Veľké slovenské hlasy: Koncert Štefana Kocána

22.04.2012 10:03

 

Bratislava

 

V sobotu 21. apríla 2012 publikum v Bratislave privítalo slovenského basistu, tvár svetových operných javísk a priamych prenosov opier z Metropolitnej opery Štefana Kocána, ktorý zaspieval na svojom sólovom koncerte na Slovensku po prvýkrát.

 

 

Štefan Kocán

Foto: Milan Krupčík

 

 

V krátkom príhovore na úvod koncertu prítomných pozdravil jeden z usporiadateľov pán Ján Korecký a vyjadril spokojnosť z realizácie tohto prvého koncertu v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy. Prvým koncertom cyklu bol práve koncert Štefana Kocána. Koncert nebol výnimočný len tým, že bol prvý v rámci cyklu, ale hlavne tým, že to bol prvý sólový koncert Štefana Kocána na Slovensku. Ako sa Štefan Kocán vyjadril v rozhovore pre náš portál Opera Slovakia, na pozvanie zo Slovenska čakal celý čas, čo spieva v zahraničí. Po rokoch účinkovania na popredných svetových operných javiskách, privítala umelca naplnená Malá sála Slovenskej filharmónie v Bratislave srdečným potleskom. Na tvári umelca bolo vidieť dojatie z tohto privítania a potom zaplnil sálu kvalitným basom, z ktorého naskakovali zimomriavky už v prvých taktoch. Bolo až dojemné, keď po kvalitne odspievanej piesni, alebo árii na profesionálnej svetovej úrovni, zaznelo z úst umelca slovenské ,,ďakujem“. Vtedy si človek uvedomí, aké hlasy dala a stále dáva svetovej opere taká malá krajina akou je Slovensko.

 

Klavírny sprievod hral vynikajúci mladý klavirista Róbert Pechanec, ktorý bol spevákovi rovnocenným partnerom.

 

Koncert bol rozdelený do dvoch častí:

 

Prvá časť koncertu bola zostavená z piesňovej tvorby Pjotra Iľjiča Čajkovského (1840-1893), v ktorej zazneli piesne ako napríklad Sreď šumnovo bala, Serenáda Dona Juana, Blagoslavľaju vas, lesa a iné a potom z piesní Modesta Petroviča Musorgského (1839-1881): cyklus Piesne a tance smrti.

 

Druhá časť koncertu bola zostavená z operných árií. V Kocánovom podaní zazneli árie: ,,Ombra mai fu“ z Händelovho Xerxa, ,,In diesen heil´gen Hallen“ (Sarastro) z Mozartovej Čarovnej flauty, následne ruská dvojica árií a to: ária Gremina z Čajkovského Eugena Onegina a Varlaam (túlavý mních) z Musorgského opery Boris Godunov. V závere opernej časti koncertu zaspieval áriu Fiesca zo Simona Boccanegru od Giuseppe Verdiho a áriu Dona Basilia z Barbiera zo Sevilly od Gioachina Rossiniho.

 

Róbert Pechanec (klavír), Štefan Kocán, (spev)

Foto: Ľudovít Vongrej, Opera Slovakia


 

Ako prídavok venoval Štefan Kocán bratislavskému publiku áriu Kecala zo Smetanovej Predanej nevesty a koncert ukončil posledným prídavkom a to suverénne odspievanou piesňou, ,,Poputnaja pieseň“ od Michaila Ivanoviča Glinku.

 

 

Na autogramiáde po koncerte bol Štefan Kocán veľmi ochotný porozprávať sa s ľuďmi, odfotiť sa a vládla taká až rodinná atmosféra.

 

 

Štefan Kocán, autogramiáda

Foto: Milan Krupčík

 

Po skončení organizátori vyjadrili spokojnosť s vydareným podujatím. Prítomné plagáty a letáky avizovali ďalší koncert z cyklu Veľké slovenské hlasy, ktorým bude koncert slovenského tenora Pavla Bršlíka. O koncerte vás budeme informovať.

 

Štefan Kocán

,,V Bratislave sa mi spievalo veľmi dobre, veľmi ma teší, že som si tu zaspieval. Priznám sa, že som mal veľkú trému práve preto, že som spieval doma. Ďakujem publiku za to že bolo také milé a ako ma vrelo prijalo".

 

 

Daniel Rabina, (jeden z usporiadateľov koncertu, agentúra House of Music)

,,Tento projekt, ktorý sme nazvali Veľké slovenské hlasy sme dali dokopy s pánom Jánom Koreckým z agentúry Kapos, kedy sme si povedali, že je nám veľmi ľúto, že na Slovensku veľmi málo vidíme spevákov zvučných mien ako sú napríklad Štefan Kocán, Pavol Bršlík, Adriana Kučerová a povedali sme si, že sa v našom projekte zameriame na túto veľmi silnú spevácku generáciu slovenských spevákov, ktorí reprezentujú našu krajinu na tých najprestížnejších operných scénach na svete. Bohužiaľ, na Slovensku nie sú až tak známi. Jednoducho sme si povedali, že chceme ľuďom povedať, že je tu naozaj veľmi silná generácia spevákov, ktorí idú v šľapajách takých hviezd akými sú Edita Gruberová, Lucia Popp, Peter Dvorský a chceme ukázať, že to touto slávnou generáciou neskončilo a kontinuita vynikajúcich slovenských spevákov pokračuje naďalej".

 

 

súvisiace články

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13

Štefan Kocán. V zahraničí oslavovaný, na Slovensku neznámy

Štefan Kocán: Rozhodol som sa byť spevákom (Rozhovor)

Vladimír Blaho: Objavená operná hviezda (Recenzia koncertu)

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 22. apríla 2012 / Bratislava                      

 

 

 

Diskusná téma: Veľké slovenské hlasy: Koncert Štefana Kocána

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk