Koncert Thomasa Hampsona a Lucu Pisaroniho v Bratislave

17.11.2013 08:15

 

Bratislava

 

Agentúra Kapos pozýva na ďalší z koncertov úspešného cyklu Svetové operné hviezdy, tentokrát dvoch vynikajúcich barytonistov súčasnosti Thomasa Hampsona a Lucu Pisaroniho.

 

 

Thomas Hampson a Luca Pisaroni

 

Po skvelej americkej mezzosopranistke Joyce DiDonato, ktorú mohli návštevníci SND zažiť 7. novembra v rámci jesenného koncertného turné s úspešným a oceneným programom Drama Queens, prichádzajú na Slovensko vďaka agentúre Kapos ďalšie svetové operné hviezdy. 4. decembra 2013 sa v Bratislave po prvýkrát predstavia špičkoví interpreti Thomas Hampson a Luca Pisaroni, ktorí v novej budove Slovenského národného divadla uvedú jedinečný koncert vrcholných operných árií z opier W. A. Mozarta, Ch. Gounoda, J. Masseneta, G. Rossiniho, V. Belliniho , G Verdiho. G. Donizettiho, L. Bernsteina, Richarda Rodgersa a Oscara Hammersteina II.

 

V koncerte s názvom Tenorom vstup zakázaný!, zaspievajú operné sóla a duety. Duo barytónov je základom operného repertoáru. Dobrý a zlý chlap, dlhoroční priatelia, rivali v láske, šľachtic a sluha, otec a syn – duety barytónov sú už dlho silným a emocionálnym operným prvkom. Jedinečná šanca zažiť zvuk a vzrušenie nezvyčajného mixu dvoch podobných a predsa rozdielnych hlasov.

 

 

nová budova Slovenského národného divadla v Bratislave

 

,,V decembri na Slovensku privítame jedného barytóna a jedného basbarytóna, ktorí sú aj v príbuzenskom vzťahu, lebo pán Pisaroni je zať pána Hampsona a predvedú nám také nie veľmi bežné mužské árie a duety, čiže bude to mužský sólový a duetový koncert.“, uviedol Ján Korecký, z agentúry Kapos

 

Umelcov bude sprevádzať orchester PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou bulharského dirigenta Juliana Kovačeva. Tohto dirigenta mohli diváci zažiť na fantastickom koncerte Mariusza Kwiecieńa v bratislavskej Redute (17. 6. 2013, organizovaný agentúrou Kapos), ktorého hosťom bola slovenská sopranistka žijúva v Prahe Simona Houda - Šaturová. O dirigentovi sa operný kritik Pavel Unger vo svojej recenzii koncertu pre denník Pravda vyjadril takto: ,,V talianskom opernom teréne výborne zorientovaný bulharský rodák dodal číslam štýlovú architektúru, kontrastné tempá a až na miestami predimenzovanú silu orchestra aj spektrum dynamických odtieňov."

 

Orchester PKF - Prague Philharmonia, ktorý sa okrem koncertovania v Prahe zúčastňuje hudobných festivalov v celej Českej republike a pravidelne vystupuje v zahraničí, sa od svojho vzniku v roku 1994 vypracoval na popredný orchester v Českej republike a vybudoval si renomé aj v zahraničí. Spolupracuje so svetoznámymi dirigentmi a sólistami, ako napr.: Vladimir Ashkenazy, Milan Turković, Emmanuel Villaume, Jefim Bronfman, András Schiff, Shlomo Mintz, Sarah Chang, Isabelle Faust, Mischa Maisky, Magdalena Kožená, Anna Netrebko, Natalie Dessay, Rolando Villazón, Placido Domingo, Elina Garanča a mnohými ďalšími. Počas svojej takmer 20 ročnej existencie natočil cez 60 CD nahrávok pre veľké svetové hudobné vydavateľstvá, ako napr. Deutsche Grammophon, EMI, Decca, Harmonia Mundi, Warner Music či Supraphon. Orchester získal mnoho ocenení, napr. zlatú platňu RAC Kanada v roku 2000, Cenu Harmonie 2001 a francúzske ocenenie Diapason d’Or v septembri 2007. Veľkú zásluhu na profilovaní orchestra má jeho zakladateľ, svetovo uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek a jeho ďalší nasledovníci Kaspar Zehnder a súčasný šéfdirigent Jakub Hrůša.

 

Tenorom vstup zakázaný!

koncert

Thomas Hampson a Luca Pisaroni

 

Slovenské národné divadlo, Bratislava, nová budova

4. decembra 2013 o 19.30 h

 

PKF - Prague Philharmonia

Dirigent: Julian Kovačev

 

 

 

Thomas Hampson

 

Thomas Hampson má jeden z najbohatších a najmäkších barytónov. V opere začínal ako otec v Hänsel und Gretel v roku 1974. V roku 1980 vyhral 2. miesto v súťaži Metropolitnej opery a v tom istom roku prišiel do Európy. Získal miesto v düsseldorfskej opere, kde sa čoskoro dostal aj k väčším rolám. V roku 1984 nastúpil v zürišskej opere. V 1986 debutoval v Metropolitnej opere ako gróf vo Figarovej svadbe a vo Viedni ako Guglielmo v Cosi fan tutte. O dva roky neskôr zasa debutoval na festivale v Salzburgu. V roku 1994 vytvoril postavu vikomta Valmonta v svetovej premiére opery Conrada Sustu Nebezpečné známosti. V deväťdesiatych rokoch sa pustil aj do pedagogickej činnosti a nahrávania. Vytvoril veľa výborných nahrávok z operného aj piesňového repertoráru. V rokoch 2010 a 2011, rokoch výročí Mahlerovho narodenia a smrti, sa Hampson zameral na koncerty a nahrávky téhto skladateľa.V roku 2011 získal cenu ECHO Klassik Spevák roka za nahrávku Des Knaben Wunderhorn (Chlapcov čarovný roh – zbierka starých nemeckých ľudových piesní). Toto ocenenie získal už po tretí raz.

 

 

 

 

 

Luca Pisaroni

 

Taliansky bas-barytón Luca Pisaroni už v 11 rokoch vedel, že chce byť operným spevákom. Lásku k opere v ňom vypestoval starý otec. Hudobné vzdelanie dostal na Conservatorio Giuseppe Verdi v Miláne, v Buenos Aires a v New Yorku. Debutoval ako 26-ročný na festivale v Salzburgu. Odvtedy vystupoval na popredných svetových scénach a festivaloch. Spieval Mozartovho Figara v Metropolitnej opere, v Opéra National de Paris, San Francisco Opera, Viedenskej štátnej opere a na Salzburgskom festivale; Leporella (Don Giovanni) v Teatro Real v Madride, Glyndebourne; Guglielma (Così fan tutte) v Glyndebourne; Papagena (Čarovná flauta) v Théâtre des Champs-Elysées; Hercula v Gluckovom Alcestovi v Salzburgu a mnohé ďalšie roly. V uplynulej sezóne spieval v dvoch operách v MET, v Donovi Giovannim a v Začarovanom ostrove. Veľmi úspešne debutoval v Chicagu ako Argante v Händelovom Rinaldovi a v titulnej role v Rossiniho opere Maometto II v Santa Fe. Luca Pisaroni žije vo Viedni s manželkou Catherine, dcérou Thomasa Hampsona.

 

 

 

Pre čitateľov Opera Slovakia ponúkame zľavu vo výške 30% TU...

 

Vstupenky na www.kapos.sk, v pokladniciach SND, on-line prostredníctvom www.snd.sk, alebo v sieti Ticketportál


 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradný do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Thomas Hampson a Luca Pisaroni v galérii operných postáv

 

Fotogaléria: Koncert Thomasa Hampsona a Lucu Pisaroniho v Bratislave

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Koncert Thomasa Hampsona a Lucu Pisaroniho v Bratislave

Tenorom vstup zakazany ?

Laco 26.11.2013
Mne pripada Hampsonovov hlas ako tenor, alebo "teror". Vid predstavenie Don Carlos tohto
roku

Re:Tenorom vstup zakazany ?

Laco 26.11.2013
Pokracovanie - v Salzburgu. Este ho znesiem v Mahlerovych piesniach, ale u Verdiho
nikdy . Udajne ma velmi bohatu manzelku a dobre PR.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk