25. septembra

18.08.2011 13:12

 

25. septembra 2007 zomrela slovenská operná speváčka, sopranistka Margita Česányiová-Danihelová, rodáčka zo západoslovenskej Studienky.

 

 

Absolvovala Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave (1927 - 1933) u prof. Josefa Egema. Po absolvovaní bola angažovaná do opery SND. Sólistkou opery SND bola v rokoch 1933–1938, 1940-1943 ako hosť, 1943-1976. Od roku 1934 spievala aj v operete, kde bola predstaviteľkou titulných postáv. Úspechy slávila už ako primadona v operetách Lehára, Straussa a neskôr sa preorientovala na operu. V povojnovom období sa stala vedúcou osobnosťou SND v mladodramatickom a dramatickom sopránovom obore. Upútala v operách Eugen Onegin, Milada v Smetanovej opere Dalibor, v opere Libuša, Blúdiaci Holanďan, ale aj v slovanskom repertoári: Krútňava ( prvá Katrena v Suchoňovej Krútňave a prvá Zuzka v Cikkerovom Jánošikovi ), Svätopluk a vynikajúca bola vo Verdiho dielach Nabucco, Lady Macbeth, Otello, Trubadúr, Alžbeta v Donovi Carlosovi, Amélia v Maškarnom bále, Aida a iných. Okrem opernej interpretácie sa venovala aj koncertnej činnosti. Spievala sóla nielen autorov svetovej tvorby, ale aj v premiérach slovenských koncertných diel (Alexander Moyzes: Chceme mier, Ladislav Holoubek: Mesačná noc, Dezider kardoš: Pozdrav veľkej zemi a iných. Bola úspešnou interpretkou piesní Mikuláša Schneidera-Trnavského, Schuberta, Čajkovského, Beethovena... Narodila sa 28. novembra 1911 sa v Studienke.

 

 

 

25. septembra 1908 - v Pezinku sa narodil skladateľ Eugen Suchoň, tvorca slovenskej národnej opery, významný predstaviteľ generácie, ktorá vytvorila základy modernej slovenskej hudby.

 

 

 

Študoval v Bratislave i v Prahe. Autor prvej slovenskej národnej opery Krútňava, kantát - Žalm zeme podkarpatskej, orchestrálnych diel - suita Metamorfózy, Symfonické variácie na téme B-A-C-H, opery Svätopluk, piesňových cyklov, zborov, komorných a klavírnych skladieb, scénickej, filmovej a inej hudby. Bol tiež vynikajúcim pedagógom. Zomrel 5. augusta 1993 v Bratislave.

20. výročie smrti Eugena Suchoňa zvukom i obrazom

 

25. septembra 1951 - sa v Partizánskom narodil operný spevák Peter Dvorský

 

 

Operný spev vyštudoval na bratislavskom Konzervatóriu u Idy Černickej. Sólistom Opery SND sa stal v r. 1972 a zakrátko sa vypracoval na uznávaného tenoristu kvalitami na úrovni Luciana Pavarottiho, Plácida Dominga a Josého Carrerasa. V roku 1979 úspešne debutoval v milánskej La Scale ako Rudolf v Pucciniho opere Bohéma. Otvoril si tým dvere najprestížnejších operných domov po celom svete.

 

Peter Dvorský získal ocenenie Giuseppe Di Stefana

Peter Dvorský získal Cenu Enrica Carusa

 

 

25. septembra 1991 - v Bratislave zomrela operná speváčka mezzosopranistka Oľga Hanáková.

 

 

Dlhoročná sólistka opery SND, koncertne účinkovala so Slovenskou filharmóniou. Narodila sa 14. augusta 1926 v Bánovciach nad Bebravou.

 

 

25. septembra 1849 zomrel vo Viedni Johann Strauss starší rakúsky hudobný skladateľ. Skladal hlavne tanečnú hudbu - valčíky a polky. Jeho najstarší syn, Johann Strauss ml., pokračoval v otcových šľapajách a jeho sláva prekročila otcovu. Skladateľmi boli aj jeho mladší synovia, Josef a Eduard. Narodil sa 14. marca 1804 sa vo Viedni.

 

 

25. septembra 1906 sa v Petrohrade narodil ruský skladateľ a klavirista Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič. Kompozíciu študoval na Konzervatóriu v Petrohrade, kde bol neskôr profesorom, podobne ako na Konzervatóriu v Moskve. Bol prenasledovaný komunistickým režimom a z nemilosti sa dostal až po smrti J. V. Stalina v r. 1953, kedy bol rehabilitovaný. Autor 15 symfónií: 7. Leningradská, inštrumentálnych koncertov, opier: Nos, Katarína Izmajlovová, Lady Macbeth Mcenského újazdu, klavírnych, komorných skladieb, baletov a filmovej hudby. Zomrel 9. augusta 1975 v Moskve.

 

25. septembra 1958 sa v Nových Zámkoch narodila operná speváčka mezzosopranistka Alena Hodálová.

 

 

Štúdium operného spevu absolvovala na Konzervatóriu v Bratislave v triede prof. Černeckej. Absolvovala v Slovenskej filharmónii interpretáciou operných árii pod taktovkou A. Vykydala. Už počas štúdia sa s úspechom zúčastnila niekoľkých celoštátnych vokálnych prestížnych súťaží, napr. Súťaž slovenských konzervatórií - 1. miesto, Spevácka súťaž M. Schneidera-Trnavského - 1. miesto, Spevácka súťaž Antonína Dvořáka - 2. miesto atď. V 80. rokoch absolvovala trojročný študijný pobyt v Sofii v triede prof. Ilju Josifova. Po absolvovaní  konzervatória nastúpila do Opery SND v Bratislave ako členka zboru a zároveň štipendistka Slovenského hudobného fondu. Ako sólistka následne dostala príležitosť v Divadle Jozefa Gregora-Tajovského v Banskej Bystrici (súčasná Štátna opera), kde pôsobí až dodnes. Tu debutovala postavou Santuzzy v opere Sedliacka česť (P. Mascagni). Počas svojej speváckej kariéry v banskobystrickom divadle naštudovala viac ako 30 postáv. Pohostinne účinkovala v Košiciach, Bratislave, Brne a Prahe.

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk