Máj v Štátnej filharmónii Košice

01.05.2013 08:32

 

Košice

 

Veľkolepé finále Košickej hudobnej jari, svetoznámy klavirista i hudobná rozprávka pre najmenšieho návštevníka. To všetko pripravila na máj Štátna filharmónia Košice (ŠfK).

 

 

 

Carmina

Košická hudobná jar
Dom umenia, 02.05.2013 19:00


D. Šostakovič: Jazzová suita č. 2
C. Orff: Carmina burana


Štátna filharmónia Košice
dirigent: Leoš SVÁROVSKÝ(CZ)
spev: Martina MASARYKOVÁ, Ondrej ŠALING, Jakub TOLAŠ
klavír: Peter PAŽICKÝ, Aleš SOLÁRIK
MA
ĎARSKÝ NÁRODNÝ FILHARMONICKÝ ZBOR (HU)
zbormajster: Matyás ANTAL

 

Leoš SVÁROVSKÝ, dirigent



Na druhý májový deň naplánovala ŠfK Záverečný koncert Medzinárodného festivalu Košická hudobná jar. Ten vyvrcholí pompézne, Orffovou Carminou. „Ide o dielo, ktorým doslova lomcujú pudy a vášne. Zábava, často bezuzdná, stredovekého mladého človeka je tu geniálne pretavená do hudobnej podoby,“ vraví dramaturgička ŠfK, Mária Kornucíková. V Dome umenia zaznie toto dielo v interpretácii Maďarského národného zboru. Pre to je Verdiho Requiem a Orffova Carmina svetová parketa. „Svojím temperamentom teleso zážitok ešte umocní.“

 

 

Hudba amerických filmov

mimoriadny
Dom umenia, 10.05.2013 19:00


Filmová hudba:
J. Williams: Hook - "Flight to Neverland"
H. Zimmerman: Piráti z Karibiku - "Prekliatie
Čiernej perly"
J. Wiliams: Schindlerov zoznam - Téma
H. Shore: Pán prste
ňov - "Pán prsteňov - spoločenstvo prsteňa" (sólo spev: Matej Rendoš)
J. Wiliams: Harry Potter a Kameň mudrcov, suita
G. Williams: Narnia - Lev, čarodejnica a skriňa
G. Lepera/arr. J. Williams: Por una Cabeza – Tango (zaradené do filmov Vôňa ženy a Schindlerov zoznam)
J. N. Howard: King Kong
E. Moricone: Misia
J. Williams: Suita z filmov - E.T. - Harryho zázra
čných svet- Čeľuste - Dobyvatelia stratenej archy - Star Wars - Superman

Štátna filharmónia Košice
dirigent: David HERNANDO RICO

 

Na želanie poslucháčov po troch mesiacoch v Dome umenia opäť zaznie hudba z amerických filmov.

 

 

 

Hviezdny večer

iné
Steel Aréna Košice, 15.05.2013 19:00



Štátna filharmónia Košice
Karel Gott
Miroslav Dvorský
Eva Urbanová
Nela Pocisková
Boom ! Band Ji
řího Dvořáka

Benefícia pre nadáciu Harmony Petra Dvorského

 

 

Koncert v rámci projektu Spišský Jeruzalem

koncerty mimo KE
18.05.2013 o 17:00


A. Dvořák: Biblické piesne, op. 99
A. Dvořák: Legendy, op. 59


Štátna filharmónia Košice
Tamás GÁL: dirigent
Peter MIKULÁŠ: bas

 

Orchester ŠfK sa v polovici mája predstaví aj v rámci koncertov Hviezdny večer (15.5. v Steel aréne) po boku Miroslava Dvorského, Nely Pociskovej, Evy Urbanovej a Karla Gotta a v rámci projektu Spišský Jeruzalem (18.5.). V Spišskej Kapitule budú filharmonici patriť k jedným z vrcholov programu. „Zaznie skvostný sakrálny program s jedným z najlepších spevákov v strednej Európe,“ vraví Kornucíková. Dvořákove Biblické piesne, Legendy a Largo z Novosvetskej symfónie bude dirigovať vynikajúci Tamás Gál.

 

 

 

Svetový klavirista a Brahms

A-cyklus
Dom umenia, 23.05.2013 19:00


B. Bartók: Tance z Transylvánie
Z. Kodály: Vyletel páv, variácie na
ľudovú pieseň
J. Brahms: Koncert pre klavír a orchester č. 1 d mol


Štátna filharmónia košice
Tamás GÁL: dirigent
Andrew von OEYEN: klavír

 

Andrew von OEYEN, klavír



Koncert v spolupráci s Veľvyslanectvom USA

Svetový klavirista a Brahms je názov koncertu, ktorý Štátna filharmónia Košice ponúkne 23. mája. Od 19.00hod. na ňom zaznejú skladby Kodálya, Bartóka a - ako už titul večera napovedá – Brahmsa. Sólistom bude Andrew von Oeyen, dirigentom Tamás Gál.

 

Keďže sa v programe prezentujú dvaja najvýznamnejší skladatelia maďarskej hudby 20. storočia a ako je známe, Brahms mal k maďarskej hudbe mimoriadne blízko, bude mať program istú uhorskú príchuť,“ vraví dramaturgička Kornucíková.

 

Svetový punc mu dodá famózny klavirista Andrew von Oeyen. Nositeľ viacerých významných medzinárodných ocenení sa hre na klavír venuje od 5-tich rokov. Ako 10 ročný mal už na svojom konte orchestrálny debut. Dnes hráva na najprestížnejších svetových scénach a do Košíc príde už po druhýkrát. Tentoraz tu zahrá Koncert pre klavír a orchester č. 1 b mol.

Obidva Brahmsove klavírne koncerty sú monumentálnymi a ojedinelými dielami koncertnej literatúry. Part sólového nástroja je tu extrémne ťažký. V popredí oboch týchto koncertov je obsah. Ani jedna nota nie je samoúčelná a neslúži na predvádzanie sa interpreta. Mnohí špecialisti na Schopina, Schumanna či Čajkovského sa týmto dielam vyhýbajú. Pri koncerte b mol si však vyspelý poslucháč príde aj zásluhou interpreta na svoje. Andrew Oeyen je totiž typ klaviristu, ktorému Brahmsov monumentalizmus vyhovuje.“

 

Bartókové Tance z Transylvánie sú drobnými úpravami ľudových piesní a tancov. Sú to vďačné orchestrálne čísla, ktoré zaujmú Bartókovým majstrovstvom spracovania.

 

Skladba Vyletel páv Z. Kodálya patrí k skvelým partitúram maďarskej hudby. Je to rad brilantných variácií, ktoré využívajú bohatý technický aj farebný potenciál nástrojov a nástrojových skupín.

 

Dirigentskú paličku bude počas večera držať popredný maďarský dirigent Tamás Gál. Dlhoročný šéfdirigent špičkového Orchestra maďarských železníc je profesorom a vedúcim oddelenia dirigovania na Akadémii Frantza Liszta v Budapešti. Skúsený svetobežník bol hosťujúcim dirigentom i šéfdirigentom v Japonsku.

 

 

 

Dobré ráno, deti! - Sláčikovci

mimoriadny
Dom umenia, 25.05.2013 09:00, 10:30



Dopoludnie s hudobnou rozprávkou pre deti

ŠfK sa otvára aj najmenšiemu poslucháčovi. Cyklom koncertov, ktoré bude od konca tejto sezóny ponúkať, chce krôčik po krôčiku zasväcovať najmenších do tajov klasickej hudby.

 

Už dlhšie sme pociťovali potrebu vytvoriť projekty aj pre mladšieho poslucháča. Sme presvedčení, že klasická hudba má silu osloviť a zaujať aj najmenšie deti. Radi by sme im a ich rodičom ponúkli alternatívu k dnešnému konzumnému svetu. U nás nájdu trvalé, stáročiami overené hodnoty,“ vraví Kornucíková. Podľa tej je hudba darom a zázrakom, ktorý výrazne ovplyvňuje život človeka. „Viacero vedeckých výskumov potvrdilo to, čo vedeli už Platón a Pythagoras, že hudba má pozitívny vplyv na človeka ako celok – na bytosť fyzickú, emocionálnu, aj duchovnú.“

 

Prvým podujatím pre najmenších bude hudobná rozprávka Sláčikovci. Tá deti zavedie nielen do čarovného sveta fantázie, ale aj klasickej hudby. Pred dvoma rokmi ju naštudovalo sláčikové kvarteto La Mus, ktorého členovia sú presvedčení, že u malých detí je to s klasickou hudbou podobne ako s potravou. „Tak ako bábätko začína s materským mliečkom a až postupne je schopné prijímať a stráviť aj inú potravu, rovnako krôčik po krôčiku ho treba privádzať do tajov klasickej hudby. Preto sme siahli po hudobných rozprávkach ukrývajúcich v sebe klasickú muziku, ktorá je nenásilná a „stráviteľná“. Je prirodzené, že päťročné dieťa nevydrží počúvať polhodinovú symfóniu. Ale ak mu klasiku začneme „servírovať“ po malých sústach, dá sa predpokladať, že sa voči nej ani neskôr nebude stavať odmietavo,“ vraví členka kvarteta, huslistka Zuzana Oráčová.

Tá sa so svojimi kolegami deťom predstaví v sobotu 25. mája o 9.00hod. a 10.30hod. v košickom Dome umenia. „Zdalo sa nám, že príjemný kultúrny zážitok by mohol byť dobrým štartom rodinného víkendu. Alebo dobrým tipom pre oteckov, ako stráviť čas, kým ich partnerky nakupujú,“ dodal riaditeľ ŠfK, Július Klein.

 

 

 

Koncert so študentmi konzervatória

mimoriadny
Dom umenia, 30.05.2013 19:00


A. Arutjunjan: Koncert As dur pre trúbku a orchester
M. Bruch: Koncert g mol pre husle a orchester, 3.
časť, op. 26
S. Kusevickij: Koncert fis mol pre kontrabas a orchester, op. 3
N. Paganini: Variácie na Rossiniho tému "Mojžiš"
F. Liszt: Koncert pre klavír a orchester
č. 1 Es dur

Štátna filharmónia Košice
Stanislav VAV
ŘÍNEK: dirigent
Matej Göllner: trúbka
Terézia Šofránková: husle
Adolf Plachetka: kontrabas
Ján Bogdan: violon
čelo
Matej Stašík: klavír

 

Už tradičnými sa stali počas sezóny dva koncerty so študentmi košického Konzervatória. Kým v jednom si budúci adepti hry v orchestri majú možnosť sadnúť medzi profesionálov a zažiť mystérium zrodu koncertu, druhý patrí najlepším inštrumentalistom. Tí si s orchestrom zahrajú významné diela sólovej koncertantnej literatúry.

 

Pre študentov býva neopakovateľný zážitok, že diela, ktoré bežne študujú s doprovodom klavíru, môžu zažiť v ich pôvodnej veľkolepej podobe za asistencie symfonického orchestra,“ vraví dramaturgička ŠfK.

 

Počas tohto večera o.i. zaznie finále slávneho husľového koncertu g mol Maxa Brucha či krkolomné Paganiniho variácie na g strune „Mojžiš“ hrané J. Bogdanom na violončele. Publikum sa môže tešiť aj na technicky náročný Lisztov Klavírny koncert Es dur.

 

 

www.sfk.sk

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Máj v Štátnej filharmónii Košice

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk