Primátor Milan Ftáčnik udelil Miroslavovi Fischerovi Čestnú plaketu

23.04.2013 06:30

 

Bratislava

 

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa v piatok, 19. apríla uskutočnil už XXI. ročník udeľovania Ceny primátora Bratislavy v rámci celomestského projektu Bratislava pre všetkých. Počas slávnostného galavečera odovzdal primátor Milan FTÁČNIK prestížne ocenenie – Cenu primátora Bratislavy na rok 2013. Medzi ocenenými bol aj operný režisér Miroslav Fischer.

 

 

Foto: www.bratislava.sk

 

Slávnostný galavečer -  Cena primátora Bratislavy na rok 2013 - má mimoriadny význam a je vysoko celospoločensky hodnotený. Jeho organizátori nehľadajú výlučne celoslovensky, či dokonca medzinárodne známe tváre, ale osobnosti, ktorých často jednoduché životné príbehy zanechávajú výraznú stopu v živote mesta a jeho obyvateľov.

 

Aj týmto spôsobom chce primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyzdvihnúť prácu tých, ktorí nezištne pomáhali iným, svojím nadšením, pracovitosťou, zodpovednosťou, ale najmä láskou a vzťahom k ľuďom dokázali svoj ľudský rozmer, a zároveň celoživotne prispievali k rozvoju mesta. V minulosti takéto ocenenie dostal lekár, matrikárka, knihovník, hasič, ošetrovateľ zvierat, učiteľka a vinohradník.

 

 

Milan Ftáčnik (primátor Bratislavy) a Zuzana Fischerová (dcéra Miroslava Fischera)

Foto: www.bratislava.sk

 

Medzi ocenenými bol aj operný režisér Miroslav Fischer, hudobník a vysokoškolský pedagóg, ktorému primátor Bratislavy udelil Čestnú plaketu za celoživotné pôsobenie v oblasti opernej réžie a výrazný prínos k rozvoju kultúrneho života Bratislavy. Cenu prevzala dcéra Miroslava Fischera, keďže pán Fischer sa nemohol zúčastniť z vážnych zdravotných dôvodov.

 

 

Miroslav Fischer, operný režisér

Foto: Iveta Schenková

 

Miroslav Fischer, významný slovenský operný režisér sa narodil 6. decembra 1932 v Seredi. V Opere Slovenského národného divadla pôsobil viac ako štyridsať rokov. Študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u O. Zítka, J. Fiedlera a K. Jerneka. Do Opery SND nastúpil v roku 1954, kde sa presadil hneď ako režisér. Miroslav Fischer je prvým pedagógom na Slovensku, ktorý sa venoval opernej réžii na VŠMU. Jeho prvou réžiou na scéne Opery SND bola Verdiho Traviata v roku 1955, po ktorej nasledovali mnohé ďalšie inscenácie na rôznych scénach Slovenska a v zahraničí. Z najzaujímavejších realizácii na scéne Opery SND treba vyzdvihnúť Straussovu Salome (1976) a Elektru (1980), Šostakovičovu Katarínu Izmailovovu (1984), Bergovho Wozeka (1986). Zo zahraničných realizácii je nutné spomenúť Únos zo Serailu (Ankara), Macbeth a Maškarný bál (Bilbao), Predaná nevesta (Brussel) a Macbeth (Vilnius). Na Slovensku spolupracoval so všetkými opernými a spevohernými súbormi a v neposlednom rade patrí medzi režisérov, ktorí presadili operný druh aj na obrazovke Československej televízie. V roku 1996 sa stal generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla. Tento post zastával do roku 1998. Z nedávnej minulosti si diváci pamätajú jeho inscenácie Silu osudu, Rusalku, Netopiera, Werthera, či Mefistofela a aj túto sezónu sa hrajú Tosca a Aida. V decembri minulého roku oslávil Miroslav Fischer okrúhle životné jubileum – 80 rokov. Opera Slovakia pripravila s oslávencom rozhovor, ktorý si prečítate tu:

Miroslav Fischer: Zostal som verný divadlu a opere

 

S hlbokým zármutkom musíme niekoľko dní po tejto správe o ocenení Miroslava Fischera oznámiť, že nás tento významný operný režisér, hudobník a pedagóg navždy opustil 23. apríla 2013 v skorých ranných hodinách, vo veku nedožitých 81. rokov. Ocenenie sa tak zároveň stalo aj bodkou za jeho životom, prácou a odkazom. Česť jeho pamiatke.

 

 

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Ďalší siedmi boli ocenení za ich prínos a zásluhy mestu Bratislava.

 

 

Foto: www.bratislava.sk

 

Štyria ocenení laureáti získali bronzovú sošku Rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad. Ide o najvyššie samosprávne ocenenie pre Bratislavčanov, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti.

 

Cenu primátora na rok 2013 udelil Milan Ftáčnik týmto laureátom:

 

Pánovi MUDr. Jánovi Slezákovi, DrSc. za celoživotnú prácu vedca, vysokoškolského pedagóga, popularizátora a organizátora v oblasti srdcovej medicíny.

 

Pani PhDr. Márii Krýslovej za celoživotnú neúnavnú a obetavú psychologickú pomoc deťom, mládeži a rodinám v krízových životných situáciách a za prínos k slovenskému divadlu a filmu.

 

Pani Mgr. Marte Janovíčkovej za celoživotné pôsobenie na úseku spoznávania histórie Bratislavy, osobitne v Múzeu mesta Bratislavy.

 

Pánovi Jozefovi Šteffekovi za celoživotnú svedomitú prácu spojenú s likvidáciou komunálneho odpadu a udržiavaním čistoty, poriadku na verejných priestranstvách.

 

 

Foto: www.bratislava.sk

 

Pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky a jej metropoly odovzdal v mene mesta primátor Milan Ftáčnik aj štyri ocenenia - Čestné plakety osobnostiam, ktoré sa výrazným spôsobom podieľali na formovaní Bratislavy v ére samostatnej republiky. Milan Ftáčnik sa rozhodol pri tejto príležitosti udeliť Mimoriadne ocenenia spolu s Miroslavom Fischerom nasledovným laureátom:

 

 

Pani PhDr. Viere Obuchovej, CSc., historičke Mestského ústavu ochrany pamiatok, za pamiatkové výskumy v bratislavskom Starom Meste a bohatú publikačnú činnosť o pamiatkach a histórii Bratislavy.

 

Pani Jane Burianovej, jedinečnej organizátorskej osobnosti na poli kultúry, za jej prínos v oblasti kultúrnej diplomacie v rokoch 2007 – 2012, kedy úspešne pôsobila ako riaditeľka Českého centra v Bratislave.

 

Pánovi Ing. arch. Augustínovi Mrázikovi, devínskemu lokálpatriotovi, za obnovu

a oživenie miestnej tradície vinárstva a turistického ruchu v mestskej časti Bratislava – Devín.

 

Tohtoročných laureátov Ceny bratislavského primátora vybrala odborná komisia na základe návrhov. Tie predložili samospráve neziskové organizácie, občianski aktivisti, vedecké a vzdelávacie inštitúcie, ale aj samotní Bratislavčania. 

 

 

Foto: www.bratislava.sk

 

Programom sprevádzal orchester Capella Istropolitana a sólisti Lenka Jombíková, Kateřina Killarová, Slávka Zámečníková a Juraj Kuchár, študenti Štátneho Konzervatória v Bratislave. Dirigoval Daniel Simandl.

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

zdroj: www.bratislava.sk

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Miroslav Fischer: Zostal som verný divadlu a opere

Scénografia Milana Ferenčíka, fotogaléria z výstavy

nájdete tu aj makety a foto inscenácií a scén aj režiséra M. Fischera

 

Fotogaléria: Primátor Milan Ftáčnik udelil Miroslavovi Fischerovi Čestnú plaketu

Diskusná téma: Primátor Milan Ftáčnik udelil Miroslavovi Fischerovi Čestnú plaketu

kondolencia

Anna Dulovičová 23.04.2013
Pani Jitke Saparovej-Fischerovej a celej rodine vyjadrujem svoju uprimnu a hlboku sustrast nad odchodom velikana-rezisera nasej prvej opernej sceny SND. Dakujeme za vsetku tu krasu, ktorou nas obohatil. S uctou a laskou Anna Dulovičová s rodinou.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk