Gurre-Lieder vo Viedni aj s mužským zborom Opery SND

01.07.2013 07:27

 

Viedeň

 

Viedenský Konzerthaus zaradil do svojho programu v 100. sezóne dielo Arnolda Schönberga Gurre-Lieder, ktoré malo premiéru pred sto rokmi vo viedenskom Musikvereine. Na tomto výnimočnom koncerte sa interpretačne podieľal aj mužský zbor Opery SND.

 

foto: www.operaslovakia.sk

 

Koncert sa uskutočnil 21. a 22. júna 2013 vo viedenskom Konzerthause pod hudobným naštudovaním špičkového svetového dirigenta Kenta Nagana. Kent Nagano je štvrtým dirigentom, ktorý toto dielo naštudoval s Viedenskými symfonikmi. Predtým Gurre-Lieder v Konzerthause hudobne naštudovali dirigenti Bruno Walter (1935), Josef Krips (1969) a Vladimir Fedosejev (1999).

 

Kent Nagano, dirigent

 

Sólisticky interetovali Angela Denoke, Mihoko Fujimura, Jay Hunter Morris, Kurt Azesberger, Albert Dohmen, Sunnyi Melles. Hral orchester Wiener Symphoniker v obsadení 128 hráčov, a 203 členný zbor zložený zo zborov Wiener Singakademie (Viedeň), Cor de Cambra del Palau de la Música a Orféo Català z Barcelony a mužský zbor Opery Slovenského národného divadla.

 

foto: www.operaslovakia.sk

 

Gurre-Lieder je kantáta pre piatich sólistov, rozprávača, veľký zbor a orchester. Kantáta je rozdelená do troch častí. Prvé dve časti sú skomponované pre sólové hlasy a orchester a tretia časť je napísaná pre dve sóla, rozprávača, tri, prípadne štyri mužské a celý miešaný zbor. Arnold Schönberg na tomto diele pracoval 11 rokov (1900-1911). Premiéra, ktorú 23. februára 1913 vo viedenskom Musikvereine dirigoval rakúsky hudobný skladateľ a dirigent Franz Schreker (1878 - 1934) sa stretla s veľkým úspechom. Veľký úspech zaznamenal aj po dva večery vypredaný tohtoročný júnový viedenský koncert, po ktorom dirigent Kent Nagano vyjadril spokojnosť s interpretačným výsledkom.

 

Gurre-Lieder sa veľmi často nehrá a je vzácnosťou vypočuť si toto dielo naživo. Výnimočnou udalosťou je, že sa na tomto úspešnom koncerte interpretačne podieľal aj mužský zbor Opery SND.

 

fotografia zo skúšky

foto: www.operaslovakia.sk


 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

článok zaradený do: Operné správy

 

 

Fotogaléria: Gurre-Lieder vo Viedni aj s mužským zborom Opery SND

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Gurre-Lieder vo Viedni aj s mužským zborom Opery SND

gratulacia

Mária Zutovcova 01.07.2013
Gratulujem, múžský zbor je vynikajúci aj v bratislavskom Lohengrinovi :-)

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk