Opera SND zahrá na medzinárodnom festivale Janáček Brno 2012 Jenůfu

15.11.2012 23:29

 

Operný súbor SND bude v nedeľu 18. novembra 2012 hosťom medzinárodného festivalu Janáček Brno 2012 s opernou inscenáciou Leoša Janáčka Jenůfa.

 

 

Katarina Juhásová-Štúrová (Jenůfa), Miroslav Dvorský (Laca Klemeň), Opera SND

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 

 

Medzinárodný festival Janáček Brno 2012, ktorý sa tohto roku uskutoční 16. – 25. novembra 2012 v Brne nesie podtitul Genius Loci. Podtitul letošního ročníku Genius Loci si klade za cíl poukázat na hudební odkaz Leoše Janáčka a vedle Janáčkovy tvorby představit také díla dalších významných skladatelů, jejichž život a dílo bylo spjato s Brnem“, približuje podtitul festivalu Pavel Lojda, tajomník Medzinárodného festivalu Janáček Brno. Popri Janáčkovej javiskovej tvorbe sú pre návštevníkov pripravené jedinečné koncerty, baletné predstavenia, činoherné večery, originálne dopoludňajšie matiné, výstavy a ďalšie sprievodné akcie. Na programe festivalu sa tiež významne podieľajú spoluusporiadatelia festivalu. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na vystúpenia prestížnych európskych operných súborov ako Opera Zuid Maastricht, Staatstheater Nürnberg, Národní divadlo Brno, Slovenské národné divadlo a Národní divadlo moravskoslezské.

 

 

Jenůfa, ktorú na festivale zahrá operný súbor SND mala premiéru v marci 2012 v réžii českého režiséra Martina Otavu a v hudobnom naštudovaní českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Opera rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá sa, ako ústredná postava, ocitá vo víre zložitých a násilných vzťahov, kreovaných drsnou kultúrou uzavretého dedinského spoločenstva. Tradičné spoločenské normy a hodnoty sa stávajú zdrojom tragédie mladého dievčaťa, ktorého nevlastná matka sa snaží zachovať si povesť cnostnej ženy aj za cenu vraždy dcérinho nemanželského dieťaťa.

 

Miroslav Dvorský (Laca Klemeň), Jozef Benci (Stárek), Katarína Juhásová-Štúrová (Jenůfa), Opera SND

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 

 

Svetová premiéra v poradí tretej opery Leoša Janáčka sa konala 21. januára 1904 v Brne, neskôr ju upravil skladateľ, dirigent a šéf opery Národního divadla v Prahe Karel Kovařovic (1916). Slovenská premiéra opery sa konala 15. apríla 1920 v SND v réžii Bohuša Vilíma, dirigoval František Vaněk. Libreto opery napísal skladateľ podľa drámy Gabriely Preisovej.

 

Opera Její pastorkyňa (Jenůfa) je prvým úspechom skladateľa. Premiéra v Brne mala veľký úspech: Šéf opery Národného divadla v Prahe Karel Kovařovic však operu odmietol uviesť. Nakoniec mala Její pastorkyňa v Národnom divadle v Prahe premiéru až v roku 1916. Iróniou osudu je, že ju dirigoval práve Karel Kovařovic, ktorý o toto dielo pred 12 rokmi nemal záujem. Úspech v Prahe otvoril Janáčkovi cestu na svetové pódia. Z Janáčka, neznámeho skladateľa sa vďaka úspechu v Prahe stala hudobná autorita. Operu následne inscenovali pod názvom Jenůfa vo Viedni, neskôr v Nemecku v roku 1924 v Metropolitní opere v New Yorku.

 

 

Janáčkova Jenůfa (pôvodný názov opery je Její pastorkyňa), Dvořákova Rusalka a Smetanova Prodaná nevěsta tvoria triptych svetovo najhranejších českých operných diel. Jenůfa, tretia Janáčkova opera predstavuje prelomové dielo, v ktorom sa rozvinula charakteristická zvukovosť autorových neskorších diel. Hoci inšpirácia moravskou ľudovou hudbou je nepopierateľná, Jenůfa je plná zmyselnej melódie, nevytvárajúcej moment falošného sentimentu. Korene tejto melodickosti môžeme hľadať v Mascagniho veristickej opere Cavalleria rusticana, ktorú Leoš Janáček miloval. Jenůfa bola napísaná v období vrcholného verizmu, ktorý je typický tvrdými, realistickými námetmi zo súdobého sveta, rýchlym spádom deja a zobrazovaním vášní.

 

 

Leoš Janáček: Jenůfa

hosťovanie v Národním divadle Brno, nedeľa 18. november 2012 - 19:00

Medzinárodný festival Janáček Brno 2012

 

Dirigent: Jaroslav Kyzlink

Réžia: Martin Otava

Scéna: Ján Zavarský

Kostýmy: Peter Čanecký

Choreografia: Alena Pešková

Dramaturgia: Michal Benedik

Zbormajster: Pavol Procházka

 

Stařenka Buryjovka: Marta Beňačková

Laca Klemeň: Miroslav Dvorský

Števa Buryja: Tomáš Juhás

Kostelnička: Ľubica Rybárska

Jenůfa: Katarína Juhásová-Štúrová

Stárek: Jozef Benci

Rychtář: Ján Galla

Rychtářka: Eva Šeniglová

Karolka: Andrea Vizvári

Pastuchyňa: Denisa Šlepkovská

Barena: Miriam Garajová

Jano: Jana Bernáthová

Tetka: Paulína Hríbová, Katarína Sasková

 

Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND

 

www.janacek-brno.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

článok zaradený do: Aktuality

zdroj: www.snd.sk, www.janacek-brno.cz

 

Tip na kliknutie

Festival Janáček Brno 2012 tento rok znovu privíta prestížne európske operné súbory

Jaroslav Kyzlink, dirigent: Janáček prerazil vo svete opernou tvorbou

Martin Otava, režisér: Jenůfy som sa vždy tak nejako inštinktívne bál

(rozhovor s režisérom bratislavskej inscenácie)

 

 

 

 

 

Diskusná téma: Opera SND zahrá na medzinárodnom festivale Janáček Brno 2012 Jenůfu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk