Met Live in HD: Elina Garanča a Barbara Frittoli v priamom prenose vrcholnej Mozartovej opery

30.11.2012 20:16

 

Túto sobotu 1. decembra 2012 o 18.45 hod. sa uskutoční už štvrtý priamy prenos živých satelitných prenosov operných predstavení tejto sezóny z Metropolitnej opery v New Yorku, s názvom Met: Live in HD. Titulom prvého z rady troch decembrových priamych prenosov je Titus (La clemenza di Tito), poslednej z dvadsiatichdvoch opier hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Diváci na Slovensku budú môcť prenos sledovať v divadle Aréna v Bratislave.

 

 

 

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

 

Do Metropolitnej opery sa po úspechu v operách Carmen či La cenerentola v minulých sezónach vracia hviezdna mezzosopranistka lotyšského pôvodu Elina Garanča, ktorú netreba príliš predstavovať.

 

Debutujúci Giuseppe Filianoti v titulnej role Tita

 

Elina Garanča sa predstaví v tzv. nohavicovej role mladého šľachtica Sexta, ktorý sa netají svojou vášnivou láskou k Vitellii, dcére bývalého cisára. Garanča sa ocitne v tvrdej konkurencii: v role Vittellie totiž po jej boku zažiari slávna talianska sopranistka Barbara Frittoli, hviezda minuloročného úspešného prenosu opery Don Giovanni. Druhý pár mladých milencov predstavia americká mezzosopranistka Kate Lindsey, známa ako Niklas z priameho prenosu Hoffmannových poviedok v roku 2009, v tzv. nohavicovej role Annia a začínajúca anglická sopranistka Lucy Crowe v role Servilie. A konečne: titulnú rolu rímskeho cisára Tita, obeť vražedných intríg pomstychtivej Vitellie, stvárni spevák, ktorý je pre tuto postavu predurčený už svojim pôvodom. Bude ním taliansky tenorista Giuseppe Filianoti, pre ktorého bude toto predstavenie debutom v rámci projektu Met: Live in HD.

 

 

 

 

Pôvodné inscenačné spracovanie

 

Veľkým lákadlom je inscenačné prevedenie tejto menej hranej Mozartovej opery, ktorá v rukách režiséra Jeana-Pierra Ponnella dostala takú podobu, akú mala pravdepodobne pri svojom prvom uvedení za Mozartovych čias. Dej tejto slávnostnej opery privádza do starovekého Ríma v časoch jeho veľkej slávy v roku 79 po Kristovi a Ponnelle kombinuje kostýmy v štýle 18. storočia s romantizujúcou dekoráciou pripomínajúcu rímske zrúcaniny. Čerešničkou na torte je hudobné prevedenie pod taktovkou dirigenta Henryho Bicketa, špecialistu na barokovú hudbu a dirigenta minuloročného priameho prenosu opery Rodelinda, ktorý svoj um a znalosti predvedie i na tomto klasicistickom diele. Prenosom divákom bude sprevádzať americká mezzosopranistka Susan Graham, častý hosť Metropolitnej opery v New Yorku, v ktorej réžii sa odohrajú rozhovory s hviezdami prenosu zo zákulisia počas prestávky.

 

Opera skomponovaná ku korunovácii Leopolda II. na českého kráľa

 

Známym faktom, ktorý sa viaže k opere Titus (v talianskom originále La clemenza di Tito) je, že bola Mozartom skomponovaná na zákazku ku korunovácii Leopolda II. na českého kráľa a mala premiéru 6. septembra 1791 v Nosticově (dnes Stavovskom) divadle v Prahe iba tri mesiace pred smrťou tohto veľkého hudobného génia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Novinky k sezóne 2012/2013

 

Matthew Polenzani bude spievať v novej inscenácii Donizettiho opery Maria Stuartovna, kde v postave Leicestra nahradí pôvodne ohláseného Francesca Meliho, ktorý stiahol túto rolu zo svojho repertoáru. Taktiež treba pripomenúť, že priamy prenos opery Francesca da Rimini veristického autora Riccarda Zandonaia začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

www.metoperafamily.org
 

 

KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín:

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bude spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

zdroj: Divadlo Aréna

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13

 

 

Diskusná téma: Met Live in HD: Elina Garanča a Barbara Frittoli v priamom prenose vrcholnej Mozartovej opery

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk