Koncert pre Luciu Popp

12.11.2013 16:14

 

Bratislava

 

Cirkevné konzervatórium v Bratislave v spolupráci s Ústavom divadelnej a filmovej vedy SAV a Divadelným ústavom Vás pozývajú na slávnostný koncert „Spomíname na Luciu Popp“ pri príležitosti 20. výročia jej úmrtia a 50. výročia začiatku jej umeleckej kariéry.

 

 

 

Koncert sa uskutoční 18. novembra 2013 o 18:00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Na koncerte vystúpia žiaci a absolventi speváckeho odboru Anny Hrušovskej s dielami Mozarta, Straussa, Schuberta a Orffa a Mgr. Michaela Mojžišová, PhD., samostatná vedecká pracovníčka a teatrologička s referátom.

 

Súčasťou slávnosti bude výstava fotografií Lucie Popp z jej divadelného a koncertného pôsobenia z fondu Divadelného ústavu.

 

Slávnostný koncert sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR  doc. RNDr. Milana Ftáčnika, Csc. a s finančnou podporou grantového programu Hlavného mesta Ars Bratislaviensis

 


 

Mgr.art. Eva Malatincová, PhD.
riaditeľka Cirkevného konzervatória

 

,,S menom Lucie Popp spája našu školu pani profesorka Anna Hrušovská, ktorej meno a pedagogický a interpretačný odkaz nesie spevácky odbor Cirkevného konzervatória. Lucia Popp bola našou úspešnou spolužiačkou, ktorú sme obdivovali a ktorá nás motivovala k práci. Dodnes ostáva zdrojom inšpirácie speváckej a technickej kultúry pre ďalšie generácie adeptov spevu na našej škole a verím, že pre všetkých múzických umelcov.
 

Osobne sme sa stretli na oslave 80. narodenín prof. Hrušovskej v roku 1992, kde sme sa rozprávali s Luciou Popp o plánovanej novej škole a o potenciálnej spolupráci a finančnej a materiálnej pomoci škole. Žiaľ, jej smrťou všetko skončilo."

 

 

„Spomíname na Luciu Popp"

slávnostný koncert

pri príležitosti 20. výročia jej úmrtia a 50. výročia začiatku jej umeleckej kariéry

 

18. novembra 2013 o 18:00 hod.

v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave

 

 

 

 

 

Svetoznáma operná speváčka, sopranistka Lucia Popp sa narodila 12. novembra 1939 v Záhorskej Vsi. Pôvodne začala študovať medicínu, ale po druhom semestri odišla na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, kde študovala pod vedením významnej slovenskej opernej speváčky a pedagogičky - Anny Hrušovskej. Od roku 1963 pôsobila v Rakúsku, kde si získala slávu interpretáciou Kráľovnej noci v opere Čarovná flauta. Vynikala najmä ako interpretka postáv v dielach W. A. Mozarta a Richarda Straussa. Bola členkou Štátnej opery vo Viedni a niekoľko rokov aj členkov operného súboru v Kolíne nad Rínom. Pravidelne hosťovala na mnohých významných scénach ako napríklad La Scala v Miláne, Covent Garden v Londýne, či operná scéna v Zürichu. Nezabudnuteľným zážitkom bol jej triumfálny debut v Metropilitan Opera v New Yorku v roku 1967.

 

 



Po roku 1989 sa zásluhou Lucie Poppovej podarilo nadviazať umeleckú spoluprácu medzi Bratislavou a Viedňou. Žiaľ, k realizácii mnohých aktivít nedošlo. Všetky zamýšľané plány prekazila zákerná choroba, v dôsledku ktorej svetoznáma slovenská sopranistka s veľkým ľudským srdcom a dušou svoj duel so smrťou prehrala. Stalo sa tak 16. novembra 1993 v Mníchove. Miesto posledného odpočinku našla v Bratislave na Slávičom údolí. V Bratislave sa na jej počesť konával koncert  Hommage a Lucia Popp v Slovenskej filharmónii.

 

 

 

 

TV pozvánka na koncert

 

 

www.ckba.sk

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: Koncert pre Luciu Popp

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Koncert pre Luciu Popp

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk