Premiéra: Lohengrin Richarda Wagnera prichádza na javisko Opery SND

23.05.2013 12:13

 

Bratislava

 

LOHENGRIN – príbeh o láske a nenávisti, o túžbe po moci

 

K výnimočným udalostiam v Slovenskom národnom divadle (SND) bude určite patriť uvedenie opery Richarda Wagnera LOHENGRIN. Premiéry sú v piatok 24. mája a v nedeľu 26. mája. Nasledujúce predstavenia do konca tejto divadelnej sezóny sú 31.mája a 15. júna. Predstavenia Lohengrina sa vždy budú  začínať o 18.00 hodine v novej budove SND.

 

 

Lohengrin, Opera, SND 2013

Miroslav Dvorský (Lohengrin) a Denisa Hamarová (Ortrud)

foto: Anton Sládek

 

 

Wagner patrí k tým tvorcom, o ktorých s určitosťou môžeme povedať - milovaný aj nenávidený. Výnimočnosť uvádzania jeho diela práve tento rok je znásobená aj 200. výročím narodenia skladateľa, ktoré si pripomína celý operný svet. Hudobný génius Richard Wagner sa narodil v roku 1813 v Lipsku, zomrel v roku 1883 v Benátkach. Žil v Rige, Zürichu, Paríži, Drážďanoch... Práve tam v roku 1848 dokončil vrcholné dielo svojej romantickej tvorby - operu Lohengrin. Svetová premiéra sa konala v auguste v roku 1850 a v dvornom divadle veľkovojvodu vo Weimare ju dirigoval Franz Liszt.

 

Wagner vo svojich monumentálnych opusoch pretvára operu na impozantné hudobno-dramatické diela. V opere Lohengrin sa nechal inšpirovať mýtickým obrazom ochrancu nekonečného dobra, rytierom svätého grálu. Jeho poslaním je ochraňovať spravodlivosť a vyššiu cnosť. Romantická opera Lohengrin sa odohráva v Brabantskom vojvodstve, v prvej polovici 10. storočia. Otázkou, ktorá stojí rovnako pred inscenátormi ako aj publikom je, či je dnešný svet ešte schopný mať ideály, či je spôsobilý rozšifrovať mýtické duchovné posolstvá, ktoré by predstavovali v našom zmaterializovanom svete inú kvalitu.

 

Lohengrin, Opera SND, 2013

Adriana Kohútková (Elsa), Mona Somm (Ortrud), a Zbor Opery SND

foto: Anton Sládek

 

Lotyšský režisér Andrejs Žagars nám preto na scéne SND neponúkne romantickú, historickú drámu. Jeho zámerom je inscenovať živý, ľudský príbeh. Lohengrin plní poslanie – v našom prípade v súlade s istou aktualizáciou, rozsúdi konflikt národov a zachráni svoju lásku Elsu zo zajatia. „Mojím cieľom je sprítomniť tento príbeh, aby bol aktuálnym pre súčasných ľudí, aby mu rozumeli, aby bol vierohodným“, hovorí režisér. Žagars sa teda snaží o živú inscenáciu rešpektujúc skladateľa, hudbu aj dejovú líniu s originálnou interpretáciou súvisiacou s príbehom. Hľadal aj historické obdobie, ktoré by turbulentnosťou súviselo s eposom. Našiel ho v roku 1940, teda na začiatku II. svetovej vojny. Inscenácia by mala byť akousi snovou víziou, dej situuje do katedrály, kde v ťažkých časoch ľudia vždy hľadajú útočisko. Lotyšského herca a režiséra Andrejsa Žagarsa môžu diváci poznať aj z lotyšských a ruských filmov. Rád prijal ponuku spolupráce dvoch významných operných domov vo Vilniuse a v Bratislave – veď napokon svoju kariéru režiséra začínal v roku 2002 tiež Wagnerom (bola to opera Blúdiaci Holanďan). Odvtedy sa etabloval na mnohých európskych i svetových scénach.

 

 

Adriana Kohútková, predstaviteľka Elsy

 

,,Lohengrin je veľmi dobre napísaná opera, spieva sa mi dobre a sú tam krásne lyrické pasáže. My sme v SND urobili všetko pre to, aby diváci boli spokojní. Pracovali sme na tejto inscenácii aj každý osobne, aj ako ansámbel a je to jedna z najkrajších opier, ktoré som kedy spievala. Keď som dostala ponuku na Elsu, o ktorej som si myslela, že ju ani nikdy spievať nebudem, teda konkrétnejšie celkovo Wagnera, keďže som sa Wagnerom nikdy bližšie nezaoberala, každý sa ma pýtal, či ju príjmem. Nakoniec som si Elsu nevybrala ja, ale Elsa si vybrala mňa. Po konzultáciách aj s pánom Haiderom som túto ponuku prijala. Je to krásne dielo a a ja som rada, že som túto ponuku prijala."

 

 

Toto dielo naštudovala Opera SND v spolupráci s Litovským národným divadlom opery a baletu. Inscenácia, ktorú uvidíme v Bratislave, mala premiéru v marci vo Vilniuse a návštevníci SND budú mať možnosť spoznať umeleckú prácu celého realizačného teamu – scénografa Reinisa Suhanovsa, kostýmovej výtvarníčky Kristine Pasternaka, choreografky Elity Bukovskej aj svetelných dizajnérov.

 

Koprodukciu dohodlo ešte bývalé vedenie SND a ako na tlač. konferencii k premiére uviedol generálny riaditeľ Marián Chudovský, SND je vďačné za túto dohodnutú spoluprácu a aj naďalej má záujem spolupracovať formou koprodukcií aj s inými divadlami.

 

 

Lohengrin, Opera SND, 2013

Jolana Fogašová (Elsa) a Miroslav Dvorský (Lohengrin)

foto: Anton Sládek

 

Wagnerova hudba je aj v opere Lohengrin naplnená magickou energiou. Dielo hudobne naštudoval riaditeľ a šéfdirigent Opery SND, medzinárodne renomovaný rakúsky dirigent Friedrich Haider. Popri našich sólistoch sa po prvýkrát v Opere SND predstavia zahraniční hostia napríklad švajčiarska sopranistka Mona Somm, nemecký tenorista Ferdinand von Bothmer, či bulharský basbarytonista s talianskym občianstvom Anton Keremidtchiev a ďalší. Zo slovenských sólistov hlavné postavy v pripravovovanej premiére opery stvárnia: Miroslav Dvorský (Lohengrin), Jolana Fogašová, Adriana Kohútková, Denisa Hamarová, Jozef Benci, Peter Mikuláš a ďalší.

 

Sprievodná akcia premiéry

 

Divadelný svet si v tomto roku pripomína 200. výročie narodenia veľkého reformátora operného divadla Richarda Wagnera. Pri tejto príležitosti pripravil bratislavský Divadelný ústav dokumentárnu výstavu, ktorá mapuje prítomnosť Wagnerovho diela na našich javiskách. Vernisáž výstavy RICHARD WAGNER sa uskutoční v deň premiéry Wagnerovej opery Lohengrin – v piatok 24. mája o 17.00 hod. vo Výstavnej sieni v novej budove SND. Výstava potrvá do konca divadelnej sezóny. Autorsky ju pripravil Jaroslav Blaho. Viac TU...

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Wagner: Lohengrin

 

Romantická opera v troch dejstvách v nemeckom jazyku

Premiéry 24. a 26. mája 2013 v novej budove SND

predstavenia budú vždy o 18:00 hod.

 

Inscenačný tím

 

Hudobné naštudovanie: Friedrich Haider

Dirigent: Martin Leginus, Friedrich Haider

Réžia: Andrejs Žagars

Scéna: Reinis Suhanovs

Kostýmy: Kristine Pasternaka

Pohybová spolupráca: Elita Bukovska

Svetelný design: Kevin Wyn-Jones

Dramaturgia: Slavomír Jakubek

Zbormajster: Pavol Procházka

 

Osoby a obsadenie

 

Kráľ Heinrich: Jozef Benci, Peter Mikuláš

Lohengrin: Miroslav Dvorský, Ferdinand von Bothmer

Elsa Brabantská: Adriana Kohútková, Jolana Fogašová

Friedrich z Telramundu: Jakub Kettner, Anton Keremidtchiev

Ortrud: Denisa Hamarová, Mona Somm

Kráľovský hlásateľ: Daniel Čapkovič, Ján Ďurčo

Vojvoda Gottfried: Lukáš Mňačko, Róbert Klenka

Štyria brabantskí šľachtici: Ján Keder, Michal Želonka, Milan Kľučár, Daniel Hlásny,

Martin Smolnický, Martin Gyimesi, Martin Klempár, Mário Tóth

 

spoluúčinkuje orchester, zbor Opery SND a bratislavský chlapčenský zbor

 

www.snd.sk

 

 

zdroj: SND

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Friedrich Haider: Lohengrin je divácky veľmi prístupná opera

Pavol Procházka: Zborové party v Lohengrinovi nezaostávajú za orchestrálnou sadzbou

Richard Wagner – výstava v SND venovaná 200. výročiu narodenia

Richard Wagner: Lohengrin

 

 

 

 

Diskusná téma: Premiéra: Lohengrin Richarda Wagnera prichádza na javisko Opery SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk