Koncertné uvedenie novej slovenskej opery: 66 SEZÓN

14.11.2012 11:59

 

Košice

 

Asociácia súčasného divadla v spolupráci so Štátnym divadlom Košice pripravujú koncertné uvedenie novej slovenskej opery autorov Mareka Piačeka, Petra Kerekesa a Martina Ondrisku s názvom 66 SEZÓN. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky ako sprievodné podujatie projektu Košice 2013 – Hlavné európske mesto kultúry.

 

Štátne divadlo Košice

 

Nová pôvodná slovenská opera-dokument „66 sezón“ vychádza z úspešného štylizovaného dokumentárneho filmu režiséra Petra Kerekesa (z roku 2003), ktorý získal viacero ocenení na medzinárodných filmových festivaloch. Opera voľne nadväzuje na dokumentárny film z košickej Starej plavárne. V desiatich obrazoch zachytáva dejiny mesta v rokoch 1936 - 2002 a na ich pozadí prináša osobné príbehy obyvateľov Košíc. Každá postava zastupuje „historickú tému“ prostredníctvom sugestívneho ľudského príbehu. Multikultúrne Košice sú symbolicky zasadené na staré mestské kúpalisko, na ktorom sa počas 66-tich letných sezón preplietali ľudské osudy s udalosťami stredoeurópskej histórie. Postavy a ich príbehy v opere spája rozprávanie starej dámy Laurie, ktoré vychádza zo spomienok skutočnej historickej postavy – starej mamy režiséra filmu „66 sezón“.

 

Marek Piaček (1962), skladateľ, ktorý študoval pod vedením Ilju Zeljenku a je autorom viacerých úspešných komorných opier (Posledný let, Lesť rozmyslu, Kráľ duchov), prichádza so zaujímavým hudobným spracovaním opery. Hudba je plná energie, humoru, ale aj nostalgie, je symbolickým odkazov na hudobné poetiky viacerých historických období a žánrov 20. storočia. Zachytáva atmosféru doby aj hudobnú a jazykovú multikultúrnosť Košíc a jeho regiónu. Opera „66 sezón“ zaznie v historickej budove Štátneho divadla v slovenskej premiére.

 

Marek Piaček k opere: „Operu neberiem ako niečo výnimočné, exkluzívne, uzatvorené, ale ako otvorenú príležitosť dokonale sa zabaviť - v tom najvážnejšom zmysle slova - zahrať sa, tvoriť v zvláštnom svete na pomedzí vážnych námetov a ich paradoxného "umelého" spracovania. Hlavným zámerom opery 66 sezón je vyobrazenie archetypu obyvateľov stredoeurópskeho mesta. Na dejinách košického kúpaliska sa ako v kvapke vody koncentrujú a zrkadlia vzťahy medzi národmi a jednotlivcami, ktorí dejiny Košíc a svoj život v tomto meste pociťujú bez nejakej zvláštnej alebo filozofickej reflexie. Ľudia, ktorí si spomínajú na dávne časy svojej mladosti a popisujú svoje túžby a sklamania.“

 

Linda Ballová, speváčka: ,,Vraciam sa do Košíc, mesta, ktoré milujem aj preto, že je tu scéna, ktorá bola jednou z tých, kde som začínala a ktorá bola istý čas mojim domovom. To, že spievam pri prvom uvedení opery, považujem za veľkú česť, aj keď sa jedná "len" o koncertné prevedenie. K celkovej kvalite diela sa v tejto chvíli ešte nemôžem vyjadriť. Je to iné, ako keď naštudovávam klasický repertoár, ktorý som počula a videla veľakrát. Môj part je napísaný korektne a v hudbe nenachádzam žiadnu experimentálnu slepú uličku. Chcem veriť tomu dielu a spraviť všetko preto, aby malo úspech. Považujem za veľmi veľmi dôležité, že sa niekto v tejto tak neprajnej dobe zaoberá opernou tvorbou. Chcela by som vyjadriť úprimný obdiv všetkým tvorcom, ale aj ľuďom, ktorí sa podieľajú na jej prvom predvedení. Som veľmi rada, že k tomu môžem svojim malým dielom prispieť."

 

 

Marek Piaček, Peter Kerekes, Martin Ondriska
66 SEZÓN

 

                                      Koncertné uvedenie novej slovenskej opery

                                     26. 11. 2012 o 19. 00 hod. Štátne divadlo Košice

Námet: Peter Kerekes

Libreto: Martin Ondriska, Marek Piaček, Peter Kerekes

Preklady: Martin Ondriska, Marek Piaček, Katarína Korček, Martin Solotruk

Text piesne “Záverečná”: Elena Kmeťová

Dramaturgia: Silvia Hroncová, Martin Ondriska

Réžia koncertného uvedenia: Martin Ondriska

Koordinátor projektu: Margareta Klimáčková

Hudobné naštudovanie: Ondrej Olos

Diriguje: Ondrej Olos

Zbormajster: Lukáš Kozubík

Účinkujú: Linda Ballová (soprán), Lenka Barilíková (hovorené slovo),

Martin Gyimesi (tenor), Pavol Remenár
(barytón)


Spoluúčinkujú: orchester a zbor Opery Štátneho divadla Košice.

 

 

 

 

 

zdroj: www.sdke.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Koncertné uvedenie novej slovenskej opery: 66 SEZÓN

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk