Konkurz do Bratislavského chlapčenského zboru

12.06.2013 07:23

 

,,Šanca pre spevácke talenty“. Takúto upútavku nájdete v týchto dňoch na webe Bratislavského chlapčenského zboru (BChZ), ktorý pripravuje rozšírenie svojich radov na konkurze 19. a 22. júna v budove novej Opery SND, čiže krátko po tom, ako sa BChZ vráti z koncertu v jednej z najkrajších a najznámejších katedrál Európy, parížskej Notre  Dame. Bližšie info o konkurze nájdete na webe BChZ.

 

 

Bratislavský chlapčenský zbor

 

 

Bratislavský chlapčenský zbor pôsobí na slovenskej umeleckej scéne od r.1982. Jeho zakladateľkou je ArtD. Magdaléna Rovňáková. Vznikol pri Slovenskej filharmónii a pod názvom Chlapčenský filharmonický zbor s obsadením soprány a alty interpretoval detské  party v oratóriách a kantátach. Postupne si budoval vlastný repertoár. V r.1988 sa osamostatnil a do jeho radov sa vrátili  chlapci po mutácii. Repertoárový záber sa rozšíril o diela pre soprán, atl, tenor a bas. Dnes je teleso súčasťou Súkromnej umeleckej školy, kde študuje priemerne 80 chlapcov vo veku 7 - 28 rokov. Koncertná zložka má 45 členov. Roky spolupráce so symfonickými orchestrami (Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Viedenskí symfonici, Viedenský rozhlasový orchester, Symfonický orchester Hamburg...) obohatili repertoár telesa o desiatky oratórií, kantát a symfónií (J. S. Bach, L. Bernstein, B. Britten, A.Honegger, G. Mahler, C. Orff, C. Penderecký, M. Ravel, I. Stravinský, E. Suchoň...) pod taktovkami popredných svetových dirigentov (O. Lenárd, L. Pešek, B. de Billy, A. Parrot, F. Luisi, R. Muti, M.Hasellbäck, J.Tate a.i.)

 

V opere a činohre stvárňujú chlapci pôsobivé detské úlohy. S orchestrami historických nástrojov interpretujú zaujímavé tituly (J. Haydn, G. F. Händel, H. Schütz, A. Vivaldi, F. X. Tost, G.Ph.Telemann, Händel...). Koncertujú po celom Slovensku, tlieskali im poslucháči európskych veľkomiest (Berlín, Budapešť, Londýn, Moskva, Paríž, Štokholm, Viedeň...), Ameriky (Chicago, Los Angeles, New York, San Francisco...), Kanady  (Montreal, Ottawa, Toronto), Japonska  (Osaca, Tokyo...), Izraela (Jeruzalem, Tel Aviv), Taiwanu (Taipei..), Cypru (Paphos, Limasol, Nikosia)...

 

 

Bratislavský chlapčenský zbor

Giacomo Puccini: Bohéma, Opera SND

 

Bratislavský chlapčenský zbor spolupracuje s operou Slovenského národného divadla /od r.1986/ , 9 rokov spolupracoval s Viedenskou štátnou operou /od r.1992, predstavil sa aj v Theater an der Wien. V ich repertoári nájdete tieto operné tituly:  Berg Alban - Wozzeck, Boito Arrigo – Mefistofeles, Cikker Ján - Mr. Scrooge, Leoncavallo Ruggiero – Komedianti, Massenet Jules – Werther, Musorgskij Modest Petrovič – Chovanština, Puccini Giacomo – Tosca , Puccini Giacomo – Bohéma, Bizet Georges – Carmen, Giacomo Puccini - Turandot , Wolfgang Amadeus Mozart - Čarovná flauta či naposledy premierovanú operu Richarda Wagnera Lohengrin.

 

BChZ spolupracuje so sólistami zvučných mien i mladými vokálnymi talentami. Chlapci mali možnosť predstaviť sa po boku množstva svetoznámych, ale i začínajúcich umelcov.

 

s opernou speváčkou Jolanou Fogašovou

Georges Bizet: Carmen,Opera SND

 

s opernými speváčkami  Martinou Masarykovou a Helenou Becse Szabó

W. A. Mozart: Čarovná flauta, Opera SND

 

Teleso disponuje širokým repertoárom sakrálnej a profánnej hudby. V jeho podaní možno počuť gregoriánske chorály, renesančnú hudbu, koncertné omše, štylizácie ľudových piesní aj tvorbu súčasných skladateľov. Viacerí slovenskí skladatelia mu venovali svoje skladby (Ľ. Bernáth, I. Hrušovský, M. Kroupa, P. Martinček, E. Suchoň, I. Zeljenka...). Spoľahlivá vokálna technika sa uplatňuje aj v muzikáloch, chlapci s radosťou spolupracujú so sólistami populárnej hudby.

 

 

Bratislavský chlapčenský zbor

Dóm sv. Martina, Bratislava

 

Bratislavský chlapčenský zbor má na svojom konte 7 CD, TV filmy a spoluprácu so svetovými filmovými spoločnosťami (Hallmark, Miramax...). Najnovším  titulom je filmová hudobná fantázia Vianočné pastorále, vydané na DVD. V zbore vyrástli mnohí sólisti a výborní zboroví speváci, z jeho radov vzišlo doteraz šesť mladých dirigentov. S telesom spolupracujú špičkoví slovenskí pedagógovia - sopranistka Mgr.art. Miriam Garajová, členka Slovenského filharmonického zboru Monika Maglayová,  rovnako členka Slovenského filharmonického zboru Alena Pradlovská, klavíristka Mgr. art. Dana Hajóssy a dirigent MgA. Gabriel Rovňák ml.

 

Bratislavský chlapčenský zbor sa pýši prvenstvami v medzinárodných súťažiach (USA – Des Moines, Rusko – Moskva), účinkoval na profesionálnych festivaloch na Slovensku, vo Francúzsku, v Rakúsku, Holandsku a i., je držiteľom mnohých ocenení, medzi nimi je aj zlatá medajla prezidenta SR.

 

 

 

 

 

Magdaléna Rovňáková, dirigentka, zbormajsterka

 

Magdaléna Rovňáková

 

V súčasnosti plánujete konkurz. Hovorí sa, že chlapcom spev veľmi nevonia, ako je to v skutočnosti? Je záujem spievať v chlapčenskom zbore? Koľko členov má v súčasnosti BCHZ?

 

Chlapci, ktorí majú talent a predpoklady, majú spev veľmi radi a najradšej by spievali od rána do večera. Záujem však musia prejaviť aj  rodičia, lebo chlapca treba na skúšky vodiť a prispôsobiť sa disciplíne zboru.

Každoročne robíme informačný nábor po bratislavských školách a zo  záujemcov, ktorí úspešne prejdú konkurzom, vznikne cca 20 členná prípravka. Každý rok približne toľko chlapcov zmutuje, takže udržiavame stav okolo 70 – 80 členov.

 

Práca s deťmi je vo všeobecnosti veľmi špecifická. Ako sa pracuje s čisto chlapčenským speváckym kolektívom? Ako deti motivujete, udržujete ich pozornosť? Priblížte našim čitateľom prácu BCHZ.

 

Je to veľmi tvorivá a pestrá práca. Malých chlapcov by nebavilo pracovať nad jednou skladbou týždne a mesiace, preto hľadáme hudobné aj mimohudobné pomôcky, hry, príbehy a návody, aby sme sa dopracovali k profesionálnemu tvaru. Je skvelé, že môžeme skúšať v takom inšpiratívnom prostredí, akým je opera SND. Starší „kolegovia“, operní sólisti či členovia zboru sú pre chlapcov veľkou motiváciou. V čase, keď deti spievajú v BChZ, sa takmer všetci chcú stať opernými spevákmi (naším odchovancom je napr.sólista Michal Lehotský či člen operného zboru a postupne sa etablujúci sólista Martin Gyimesi a mnohí ďalší umleci, ktorí sa pohybujú vo sfére vážnej a populárnej hudby nielen na Slovensku).

 

Celý rozhovor s Magdalénou Rovňákovou si prečítate tu:

Magdaléna Rovňáková: Náš spevácky zbor – to je prakticky zborová umelecká škola

 

 

Okrem koncertných a divadelných pódií BChZ vytvoril aj prvý zborový Flash mob na Slovensku, teda video v exteriéri, v ktorom prekvapili náhodných a nič netušiacich okoloidúcich.

 

 

 

 

 

Bratislavský chlapčenský zbor

 

Bližšie info o konkurze nájdete na:

www.bchz.org

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

 

Článok zaradený do: Operné korzo

 

Tip na kliknutie

Magdaléna Rovňáková: Náš spevácky zbor – to je prakticky zborová umelecká škola

 

 

 

Fotogaléria: Konkurz do Bratislavského chlapčenského zboru

Diskusná téma: Konkurz do Bratislavského chlapčenského zboru

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk