Carmen v Košiciach s nominantkou na Cenu Thálie

13.02.2013 07:39

 

Košice

 

V repríze jednej z najslávnejších svetových opier, v opere Carmen G. Bizeta, zaspieva 16. februára v Štátnom divadle Košice hlavnú postavu neskrotnej Cigánky ďalší skvelý hosť, mladá česká mezzosopranistka Jana Wallingerová.

 

Jana Wallingerová

 

Tá je v súčasnosti v širšej nominácii na zisk prestížnej českej Ceny Thálie za rok 2012 za mimoriadny javiskový výkon v úlohe Dulcinée v inscenácii Don Quichotte Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

 

Nesmrteľný príbeh osudového dievčaťa Carmen, z pera Prospera Mériméeho, bol zhudobnený skladateľom Georgesom Bizetom v roku 1875 a stal sa neodmysliteľnou súčasťou svetového operného repertoáru. Vďaka úžasnému koloritu kompozície opery, prenikáme do kolotoča neobmedzených citov, do otázok, ktoré prichádzajú s osudovou láskou, do odpovedí, túžiacich po slobode.

 

Georges Bizet

Carmen

16. februára 2013

Opera ŠD Košice


Réžia Blažena Hončarivová

Diriguje: Igor Dohovič

detail predstavenia a obsadenie TU...

 

Mezzosopranistka Jana Wallingerová (rod. Štefáčková), získala prvé spevácke skúsenosti v Šumperskom detskom zbore. Vyštudovala Konzervatóriumk v Prahe, v triede Jarmily Krásovej (1993-1999) a v roku 1998 získala druhú cenu na súťažnej prehliadke českých konzervatórií. V rokochc 1997 – 2000 bola sólistkou Opery Mozart v Prahe, venovala sa interpretácii starej hudby so súborom Ars Cameralis a folklóru s Muzikou Jara.

 

Po absolutóriu hosťovala v Divadle F. X. Šaldy v Liberci ako Lola (P. Mascagni: Cavaleria Rusticana), v Mestskom divadle v Ústí nad Labem v postave Lišiaka (L. Janáček: Príhody líšky Bystroušky) a v Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave ako Serafínka (Perly panny Serafínky) a pastier Lel (N. Rimskij-Korsakov: Snehulienka).

 

Od roku 2000 je sólistkou Národného divadla v Brne. Naštudovala tu veľký počet mezzosopránových postáv. Z tých najvýznamnejších stoja za zmienku Carmen (G. Bizet: Carmen), Rosina (G. Rossini: Barbier zo Sevilly), Suzuki (G. Puccini: Madama Butterfly), Niklas (J. Offenbach: Hoffmannove poviedky), Hänsel (E. Humperdinck: Perníková chalúpka), Nancy (F. von Flotow: Marta), Varvara (L. Janáček: Káťa Kabanová), Bersi (Giordano: Andrea Chénier), Soňa (S. Prokofjev: Vojna a mier), Maddalena (G. Verdi: Rigoletto), Fenena (Verdi: Nabucco) a ďalšie.

 

Ako Sharon (Ruleta Z. Merty) hosťovala na scéne Státní opery Praha. Dlhodobo spolupracuje aj s pražským Národným divadlom, kde vystupovala ako Cherubín (W. A. Mozart: Figarova svadba), Káča (A. Dvořák: Čert a Káča), Kráska (P. Glass: Kráska a zviera) a ďalšie.

 

Venuje sa aj koncertnej činnosti a spolupracuje s poprednými českými orchestrami: s Českou filharmóniou, so Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, Filharmóniou Brno, Pražskou komornou filharmóniou, Janáčkovou filharmóniou Ostrava a ďalšími. Spolupracuje s dirigentmi ako Jiří Bělohlávek, Serge Baudo, Gerd Albrecht, Petr Altrichter, Jakub Hrůša, Leoš Svárovský, Tomáš Hanus a ďalší. Hosťuje aj v zahraničí (Japonsko, Španielsko, Mexiko, Grécko, Holandsko, Rakúsko, Nemecko a Taliansko).

 

V rokoch 2005, 2008 a 2010 získala v Národnom divadle Brno Cenu diváka Diva. V roku 2011 spievala altové sólo v Requiem Antonína Dvořáka na štátnom pohrebe Václava Havla. Od roku 2001 sa hlasovo zdokonaľuje u sopranistky Natálie Romanovej.

 

 

www.sdke.sk

 

 

Zdroj: www.sdke.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Carmen v Košiciach s nominantkou na Cenu Thálie

Nominantka na cenu Thálie ?

Posluchac 28.02.2013
A co tak venovat sa zopar rokov intonacii ?

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk