November bude v Štátnej filharmónii Košice veľmi pestrý

31.10.2013 19:55

 

Košice

 

Predstaví sa Breiner i Viklický

 

November v Štátnej filharmónii Košice bude veľmi pestrý. Program bude oscilovať medzi oratoriálnym dielom Rossiniho a kultovou a v dobe svojho vzniku škandalóznou skladbou Igora Stravinského, Svätením jari. Medzitým si môžu poslucháči vychutnať svetovú premiéru diela Petra Breinera i multižánrový koncert s Emilom Viklickým a jazzovým kvartetom.

 

 

 

 

Začiatok mesiaca bude patriť Festivalu súčasnej hudby Ars Nova Cassoviae – ISCM World New Music Days 2013 (4.-7.11.). Ten ponúkne Koncert žiakov slovenských základných umeleckých škôl, Koncert študentov košického Konzervatória, predstaví sa Fama Quartet, Veni ensemble & THReNSeMBLe, Nora a Miki Skutovci, Veni Academi, či Daan Vandewalle. Vyvrcholením bude koncert (7.11. Dom umenia 20.00hod.) orchestra Štátnej filharmónie Košice pod dirigentskou taktovkou Mariána Lejavu.

 

 

Marián Lejava

 

Okrem menších diel zaznie v čase svojho vzniku poburujúce Svätenie jari I. Stravinského. „To spôsobilo prevrat v dejinách hudby 20. storočia,“ vraví koncertný majster Karol Petróczi. Premiéra sa skončila veľkým škandálom, keď tanečníci kvôli rámusu a pobúreniu publika vôbec nepočuli hudbu. „Dielo bolo napísané ako scénický balet na objednávku Parížskeho baletu. Hudba sa prikláňa až k pohanským inšpiráciám. Ide o úplne nové narábanie s rytmom, keď aj jeho najmenšia obmena je protipólom melodických invencií. Tejto skladbe panuje rytmus,“ hovorí Petróczi o diele, ktoré je oslavou prebúdzania sa prírody vo svojej pohanskej podobe. Žreci sedia v kruhu a pozerajú sa na smrteľný tanec obetovanej nádhernej dievčiny. „Už námet bol neobvyklý. A hudba, jej až diabolsky pulzujúci rytmus, bol dovtedy nevídanou novinkou. Dnes už prevratnosť tejto muziky nebije do očí, pretože tá za storočie, ktoré odvtedy uplynulo, zažila aj iné výboje, no určite stojí za to poznať dielo, ktoré posúvalo dejiny hudby.“

 

 

NOC TROCH PREMIÉR

mimoriadny

koncertná sála Domu umenia/Concert hall of the House of Arts, 14.11.2013 19:00

 

P. Breiner: Tango pre klavír a orchester/premiéra

P. Breiner: Battle from a distance, sym. báseň pre orchester/premiéra

P. I. Čajkovskij: Piková dáma, suita, arr. P. Breiner /premiéra

 

ŠfK, Peter Breiner - dirigent, klavír

 

 

Peter Breiner

 

V polovici novembra (14.11. o 19.00hod.) opäť do Košíc zavíta Peter Breiner. Už samotný názov koncertu, Noc troch premiér, napovedá, čo v ten večer čaká poslucháčov v Dome umenia. „Breiner sa tu opäť predstaví nielen ako sólista, ale aj ako dirigent a skladateľ,“ vraví Mária Kornucíková, dramaturgička ŠFK. Okrem nákazlivého rytmu tanga zaznie počas večera aj Breinerova Symfonická báseň pre veľký orchester a jeho aranžmán suity z Čajkovského opery Piková dáma.

 

 

 

Stretnutie s hudbou

iné

malá sála Domu umenia/Chamber hall of the House of Arts, 21.11.2013 18:00

 

Rossini chce do raja

 

 

 

Festival sakrálneho umenia 2013

 

A-cyklus

koncertná sála Domu umenia/Concert hall of the House of Arts, 21.11.2013 19:00

 

Gioacchino Rossini: Petite Messe Solennellle (Malá slávnostná omša)

 

dirigent: Zbyněk MÜLLER

sólisti:

Leigh-Ann Allen, soprán

Magdalena Idzik, mezzosoprán

Aleš Briscein, tenor

Tomáš Šelc, bas

Košický spevácky zbor učiteľov

Komorný zbor z Nagykovácsi

 

 

Magdalena Idzik

 

 

Festival sakrálneho umenia už pravidelne ponúka orchestru ŠfK v spolupráci s vokálnymi zbormi a sólistami naštudovanie a uvedenie skvostov oratoriálneho žánru. Tentoraz sa hudobníci na pódiu stretnú so spevákmi Košického speváckeho zboru učiteľov, maďarského komorného zboru z Nagykovácsi a vynikajúcimi sólistami - Leigh-Ann Allen (soprán), Magdalenou Idzik (mezzosoprán), Alešom Brisceinom (tenor), Tomášom Šelcom (basbarytón). „Voľba padla na menej známe dielo veľmi známeho skladateľa,“ vraví Mária Kornucíková o Rossiniho Petite Messe Solennelle. „Tento rozsiahly opus nesie všetky znaky Rossiniho výsostne až nákazlivo melodickej hudobnej reči. Autor toto dielo venované veľkému zboru skomponoval v origináli so sprievodom 2 klavírov, harmónia a 12 sólových hlasov. Táto kombinácia vytvára veľmi zvláštny súzvuk. Neskôr sám skladateľ pretransponoval part týchto dvoch nástrojov do podoby symfonického orchestra a miešaného zboru. Poslucháči sa rozhodne môžu tešiť na prekvapivú krásu neznámeho diela.“ Kvalitný zážitok sľubuje aj spevácke obsadenie. Leigh-Ann Allen je totiž laureátkou viacerých významných súťaží, Magdalena Idzik je meno známe v New Yorku, Paríži, Toronte, či Tokiu. Spievala aj po boku A. Bocelliho či J. Curu. Aleš Briscein patrí k popredným českým tenoristom a basbarytón Tomáš Šelc je novou slovenskou opernou hviezdou.

 

 

MÁTE RADI JAZZ? (Viklický a ŠfK)

mimoriadny

koncertná sála Domu umenia, 28.11.2013 19:00

 

1.časť koncertu: Vilkický Q-jam session

2.časť koncertu:

E.Viklický: Kľúče od svitania

E.Viklický: Obrazy pre orchester

 

 

Koncert Emila Viklického so ŠfK v rámci Visegrádskych dní 2013

DIRIGENT: Timothy HANKEWICH

sólista: Emil Viklický, klavír

spoluúčinkuje: Jazz kvartet - Josef Fečo / Miroslav Hloucal / Emil Viklický / Cyril Zeleňák

 

Emil Viklický

 

 

Záver mesiaca bude patriť poslucháčsky obľúbenému multižánrovému projektu. Koncert „Máte radi jazz?“ ponúkne spojenie dvoch svetov – improvizačného a voľného jazzového prejavu so zvukom symfonického orchestra. „Orchester obyčajne prináša harmonické spestrenie a podfarbenie jazzovej voľnosti,“ vraví Kornucíková. Podľa tej najväčším lákadlom koncertu budú hudobníci, ktorí sa v Dome umenia predstavia. Okrem vynikajúceho Emila Vilického na pódium vystúpia Josef Fečo, Miroslav Hloucal a Cyril Zeleňák.

 

 

www.sfk.sk

 

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

článok zaradený do: Aktuality

 
 

 

 

Fotogaléria: November bude v Štátnej filharmónii Košice veľmi pestrý

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: November bude v Štátnej filharmónii Košice veľmi pestrý

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk