KONTINUITY VIII - Anna Poláková, Imrich Jakubek

16.09.2012 21:17

 

Bratislava

 

Spomienkové matiné v opere SND venované nedožitému 90. výročiu narodenia sólistov Opery SND Anny Polákovej a Imricha Jakubka, spojené s prezentáciou knihy Lýdie Urbančíkovej s názvom Anna Poláková - Hadravová.

 

 

Nová budova SND

 

 

V nedeľu 23. septembra  sa uskutoční prvé predpoludňajšie matiné v novej divadelnej sezóne Opery Slovenského národného divadla. Program pod názvom Kontinuity, ktorý sa pomaly stáva tradíciou, približuje najmä stálym návštevníkom  významné zjavy slovenskej opernej minulosti, často v nadväznosti na pojmy našej súčasnej opernej scény.

 

Septembrový program je venovaný profilovým sólistom šesťdesiatych rokov,

sopranistke Anne Polákovej a tenoristovi Imrichovi Jakubkovi.

 

Polákovej Violetta z Traviaty, Mimi z Bohémy, Micaela z Carmen, sopránové hrdinky Trubadúra, Maškarného bálu a Sily osudu,  Jakubkov Riccardo, Don Alvaro, Radames, Cavaradossi, Calaf, Canio patrili k tomu najlepšiemu, čím sa Opera SND  v tých rokoch hrdila. Žiaľ, obaja z javiska odišli predčasne – Anna Poláková emigrovala, kým Imricha Jakubka si v zrelom veku vzala vážna choroba. Oboch umelcov si diváci pripomenú autentickými audiosnímkami z ich operného repertoáru, ale aj prostredníctvom rozprávania pamätníkov –  manžela Anny Polákovej, autorky publikácie o Anne Polákovej, ktorá nedávno vyšla pri príležitosti speváčkiných nedožitých deväťdesiatín, syna Imricha Jakubka či klaviristky – korepetítorky, ktorá bola s oboma umelcami takmer v dennom pracovnom kontakte.

 

 

KONTINUITY VIII

nová budova, Sála opery a baletu, nedeľa 23. september 2012 - 10:30

Program autorsky pripravil a moderuje

PhDr. Jaroslav Blaho.

 

Na programe bude aj prezentácia knihy Lýdie Urbančíkovej pod názvom Anna Poláková Hadravová, ktorá v týchto dňoch prišla na knižný trh. Prezentácia bude za prítomnosti autorky publikácie.

 

Kniha Lýdie Urbančíkovej

Anna Poláková - Hadravová


 

 

 

Anna Poláková, vyd. Hadravová

 

 

 


* 19. júl 1922, Koválov, okr. Senica    † 26. jún 2008, Viedeň (Rakúsko)

sólistka opery SND:
23.7.1962 – 11.12.1965

 

Soprán

Narodila sa 19. júla 1922 v obci Koválov, okr. Senica. Spev študovala v rokoch 1943-1949 u významnej pedagogičky a zakladateľky slovenskej vokálnej školy pani prof. Anny Korínskej-Kornhauserovej. Ako čerstvá absolventka bratislavského konzervatória sa v auguste 1949 stala sólistkou košickej opery, kde pôsobila takmer trinásť divadelných sezón. V Košiciach začínala aj končila postavou Neddy v Leoncavallovej opere Komedianti. Už počas tohto angažmá hosťovala v SND, kde neskôr v rokoch 1962-1965 pôsobila ako stála sólistka opery. Napriek tomu, že v opere SND pôsobila len tri divadelné sezóny (23.7.1962 – 11.12.1965), získala si obdiv kolegýň, kolegov, hudobnej odbornej obce a samozrejme aj priazeň divákov. Do Bratislavy prišla medzi silnú spevácku generáciu. Síce sa jej nepodarilo stať sa prvou dámou bratislavskej opernej scény, keďže v tom čase bola primadonou SND Margita Česányiová, ale jej výkony boli hodné alternácii s touto obdivuhodnou sopranistkou. V októbri 1955 sa stala manželkou Mudr. Oscara Hadravu (rodáka zo Sniny), s ktorým prežila nádherné vyše päťdesiatročné manželstvo.

 

 

Imrich Jakubek

 

 

* 1. marec 1922, Rajec    † 9. máj 1969, Hradec Králové

 

sólista opery SND:

25.7.1963 – 9.5.1969

 

Tenor

Imrich Jakubek (1922–69) študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Začínal v prešovskej spevohre. V roku 1955 sa stal na tri sezóny sólistom Opery Štátneho divadla v Košiciach. Dôležitou etapou v jeho kariére bolo pôsobenie v Janáčkovej opere v Brne. V rokoch 1963–69 sa stal ozdobou sólistického ansámblu Opery Slovenského národného divadla. Vynikal vo veľkých partoch talianskej opernej klasiky (Sila osudu, Maškarný bál, La traviata, Turandot, Trubadúr, Nabucco, Tosca, Andrea Chénier a ďalšie).

 


www.snd.sk

 

 

článok zaradený do Aktuality

 

Tip na kliknutie

Spomienka na Annu Polákovú – Hadravovú

Recenzia: Nezabúdajme na Annu Polákovú

(recenzia knihy)

 

 

 

 

Diskusná téma: KONTINUITY VIII - Anna Poláková, Imrich Jakubek

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk