Medzinárodné posolstvo k Svetovému dňu divadla (2012) Johna Malkovicha

26.03.2012 16:47

 

Svetový deň divadla sa spája s dátum 27. marec od roku 1962. Počas tohto dňa sa konajú po celom svete rôzne podujatia zamerané na propagáciu divadelného umenia. Divadelníci pritom používajú všetky prostriedky, písané a hovorené slovo nevynímajúc. Preto Medzinárodný divadelný inštitút (International Theatre Institute – ITI) ako hlavný organizátor osláv vydáva ku Svetovému dňu divadla Medzinárodné posolstvo, ktoré každý rok pripravuje iná osobnosť svetového mena.

 

Prvý Svetový deň divadla sa zaznamenával v roku 1962 pri otvorení Divadla národov v Paríži. Historicky prvé posolstvo oslavujúce silu dramatického umenia napísal Jean Cocteau. Z ďalších osobností, ktoré sa v mene divadelníkov prihovorili svetu, možno spomenúť Arthura Millera, Laurence Oliviera, Jean-Louisa Barraulta, Petra Brooka, Richarda Burtona, Eugene Ionesca, Edwarda Albeeho či Václava Havla. Posolstvo k medzinárodnému dňu divadla v minulom roku 2011 priniesla dramatička, herečka, režisérka a divadelná kritička Jessica Kaahwa, PhD., ktorá je na medzinárodnej úrovni tiež rešpektovaná aj pre svoju humanitárnu prácu.


 

 

Medzinárodné posolstvo k Svetovému dňu divadla 2012 Johna Malkovicha

 

John Malkovich

 

,,Je pre mňa veľkou cťou priniesť Medzinárodnému divadelnému inštitútu UNESCO Posolstvo k 50. výročiu Svetového dňa divadla. Môj krátky príhovor chcem venovať divadelníkom; svojim priateľom, druhom a kamarátom.


Nech je Vaša práca  príťažlivá a originálna. Nech je úprimná, dojímavá, hlboká a jedinečná. Nech nám všetkým pomáha rozpoznať, čo znamená byť ľudským a nech je toto poznanie šťastím pre srdce, jeho úprimnosť, otvorenosť a šľachetnosť. Želám si, aby ste prekonávali protivenstvá, cenzúru, nedostatok a ľahostajnosť, keďže mnohí z Vás sa tomu s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnú. Želám Vám talent i prísnosť, prostredníctvom ktorých nám ukážete bijúce ľudské srdce v celej jeho kompletnosti, a tiež pokoru a zvedavosť, s ktorými sa toto stane Vašou celoživotnou náplňou.  A nech najlepší spomedzi Vás, pretože to budú len tí najlepší a len v tých prchavých a zriedkavých momentoch, dokážu nastoliť najzákladnejšiu z otázok: „ Ako žiť?“ Boh Vám pri tom pomáhaj!"


                                    John Malkovich

 

Životopis


Americký herec, producent, scenárista a režisér John Malkovich pôsobí v prvom rade ako divadelný umelec. Začiatkom sedemdesiatych rokov objavil (na Štátnej univerzite v Illinois) svet divadla a následne v roku 1976 spolu s Terrym Kinneyim, Jeffom Perrym a Garym Sinisem zakladá slávnu Steppenwolfovu divadelnú spoločnosť. Vo filme sa preslávil úlohou Valmonta v Nebezpečných známostiach Stephena Fearsa vedľa Michelle Pfeiffer a Glenn Close. Po stvárnení tejto úlohy, ktorá znamenala významný predel v jeho kariére, účinkuje vo viac ako 70 filmoch v USA a v zahraničí. Stvárnil  širokú škálu postáv, dvakrát bol nominovaný na Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe v Miestach v srdci (Places in the Heart – 1984) a V dráhe strely (In the Line of Fire, 1993). Ďalšie ocenenia získal za herecký výkon vo filmoch Vražedné polia (The Killing Fields), Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), V koži Johna Malkovicha (Being John Malkovich) a Výmena (The Changeling). Po úspechu svojich divadelných produkcií Hystéria (Theâtre Marigny, 2002) a Dobrý kanárik (Theâtre Comédia, 2007), za ktorú získal Molièrovu cenu za najlepšiu inscenáciu, režíroval v roku 2011 svoju tretiu divadelnú inscenáciu v Paríži – Nebezpečné známosti v Theâtre de l´Atelier.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 26. marca 2012 / Bratislava                      

 

 

 

Diskusná téma: Medzinárodné posolstvo k Svetovému dňu divadla (2012) Johna Malkovicha

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk