Matiné k významnému životnému jubileu popredného sólistu Opery SND Petra Mikuláša

04.02.2014 14:43

 

Bratislava

 

Pri príležitosti významného životného jubilea jednej z veľkých osobností slovenského operného umenia Petra Mikuláša pripravila Opera SND komorné matiné, na ktorom si diváci budú môcť okrem rozprávania jubilanta vypočuť i nahrávky z jeho profilových kreácií a taktiež živé hudobné vstupy hostí programu.

 

 

Peter Mikuláš

 

 

Matiné, historická budova, nedeľa 9. február 2014 - 10:30

 

Spoluúčinkujú: Jana Bernáthová, Denisa Hamarová,

Ľudovít Ludha, Daniel Čapkovič, Alena Kropáčková, Tomáš Šelc

 

Klavír: Jana Nagy-Juhász, Branko Ladič

Autor a moderátor: Jaroslav Blaho

 

www.snd.sk

 

 

 

Peter Mikuláš

 

Absolvent Vysokej školy múzických umení v Bratislave, sólista Opery Slovenského národného divadla od roku 1978 a  pedagóg na VŠMU v Bratislave.

 

Roku 1977 zvíťazil na prestížnej Dvořákovej súťaži v Karlových Varoch, ceny získal na súťažiach v Moskve (1982) a Helsinkách (1984). Od počiatku svojej umeleckej dráhy sa vyznačuje nielen krásou a farebnosťou hlasového fondu, ale tiež muzikalitou, štýlovou všestrannosťou a sugestívnosťou javiskového výrazu vo vážnych úlohách (ako je Fiesco v Simonovi Boccanegrovi, kráľ Filip v Donovi Carlosovi, diabol Mefistofeles v Gounodovom Faustovi i Boitovom Mefistofelovi, Suchoňov Svätopluk či Bergov Wozzeck) i v komických kreáciách (Leporello v Donovi Giovannim, Dulcamara v Nápoji lásky, Don Magnifico v Rossiniho Popoluške, Kecal v Predanej neveste či Verdiho Falstaff). Popri pôsobení v SND pravidelne účinkuje na prvoradých operných scénach a koncertných pódiách v zahraničí (okrem iného v Prahe, Viedni, Salzburgu, Berlíne, Ríme, Madride, Lisabone a Tokiu). Jeho koncertný repertoár, ktorý sa šírkou vyrovná javiskovému, zahŕňa diela klasikov (Bach, Beethoven, Verdi, Dvořák, Brahms), ale i množstvo hudby 20. storočia, medzi iným rad skladieb slovenských skladateľov. Z jeho posledných postáv, ktoré naštudoval v Opere SND treba spomenúť Ferranda vo Verdiho Trubadúrovi a Gremina v Eugenovi Oneginovi v réžii Petra Konwitschného. V roku 2008 stvárnil titulnú postavu v Musorgského Borisovi Godunovovi na našej scéne v originálnej verzii. Po náročnej postave Borisa Godunova nasledovali Sarastro v Mozartovej Čarovnej flaute, ako aj Kráľ Heinrich vo Wagnerovej opere Lohengrin (Opera SND). Interpretáciou tejto postavy si Peter Mikuláš vyslúžil napr. 1. miesto v Ankete opernej kritiky 2012/2013, ktorú usporiadal náš portál Opera Slovakia, ako aj cenu Literárneho fondu.

 

Meno Petra Mikuláša sa uvádza na plagátoch krajín takmer po celom svete (Amsterdam, Atény, Barcelona, Berlín, Birmingham, Brussel, Dallas, Drážďany, Frankfurt, Hamburg, Kodaň, Linz, Liverpool, Londýn, Madrid, Milano, New York – MET, Paríž, Praha, Rím, Salzburg, Stuttgart, Viedeň...). Spolupracoval s tými najlepšími orchestrami ako sú napr. BBC Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker, Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Royal Liverpool Philharmonie Orchestra, Royal Concertgebow Orchestra, Bruckner Orchester Linz, Bamberger Symphoniker, Birmingham Royal Orchestra, Orchestra MAV, Česká filharmónia, Slovenská filharmónia, Dresdner Philharmonie, Gewandhausorchester Leipzig, ORF-Symphonie-Orchester, Orchestra Sinfonica dell´Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Sinfonica di Torino della RAI, BRTN Philharmonic Orchestra Brussels, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Symfonický orchester hl.mesta Prahy FOK, Janáčkova filharmónia Brno a ďalšie.

 

Jeho bohatý koncertný aj operný repertoár zahŕňa skladby od baroka až po súčasnú hudbu.

 

V sezóne 2006 / 07 bol riaditeľom Opery SND a podieľal sa na zložitých organizačných prípravách pôsobenia Opery SND v nových priestoroch. S jeho menom sa spája slávnostné otváranie Novej budovy SND 14. apríla 2006.






 

 

 

Zdroj: SND

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Peter Mikuláš: Teátro je pravda o nás...

rozhovor s Petrom Mikulášom

 

 

Diskusná téma: Matiné k významnému životnému jubileu popredného sólistu Opery SND Petra Mikuláša

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk