Dalibor Jenis získal Krištáľové krídlo za rok 2012

29.01.2013 07:48

 

Bratislava

 

V nedeľu 27. januára 2013 sa počas slávnostného galavečera v Slovenskom národnom divadle konal 16. ročník odovzdávania cien Krištáľové krídlo za rok 2012. Toto ocenenie sa každoročne udeľuje významným osobnostiam Slovenska, ktoré svojou prácou a výsledkami zviditeľnili nielen seba a svoj odbor, ale aj našu krajinu. Čitateľov Opera Slovakia by sme radi informovali, že ocenenie získal aj vynikajúci slovenský operný spevák Dalibor Jenis.

 

Dalibor Jenis

 

Barytonista Dalibor Jenis sa narodil v Bratislave, študoval spev na Konzervatóriu v Bratislave a na Accademia Italiana v Osime. Sólistom Opery SND sa stal roku 1991 a bratislavské publikum ho spoznalo okrem iného v postavách Grófa Almavivu (Figarova svadba), Eugena Onegina, Marcella (Bohéma), Wolframa (Tannhäuser), Markíza Posu (Don Carlos) a Mozartovho Dona Giovanniho. Je laureátom súťaží v Karlových Varoch a Las Palmas, ako aj súťaže Belvedere vo Viedni. Je jednou z najvýraznejších a najúspešnejších osobností slovenského operného umenia a vo svojom odbore patrí k svetovej špičke na javisku i na koncertnom pódiu. Umelecký kalendár Dalibora Jenisa zahŕňa vystúpenia vo viedenskej Štátnej opere (okrem iného ako Figaro v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly a Germont v Traviate), londýnskej Covent Garden (ako Marcello, ale aj Guglielmo v Così fan tutte), berlínskej Deutsche Oper (Eugen Onegin a Don Giovanni), Štátnej opere v Hamburgu (Silvio v Komediantoch, Eugen Onegin, Figaro) a parížskej Opéra Bastille (Marcello a Rossiniho Figaro). Účinkoval aj vo významných produkciách menej známych diel, ako sú Busoniho Doktor Faust (v Lyone a Tokiu, ale tiež na nahrávke vyznamenanej cenou Grammy) a Ponchielliho Marion Delorme (koncertné uvedenie vo francúzskom Montpellier). Medzi jeho poslednými naštudovanými postavami na javisku Opery SND bola postava Konzula v Pucciniho Madama Butterfly v réžii svetoznámeho režiséra Petra Konwitschného a Jago v opere Giuseppe Verdiho Otello.

 

V najbližšom období na Slovensku môžeme čerstvého držiteľa Krištáľového krídla uvidieť 20. marca 2013, kedy sa divákom Opery SND po prvýkrát predstaví v postave Nabucca v úspešnej rovnomennej opere G. Verdiho a taktiež 25. marca 2013 ako figliara Figara v novej inscenácii Opery SND Barbier zo Sevilly G. Rossiniho.

 


Cena Krištáľové krídlo sa udeľuje v deviatich kategóriách: hudba, šport, divadlo a audiovizuálne umenie, medicína a veda, publicistika a literatúra, hospodárstvo, výtvarné umenie, architektúra, filantropia. Tradične sa udelila aj mimoriadna cena a to buď za celoživotné dielo, alebo pri dosiahnutí životného jubilea, za dosiahnutie úspechu za hranicami Slovenska, za výnimočný čin roka.

 

Galavečerom sprevádzal herec Tomáš Maštalír, a účinkovali aj viaceré hudobné osobnosti, ako je skupina Peter Bič projekt, či speváci Zuzana Smatanová a Marián Čekovský. Hosťom zaspievala aj zahraničná hviezda, americká speváčka Gail Anderson.

 

Pre náš portál vyberáme nominácie v kategórii Hudba.

V kategórii Hudba boli nominovaní:

 

Známy slovenský multiinštrumentalista, herec, glosátor, spevák, muzikant a moderátor v jednej osobe Marián Čekovský je všestranný umelec a aj vyhľadávaný štúdiový hráč, ktorý komponovanie považuje za svoje životné poslanie. Je držiteľom cien Dosky, Aurel i OTO. Vzácna je aj Mariánova neúnavná podpora mladých talentovaných hudobníkov. Umeleckými kvalitami majstrovsky prepája dva zdanlivo neprepojiteľné svety vážnej a populárnej hudby.

 

Dalibor Jenis už viac ako 25 rokov reprezentuje Slovensko v najväčších operných divadlách od Viedenskej štátnej opery cez La Scalu, či londýnsku Covent Garden. V roku 2012 účinkoval v Kráľovskej opere v Londýne v novej inscenácii Falstaffa, v Hamburgu náš barytonista zasa v inscenáciách Don Giovanni, Lucia di Lamermoor, či La Traviata.

 

Počas piatich rokov sa komorný súbor Quasars Ensemble vyprofiloval na medzinárodne uznávaného interpreta súčasnej klasickej hudby. Je pravidelným hosťom prestížnych medzinárodných festivalov, kde úspešne reprezentuje našu krajinu. Jeho členovia sa popri súčasnej klasickej hudbe v rovnakej miere venujú aj hudbe starších epoch a získavajú si medzinárodný rešpekt za odvážne stavané dramaturgické koncepcie, v ktorých nikdy nechýba hudba slovenských skladateľov. 

 

Porota v kategórii Hudba v zložení:

 

PREDSEDA

1. prof. Marián Lapšanský, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie

 

ČLENOVIA
2. Peter Lipa, jazzový spevák, hudobný producent a skladateľ laureát Krištáľového krídla za rok 1998

3. Mgr. art. Július Kinček, hudobný skladateľ a producent

4. RNDr. Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu, hudobný skladateľ, aranžér, interpret a pedagóg nominovaný na Krištáľové krídlo 1. ročník a 12. ročník

5. Mgr. art. Ľubica Malachovská Čekovská, ArtD., hudobná skladateľka a klaviristka

Za uplynulých 15 rokov získalo ocenenie Krištáľové krídlo 159 osobností a tento ročník k nim pribudli títo ďalší.


 

Porota v kategórii Hudba rozhodla, že cenu Krištáľové krídlo za rok 2012 v kategórii Hudba získal operný spevák

Dalibor Jenis. Umelec je toho času v Anwerpách, kde 7. februára bude debutovať v postave Nabucca. Na odovzdávaní ceny nebol z pracovných povinností prítomný. Exkluzívne pre Opera Slovakia Dalibor Jenis vyjadril svoje dojmy z ocenenia Krištáľové krídlo.

 


Dalibor Jenis

 

 ,,Už minulý rok som bol milo poctený nomináciou... To, že ma nominovali opäť aj tento rok ma dosť zaskočilo. Samotné ocenenie, ktoré som dostal ma teší a zároveň zaväzuje ku kvalitnej práci. Toto ocenenie je aj cena pre tých, ktorí mi v mojej práci pomáhali zlepšovať svoje výkony. Kolegovia, dirigenti, režiséri, ale najväčšiu zásluhu na mojom umeleckom raste má moja manželka Eva spolu s pani prof. Zlaticou Livorovou. Bez nich by som určite nedosiahol úspechov takého rozmeru. Zvláštnu esenciu pocitov má aj fakt, že samotné ocenenie prevzala za mojej neprítomnosti moja jediná dcéra Rebeka. Čo dodať na záver... Bol by som veľmi rád keby som mohol ďalej pokračovať vo svojom umeleckom snazení minimálne tak, ako doposiaľ."



 

V ostatných kategóriách boli ceny udelené týmto osobnostiam:
 

V kategórii výtvarné umenie cenu prevzal sochár Jozef Jankovič.

 

V oblasti divadlo a audiovizuálne umenie ocenenie získal režisér Jaroslav Vojtek.

 

Ďalšou kategóriou za rok 2012 je publicistika a literatúra, v ktorej sa víťazom stal digitalizátor slovenskej literatúry Timotej Kubiš.

 

V športovej oblasti svoju cenu dostala strelkyňa Danka Barteková.

 

O krištáľové krídlo za medicínu a vedu sa uchádzala aj pediatrička Oľga Červeňová, ktorá si odniesla ocenenie.

 

Za hospodárstvo ho dostal zakladateľ a predseda predstavenstva spoločnosti Sygic Michal Štencl.


V oblasti architektúry ocenenie získal Peter Abonyi.

 

Už po tretí raz udelili cenu aj za filantropiu, ktorú si odniesla divadelná režisérka Viera Dubačová. Tá prostredníctvom divadelnej tvorby upozorňuje a pomáha riešiť sociálne problémy.

 

Porotcovia udelili aj mimoriadnu cenu za výnimočný čin. Prisúdili ju Petrovi Kresánkovi za obsiahlu knihu Slovensko – ilustrovaná encyklopédia pamiatok. Na 996 stranách zhmotnil 1 409 historických lokalít, 6 000 aktuálnych fotografií a 140 3D rezov pamiatok. Publikácia vzdáva hold kultúrnemu bohatstvu Slovenska.

 

 

Ocenení za rok 2013

foto: SITA

 

Laureátov 16. ročníka Krištáľového krídla vyhlásili za prítomnosti pozvaných hostí a tiež prezidenta SR Ivana Gašparoviča a jeho manželky Silvie, ktorý prevzal nad týmto projektom záštitu. O tom, kto bol ocenený, rozhodovali tajne odborníci v daných oblastiach.
 

 

Držiteľmi Krištáľového krídla v kategórii Hudba sa počas predchádzajúcich 15. ročníkov stali:

 

Blanka Juhaňáková  - r. 2011

Miloš Valent - r. 2010

Peter Mikuláš - r. 2009

Adriana Kučerová - r. 2008

Pavol Zelenay - r. 2007

Vladimír Godár - r. 2006

Mikuláš Škuta - r. 2005

Jack Martin Händler - r. 2004

Kamil Peteraj - r. 2003

Ján Berky Mrenica - r. 2002

Štefan Nosáľ - r. 2001

Peter Dvorský - r. 2000

Ľubica Vargicová - r. 2000

Ondrej Lenárd - r. 1999

Peter Lipa - r. 1998

Andrej Šeban - r. 1997

Ida Kirillová - r. 1997

 

 

www.kristalovekridlo.sk

 

 

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 28. január 2013

 

článok zaradený do: Operné správy

 

 

 

Diskusná téma: Dalibor Jenis získal Krištáľové krídlo za rok 2012

kristalove kridlo

MT 29.01.2013
Kristalove kridlo je fantasticke. Mame skutocne osobnosti ktoré si taketo ocenenie zasluzia. Tesim sa na D Jenisa ako Nabucca

D. Jenis

Opera Slovakia 29.01.2013
Spevákovi GRATULUJEME a zároveň by sme radi avizovali, že v najbližšom období na Slovensku môžeme čerstvého držiteľa Krištáľového krídla uvidieť 20. marca 2013, kedy sa divákom Opery SND po prvýkrát predstaví v postave Nabucca v úspešnej rovnomennej opere G. Verdiho a taktiež 25. marca 2013 ako figliara Figara v novej inscenácii Opery SND Barbier zo Sevilly G. Rossiniho.

Re:D. Jenis

Tomas 29.01.2013
Gratulujem je to fantastická správa :-)

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk