Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe

08.07.2014 18:52

 

Natália Dadíková

 

1,5 milióna divákov navštívi každoročne letné operné a operetné festivaly, ktoré lákajú nielen zaujímavou dramaturgiou, ale ponúkajú niečo, čo návštevníkom tradičný operný dom počas bežnej sezóny neponúkne - letný vánok, čerstvý vzduch, atraktívne prostredie, scény veľkých rozmerov, pompézne ohnňostroje a hviezdy nielen na pódiu, ale i tie skutočné na oblohe.

 

 

Bohéma

operný festival Bregenzer Festspiele, Rakúsko

ilustračné foto

 

Aj počas tohoto leta majú milovníci opery možnosť navštíviť tradičné veľké festivaly (Glyndebourne, Salzburg, Aix en Provence, Bayreuth), alebo tie, ktoré sú zamerané tematicky (Londýn - Händel, Miskolcz - Bartók, Torre del Lago - Puccini, Pesaro - Rossini),  na starú hudbu (Boston, Insbruck, Gotha), operetu (Aix-les-Baiens, Mörbisch, Bad Ischl), na menej hrané a raritné tituly (Martina Franca, Wexford, Montpellier), príp. na súčasnú hudbu (Wiener Festwochen, Holland Festival, za oceánom napr. ten v NY Lincoln Centre).  Scény obrovských rozmerov, ktoré v kamenných divadlách nenájdete, zase lákajú na festivaly do Verony, St. Margarethen, Bregenzu či Maceraty.

 

Spojenie dobrej hudby a unikátnych priestorov - rímskeho amfiteátra, kameňolomu, stredovekej pevnosti, scény na jazere, tisíce návštevníkov z celého sveta a pohár dobrého vína prilákali len minulý rok rekordné počty návštevníkov. Napr. 54 operných predstavení a 3 koncerty vo Verone videlo minulé leto dohromady viac ako 745 tisíc divákov, Bregenz prilákal 215 tisíc návštevníkov, Mörbisch 168 tisíc a neďaleké obľúbené St. Margarethen 107 tisíc priaznivcov opery.

 

 

Viva Verdi Opera Open Air - slovenský letný operný festival

 

Na najbližšiu opernú udalosť pod holým nebom sa slovenské publikum môže tešiť už o pár týždňov, kedy uzrie svetlo sveta prvý ročník festivalu Viva Verdi Opera Open Air predstaveniami v amfiteátri v Trnave a v Nitre, takže ak ste nestihli operný koncert Viva Opera! na bratislavskom hrade,  alebo niektorú z tohtoročných produkcií Zámockých hier zvolenských 2014, čaká na vás ešte jedna operná open air lahôdka tohto leta - Verdiho menej hrávaná opera Giovanna d’Arco, ktorá púta silným príbehom  francúzskej hrdinky a bojovníčky Jany z Arku proti Angličanom v storočnej vojne.

 

 

 

Tohtoročná produkcia: Verdi: Giovanna d’Arco (Clara Polito, Ewan Bowers, Sergio Bologna, Ondrej Mráz, Martin Gyimesi)

 

Cena vstupeniek: od 15€ do 35€

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.vivaverdi.eu

 

 

Zahraničné Opera Open Air festivaly

 

Prvú časť prehľadu festivalov, tohtoročného programu, stránky s možnosťou zakúpenia alebo zarezervovania vstupenky, ich ceny, nájdete v tomto prehľade. V ďalšom pokračovaní sa dočítate o festivaloch Savonlinna vo Fínsku, letnom festivale v Salzburgu, Glyndebourne, Mníchove, Parme, …

 

 

Festival d'Art Lyrique d'Aix en Provence, Francúzsko

 

 

Tohtoročné produkcie: Mozart: Čarovná flauta, Händel: Ariodante, Rossini: Il Turco in Italia (Olga Peretyatko, Laurence Brownlee)

 

Cena vstupeniek: od 30€ do 250€

 

Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.festival-aix.com

 

 

Bayreuther Festspiele, Nemecko

 

 

 

Tohtoročné produkcie: Tannhauser, Blúdiaci holanďan, Rýnske zlato, Valkýra, Siegfried, Lohengrin, Súmrak bohov

Dirigenti: Kirill Petrenko, Axel Kober, Andris Nelsons, Christian Thielemann

Sólisti: sólisti festivalu 2014

 

Vstupenky beznádejne vypredané, ale pre rok 2014 boli v rozpätí 35€ - 350€.

 

Viac informácií o tom, ako sa uchádzať o vstuepnky na festival, komu a kedy adresovať svoju žiadosť, aké musí obsahovať náležitosti, koľko rokov môže trvať, kým vás vylosujú, atď… si v anglickom jazyku môžete prečítať TU... Kým budete čakať v poradovníku, môžete si pozrieť aspoň virtuálnu video prehliadku divadla v Bayreuthe: Virtuálna prehliadka divadla v Bayreuthe


 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.bayreuther-festspiele.de

 

Bregenzer  Festspiele, Rakúsko

 

 

23. júla - 25. augusta 2014, jazero Constance, Bregenz
Tohtoročný program: repríza minuloročnej úspešnej produkcie Čarovnej flauty vo fantastickom scénografickom prevedení juhoafričana Johana Engelsa, zborový part bude rovnako ako minulý rok zverený Pražskému filharmonickému zboru.

 

Cena vstupeniek: 29€ - 288€

 

K zaujímavostiam tohto ,,divadla na jazere" patrí jeho monumentálna scéna. Obmieňa sa každé dva roky a každý scénograf sa musí vysporiadať s troma kritériami, ktoré jeho scéna musí spĺňať.

 

Prvým z nich je veľkosť scény. Táto bregenzská musí byť min. o 2/3 väčšia, než bežné rozmery javiska v kamenných divadlách, aby opticky nepôsobila malá, keďže ju z hľadiska divák vníma v pomere k jej pozadiu, ktoré  tvorí mesto Bregenz, východne od neho hora Pfänder, lode plaviace sa na jazere, atď…Taktiež musí byť dobre viditeľná a dostatočne veľká aj pre divákov sediacich v posledných radoch hľadiska (kapacita takmer 6 tisíc divákov). Zmeny a prestavby na scéne - keďže scéna je celá odokrytá - nevedia prebiehať ,,za oponou". Musia sa diať rýchlo, plynule a čo najviac potichu.

 

Druhým kritériom je, aby scéna odolávala počasiu, keďže počas dvoch sezón musí v lete odolávať letným búrkam, v zime teplotám do -20°C a bežne i snehovej pokrývke do cca 50cm. Čiže využitie materiálov bežne používaných v kamenných divadlách pri príprave scény pre operné produkcie v Bregenzi takmer neprichádzajú do úvahy.

 

Skúškou kreativity a technickej vynaliezavosti musia čeliť pravidelne členovia technického oddelenia festivalu, keďže tretím kritériom je, aby scéna bola zároveň čo najľahšia, keďže celá pláva na vode a  musí tiež odolať nárazovým vetrom s rýchlosťou 70km/h.

 

Navyše, aby to všetko bolo zároveň ekologické a po rozobratí scény znovu použiteľné, žiadne drevo nie je impregnované, nepoužívajú sa syntetické materiály a všetko, čo sa na scéne použije, vrátane hydraulických zariadení a motorov, musí byť znovu využiteľné.

 

Najznámejšie scény z ostatných rokov: Tosca (2007,2008), Bohéma (2001,2002), Maškarný bál (2005,2006)

 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.bregenzerfestspiele.com

 

 

Arena di Verona, Festival del Nuovo Secolo, Taliansko

 

 

 

101. ročník festivalu v takmer 2000 rokov starom rímskom amfiteátri s kapacitou 20 tisíc návštevníkov ponúka od júna do septembra 2014 operné predstavenia i galakoncert Plácida Dominga  (Domingo canta Verdi).

 

Program: Aida (niekoľkokrát i pôvodná verzia z roku 1913), Turandot, Madama Butterfly (réžia Franco Zefirelli), Rómeo a Júlia, Maškarný bál a Carmen (v oboch sa predstaví Dalibor Jenis - Renato, Escamillo)

 

Cena vstupeniek: 20€ - 226€

 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.arena.it

 

 

60. ročník festivalu Puciniano, Gran teatro Giacomo Puccini, Lago di Torre, Taliansko

 

 

 

25.7. - 30.8. 2014

Program: Madam Butterfly, Bohéma, Turandot, Triptych (Plášť, Sestra Angelika, Gianni Scchichi)

Cena vstupeniek: 17,50€ - 159€

 

Počas návštevy tohoto festivalu má návštevník možnosť navštíviť vilu Giacoma Pucciniho, ktorá sa nachádza v susedstve festivalového areálu, priamo na brehu jazera Lago di Torre.

 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.puccinifestival.it

 

 

Operný festival St. Margarethen, Rakúsko

 

 

Obľúbený festival v rímskom kameňolome len 100km od Bratislavy s kapacitou 4600 miest, začiatky predstavení o 20.30h, po každom predstavení efektný ohňostroj.

 

Tohtoročný program: Aida, v úlohe Ramphisa aj náš Jozef Benci

Cena vstupeniek: 35€ - 105€

 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.ofs.at

 

Rossini Opera Festival Pessaro, Taliansko

 

1. - 22. august 2014

Program: Armida, Barbier zo Sevilly, Aurelian v Palmýre , Cesta do Remeša

Ceny vstupenie: 20€ - 180€

 

 Viac o festivale sa dočítate na jeho stránke

www.rossinioperafestival.it

 

 

V ďalšom článku prinesieme informácie o týchto festivaloch:

2014 Glyndebourne, UK

2014 Macerata Opera Festival ITALY

2014 Munich Opera Festival GERMANY

2014 Salzburg Summer Festival AUSTRIA

2014 Savonlinna Opera Festival FINLAND

2014 Verdi Festival in Parma ITALY

 

Prajeme Vám príjemnú dovolenku a krásne zážitky s operou! A nezabudnite nám do redakcie o vašich hudobných zážitkoch napísať, prípadne priložiť peknú fotografiu!

 

 

Pripravila: Natália Dadíková

Článok zaradený do: Operné korzo

 

Tip na kliknutie

Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe - pokračovanie

 

 

Fotogaléria: Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Kam v lete za operou - prehľad letných operných festivalov v Európe

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk