Mužský zbor Chanticleer doniesol do Bratislavy kvalitné umenie

29.01.2012 17:08

 

Bratislava

 

Vysoká profesionalita, muzikalita a štýlovosť patrí k mužskému zboru Chanticleer, ktorý do opery SND zavítal už po druhýkrát v sobotu 28. januára 2012 v rámci svetového turné Chanticleer Tour 2012. Ich ďalšie zastávky budú Budapešť, Viedeň, Eindhoven, Amsterdam, San Francisco, Houston a iné krajiny sveta. ,,Orchester hlasov“, ako ich vo svete právom nazývajú je svetovo uznávaným vokálnym zoskupením.

 

Chanticleer

Chanticleer

 

 

Získali mnohé prestížne ocenenia a okrem nahrávania CD a DVD nosičov sa venujú aj edukačnej činnosti, organizovaniu interpretačných kurzov a workshopov v rámci popularizácie a prezentácie zborovej hudby. Prvýkrát sa slovenským divákom predstavili presne pred dvoma rokmi 29. januára 2010, taktiež  na javisku opery SND.

Vokálne zoskupenie dvanástich mužov zo San Francisca fungujúce od roku 1978, v ktorom sú zastúpené mužské hlasy od basu až po kontratenor, doniesli do Bratislavy koncert pod názvom ,,Love Story“. Tento koncert predstavil Chantilcleer ako teleso, ktoré je žánrovo veľmi rôznorodé. Do programu si zaradili zborové skladby od renesancie až po hudbu 20. storočia v závere s výberom populárnych piesní. Zaujali madrigaly, Tri mužské zbory ( Drei Männerchöre) nemeckého skladateľa Richarda Straussa, Lotosoví milenci (The Lotus Lovers) amerického skladateľa Stephana Paulusa na anglické texty, ktoré sú prekladom čínskych básní, ale aj všetky ostatné náročné vokálne polyfónie.

Interpretácia týchto skladieb bola neopakovateľným zážitkom pre všetkých divákov a právom si zaslúžili potlesk.

 

Chanticleer



Treba podotknúť, že Chanticleer spievali a capella, čo znamená, že spievali bez sprievodu hudobného nástroja. Interpretácia tohto druhu si vyžaduje hudobnú disciplínu, štýlovosť, vysokú muzikalitu, zmysel pre mieru, ansablovú súhru a dokonalé ovládanie partov. Napriek tomu, že každý jeden člen Chanticleeru je nespochybniteľne výrazná muzikantská osobnosť (každý sa v rámci zboru sólovo predstavil), spolu vytvárali kompaktný, dobre zladený zvuk, rytmickú a intonačnú presnosť v každom, aj tom najnáročnejšom súzvuku a detaile. Spev doplnili o zmeny pozícií ku ktorým inteligentným spôsobom pridali v hudobne náročných miestach vkusné pohybové prvky, čím dokázali svoju virtuozitu a to, že sú hudobne ,,nad vecou". Týmto sa koncert  nestal pre oko diváka statickým a zmeny pozícií dobre vplývali aj na zvukové variácie prispôsobené konkrétnym kompozíciám. Chanticleer sú dôkazom toho, že zborová hudba dokáže mať nielen mohutný zvuk a popri sólistoch sprievodnú a ,,len“ doplňujúcu funkciu, ale aj svoju dominanciu, čaro, intimitu a v kvalitnom zoskupení vysokú dávku emocií. Týmito plnohodnotnými emóciami Chanticleer skutočne nešetrili a spolu so slušnou nádielkou umenia, kumštu, radosti z hudby a spevu štedro obdarili bratislavských divákov.

 

Chanticleer



Hudba mení ľudí, hudba spája ľudí a dnes môže ľuďom práve aj hudba, ktoré tiež čelí ,,kríze“, v skutočne zlých časoch pomôcť na chvíľu zabudnúť a uvoľniť myseľ. Chanticleer to svojim koncertom dokázali.

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 29. januára 2012 / Bratislava                

 

 

 

 

Diskusná téma: Mužský zbor Chanticleer doniesol do Bratislavy kvalitné umenie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk