Newyorskí umelci namiesto šetrenia navrhujú štrajk.

19.12.2011 00:05

 

Newyorská opera pred koncom roka dokazuje, že ani tie najznámejšie a najprestížnejšie inštitúcie sveta nie sú imúnne voči finančným problémom. Po tom, čo jej vedenie oboznámilo svojich stálych zamestnancov s plánovanými škrtmi v budúcoročnom rozpočte, vyzývajú umelci milovníkov opery na bojkot nadchádzajúcej sezóny. Inštitúcia zase verejnosť ubezpečuje, že ak to bude nevyhnutné, zaobíde sa po Novom roku aj bez svojich stálic.
 
New York City Opera sa najprv rozlúčila s honosnou sálou v Lincolnovom centre, následne zrušila štyri plánované premiéry. Na platy si však jej zamestnanci siahnuť už nedajú - hrozia štrajkom a na bojkot vyzývajú aj širokú verejnosť.
 
New York City Opera sa najprv rozlúčila s honosnou sálou v Lincolnovom centre, následne zrušila štyri plánované premiéry. Na platy si však jej zamestnanci siahnuť už nedajú - hrozia štrajkom a na bojkot vyzývajú aj širokú verejnosť.
Autor: blogspot.com
 

Ľudová opera na dlažbe
New York City Opera si začiatkom 40. rokov, keď vznikla, vybudovala reputáciu snahou ponúknuť verejnosti lacnejšiu, a teda dostupnejšiu alternatívu konkurenčnej Metropolitnej opery. Odvtedy sa stala takzvaná "ľudová opera" vyhľadávaným producentom kvalitných predstavení, svoju kariéru tu rozbiehali aj hviezdy svetového formátu ako Plácido Domingo, José Carreras alebo Gianna Rolandi. Lenže ani stále miesto v takom prestížnom telese už v súčasnosti nie je zárukou stabilného príjmu.

Dlhých 44 rokov sídlil súbor v Lincolnovom centre múzických umení, kde ponúkal svoje predstavenia po boku newyorskej filharmónie, baletu, divadla či už spomínanej Metropolitnej opery. Prvé výrazné problémy sa objavili v roku 2009, keď opera zverejnila medziročný deficit 11 miliónov dolárov (takmer 8,2 mil. eur).

V máji, keď opera majestátne kultúrne centrum musela opustiť, začalo byť zrejmé, že je jej finančná situácia kritická. V lete vedenie opery oznámilo, že z jarnej sezóny v roku 2012 musí vyradiť hneď štyri plánované premiéry, zvyšné predstavenia odohrá v rôznych sálach po celom meste. Nedávno všetko zavŕšil oznam, že sa škrty nevyhnú ani odmenám zamestnancov - vrátane popredných umelcov.

Každý dolár je premrhaný
Ani zdĺhavé rokovania medzi vedením opery a odborovým zväzom miestnych umelcov nepriniesli výsledok, ktorý by sa dal nazvať úspechom. Naopak, zdá sa, že zamestnanci nemajú ďaleko od vyhlásenia štrajku. Vedenie opery na čele s jej generálnym manažérom a umeleckým riaditeľom Georgom Steelom im síce ponechalo tohtoročné hodinové mzdy, no od januára im zaplatí už len presný počet hodín, ktoré pre operu odpracujú. V praxi tak v podstate prídu o gro výhod, ktoré prináša práca na plný úväzok a ich podmienky sa priblížia pomerom umelcov pracujúcich na voľnej nohe.

"New York City Opera chce produkovať hudbu s umelcami, ktorí pre ňu túžia pracovať. Musíme im platiť za prácu, ktorú od nich potrebujeme. Nemôžeme si však dovoliť platiť ich aj vtedy, keď práve nepracujú," vyjadril sa koncom minulého týždňa na tlačovej besede Steel a dodal, že opera zamestnancom predložila svoju ponuku a je ochotná aj ďalej vyjednávať. No nevylučuje ani možnosť hromadných personálnych zmien.

Umelci namietajú, že po drastickom znížení počtu plánovaných predstavení reálne zarobia len smiešny fragment toho čo doteraz. Vyzývajú verejnosť, aby nekupovala lístky na predstavenia a neposkytovala inštitúcii ani inú finančnú podporu, pretože "každý dolár, ktorým prispejete na Newyorskú mestskú operu, je premrhaný," ako podľa BBC povedal Alan Gordon, riaditeľ Amerického cechu hudobných umelcov (AGMA). V súčasnosti cech plánuje iniciovať štrajk a na praktiky vedenia opery podá aj oficiálnu sťažnosť.

Jarnú sezónu má podľa súčasných plánov v New York City Opera odštartovať 12. februára predstavenie La Traviata.

 

Lucia Javůrková / 7. decembra 2011


Prečítané: www.pravda.sk
 
 
 

Diskusná téma: Newyorskí umelci namiesto šetrenia navrhujú štrajk.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk