Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe - pokračovanie

19.07.2014 07:30

 

Natália Dadíková

 

Prednedávnom sme vám priniesli prehľad zaujímavých letných operných destinácií. Predstavili sme nový slovenský letný operný festival Viva Verdi Opera Open Air (Trnava, Nitra) a zahraničné operné festivaly ako Festival d'Art Lyrique d'Aix en Provence (Francúzsko), Bayreuther Festspiele (Nemecko), Bregenzer  Festspiele (Rakúsko), Arena di Verona (Taliansko), 60. ročník festivalu Puciniano (Taliansko) a Operný festival St. Margarethen (Rakúsko). V pokračovaní prinášame prehľad ďalších tipov kam za operou v lete.

 

 

Festival Macerata, Taliansko

ilustračné foto

 

1,5 milióna divákov navštívi každoročne letné operné a operetné festivaly, ktoré lákajú nielen zaujímavou dramaturgiou, ale ponúkajú niečo, čo návštevníkom tradičný operný dom počas bežnej sezóny neponúkne - letný vánok, čerstvý vzduch, atraktívne prostredie, scény veľkých rozmerov, pompézne ohňostroje a hviezdy nielen na pódiu, ale i tie skutočné na oblohe.


 

Glyndebourne (Veľká Británia)

 

 

 

Festival v Glyndebourne ponúka každoročne počas letného festivalu 6 produkcií v divadle s kapacitou 1200 miest. Tento rok (17. máj - 24. august 2014) už mali možnosť návštevníci vidieť Straussovho Gavaliera s ružou, Čajkovského Onegina, práve prebiehajú predstavenia Mozartovho Dona Giovanniho (Zerlina Lenka Máčiková), po ňom príde na rad Záhradníčka z lásky, Verdiho Traviata a Händlov Rinaldo. Glyndebourne ako priekopník online prenosov, streamovania, produkcií v kinách, vydávania DVD zo svojich  predstavení aj tento rok ponúka prenos z festivalových predstavení aj cez vybrané kiná v Spojenom kráľovstve. Zdarma z pohodlia domova sa online tento rok dal sledovať napr. Don Giovanni.

 

 

Lenka Máčiková - Zerlina, Brandon Cedel - Masetto

 

Ak by Vás túlavé topánky zaviedli do Londýna, Glyndebourne nájdete asi hodinu cesty južne, vo Východnom Sussexe. Atmosféru operného festivalu, anglickej etikety, pravého pikniku v nádherných záhradách a výbornej hudby si určite nenechajte ujsť! 

 

 

 

 

 

 

Cena vstupeniek: do £215

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.glyndebourne.com

 

 

Macerata, Taliansko

 

 

Mottom jubilejného 50. ročníka operného festivalu v Macerate je slogan "L'opera è donna" (Opera je žena), čo sa odzrkadľuje nielen v tohoročnej dramaturgii - na scéne sa postupne vystriedajú obľúbené operné  hrdinky - Aida, Tosca a Traviata, ale výhradne ženské obsadenie nájdeme aj za dirigentským pultom (Aida - Julia Jones, Tosca - Eun Sun Kim, Traviata - Speranza Scappucci). Fantastický neoklasický komplex z 1. polovice 19. storočia, pôvodne vystavaný za účelom športových hier a býčích zápasov, dnes tvorí nezabudnuteľný priestor pre letné operné produkcie. 

 

 

 

Cena vstupeniek: 22 -138 Euro

 

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.sferisterio.it

 

 

 

Operný festival Mníchov 

 

 

 

Bavorská štátna opera taktiež otvára svoje dvere letnému opernému festivalu, ku ktorého tohtoročným premiéram patria Rossiniho William Tell a Monteverdiho Orfeus, v repríze  napr. La clemenza di Tito, ako i mnohé koncerty a vokálne recitály. Divákov čaká debut Anny Netrebko ako Lady Macbeth, Traviata s Dianou Damrau a Josephom Callejom.  Vo Verdiho Sile osudu sa predstaví Jonas Kaufmann, ktorý vzápätí uvedie aj svoj sólový recitál. Miláčikovia domáceho publika - Edita Gruberová a Pavol Bršlík sa opäť po čase v Mníchove predstavia v Donizettiho titule Lucrezia Borgia ( 20. a 27. Júla 2014).

 

 

Edita Gruberová - Lucrezia Borgia a Pavol Bršlík - Gennaro

 

Cena vstupeniek: od 11 - 163 Euro

v závislosti od typu produkcie

 

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.bayerische.staatsoper.de

 

 

Savonlinna Opera Festival 2014, Fínsko

 

 

 

Tohtoročný festival vo fínskej Savonlinne ponúka v priestoroch stredovekého hradu z 15. storočia  Olavinlinna s jedinečnou prirodzenou akustikou  tri tradičné operné produkcie - Pucciniho Madam Butterfly, Bizetovu Carmen a Mozartovu Čarovnú flautu. K domácim hudobným lahôdkam bude patriť fínska opera Kullervo (podľa fínskeho národného eposu Kalevala)  skladateľa Aulisa Sallinena, ktorá vykreslí ponukrý príbeh drsnej fínskej mytológie o fanatickom Kullervovi, jeho túžbe po pomste, osude tohto nešťastníka, ktorý zisťuje, že žena, s ktorou žije, je jeho vlastná sestra. V hlavnej úlohe sa predtaví fínsky barytonista Tommi Hakala. Záver festivalu vyvrcholí produkciami Verdiho Nabucca a Pucciniho Manon Lescaut, ktoré uvedie hosť festivalu - súbor Welsh National Opera.

 

 

 

Počas festivalu lieta do Savonlinny 2x denne linka z 234km vzdialených Helsínk. Návštevníci festivalu navštívia krajinu tisícich jazier v oblasti, ktorá patrí k obľúbeným prázdnidnovým destináciám vo Fínsku.

 

Ceny vstupeniek: 10-253 Euro

 

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.operafestival.fi

 

 

Festival Verdi, Parma 2014 , Taliansko

 

 

 

Festival Verdi v Parme sa síce uskutoční až na jeseň a uvedie z Verdiho tvorby napr.  Silu Osudu a Traviatu, za zmienku však stojí pre iný tohtoročný počin - pre detskú verziu festivalu -  "Il Festival Verdi per piú piccoli" (Ferdi festival pre najmenších), v rámci ktorého uvedie tituly tématicky obľúbené u najmladšieho publika. Tému pirátov a korzárov predstaví v produkcii "Korzár a sultán" na motívy ranej Verdiho opery Korzár. Na fascinujúci výlet do starovekého Egypta za hrdinami, princeznami, otrokmi a múmiami, sa budú mať možnosť vybrať deti predškolského veku, ktoré pomocou Verdiho hudby budú sledovať príbeh Celeste Aida - nešťastnej priceznej, ktorá veľmi rada spievala. Deti z materských škôlok sa budú zapájať už do príprav produkcie - svojimi kresbami a výrobou dobových rekvizít, aby si potom spoločne vychutnali pre detského diváka upravené  predstavenie obohatené naučenými riekankami, vlastnými kresbami a pomôckami. 

 

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.teatroregioparma.it

 

 

Salzburger Festspiele, Salzbrug, Rakúsko

 

 

 

18. júla až 31. augusta 2014 sa koná letná časť Salzburgského festivalu, na programe ktorého sú každoročne operné a činoherné predstavenia, ako i koncerty. Z operných produkcií sa diváci môžu tešiť na Mozartovho Dona Giovanniho, Straussovho Kavaliera s ružou, Schubertovho Fierrabrasa, Verdiho Trubadúra (Anna Netrebko, Plácido Domingo, alebo zo Zámockých hier zvolenských slovenskému publiku známy Riccardo Zanellato). V Rossiniho Popoluške sa predstaví Cecilia Bartolli, Juan Diego Floréz a Elina Garanča účinkujú v Donizettiho Favoritke. Vo Wagnerovom "Projekte Tristan a Izolda" sa predstaví Waltraud Meier, Peter Seiffert a René Pape. Na programe sú aj tri tituly pre deti - detské verzie Rossiniho Popolušky, Mozartov Únos zo Serailu a Verdiho Trubadúr. 

 

V koncertnej časti festivalu sa 2. a 3. augusta za doprovodu  Viedenských filharmonikov a zboru štátnej opery vo Viedni v Brucknerovom cykle predstaví spolu s  Olgou Peretyatko aj Pavol Bršlík (Te Deum, C dur).

 

Ceny vstupeniek: Cena lístkov záleží od produkcie a obsadenia, často sa šplhá k 400 Euro/lístok

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránk

www.salzburgerfestspiele.at

 

 

 

Pripravila: Natália Dadíková

Článok zaradený do: Operné korzo

 

Tip na kliknutie

Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe

1. časť

 

Fotogaléria: Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe - pokračovanie

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe - pokračovanie

Zájazd za operou do Verony

ELIT-Travel, s.r.o. Bratislava 11.08.2014
CK ELIT-Travel organizuje v termíne 28.8. - 01.9. zájazd do Talianska (cena 239 eur), počas ktorého okrem iného Vás čaká nevšedný zážitok - predstavenie opery CARMEN v magickej atmosfére antickej Arény vo Verone. Bližšie info: www.elit-travel.sk

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk