Stávala sa postupne stálym hosťom Národného divadla v Brne, Národného divadla v Prahe, často hosťovala v pražskej Štátnej opere a od roku 2000 ju pravidelne prizývali ku spolupráci Bergische Philharmonie v Nemecku. Z významnejších operných kreácií spomeňme hlavnú úlohu v Rossiniho opere La Scala di Seta na festivale Tibora Vargu vo Švajčiarsku, Janáčkovu Líšku Bystroušku v Lisabone, Verdiho Janu z Arcu pod taktovkou kanadského dirigenta Tyrona Patersona či Verdiho Violettu z Traviaty, za ktorú bola v Čechách nominovaná na Cenu Thálie 2001. Slovenskí diváci ju mali možnosť uzrieť aj na scéne opery SND. V jej repertoári boli postavy ako Mozartova Donna Anna (Národné divadlo v Prahe), Halévyho Rachel zo Židovky (Ostrava), Janáčkova Líška Bystrouška (Atény) a Jenufa (Ostrava)...

 

 

 

Diskusná téma: Zomrela operná speváčka Yvetta Tannenbergerová

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk