Scénografia Milana Ferenčíka, fotogaléria z výstavy

24.03.2013 17:29

 

Bratislava

 

Foto z výstavy známeho slovenského scénografa Milana Ferenčíka v priestoroch Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave. 6. - 24. marca 2013. Na výstave bolo možné vidieť plagáty k predstaveniam, zaujímavé príklady pracovania s priestorom a svetlom, veľkolepé scény, či modely scén: Deti Titanicu, Netopier, Maškarný bál, Luisa Miller, Carmen, Tosca, Aida, Svätopluk, Hubička, Mefistofeles, Rusalka, Eugen Onegin, Vzkriesenie, Únos zo Serailu, Perikles, Kráľ Tyrský, Zimná Rozprávka, Krútňava a iné. Mnohé scény z tejto výstavy môžete stále vidieť v reále na javiskách, keďže sú na repertoároch divadiel.

 

 

 

Nielen pre tých, ktorí nemali možnosť vidieť túto výstavu, ponúkame možnosť pozrieť si je prostredníctvom tejto fotogalérie.

 

 

 

Milan Ferenčík, scénograf

 

Milan Ferenčík sa narodil 2. januára 1953 v Bratislave. V rokoch 1968-1972 absolvoval Strednú umelecko - priemyselnú školu, v rokoch 1973-1978 Divadelnú fakultu Vysokej školy múzických umení v Bratislave, odbor scénografia u profesora Ladislava Vychodila, kde získal titul diplomovaný Mgr. Art. V rokoch 1979-1989 bol scénografom Divadla A. Bagara v Nitre, kde vytvoril okolo 40 divadelných projektov.

 

Zároveň spolupracoval so Slovenskou televíziou (cca 100 rôznych televíznych inscenácií a niekoľko filmov) a so Slovenským národným divadlom (cca 40 operných inscenácií). V rokoch 1991-1992 pôsobil ako umelecký riaditeľ Dekoračných dielní Slovenského národného divadla.

 

S pražským Národným divadlom spolupracoval v rokoch 1997-1999 na baletoch Isadora Duncan a Onegin, v rokoch 2004-2005 na Carmen a Rusalke pre Štátnu operu Praha. Pre japonskú umeleckú agentúru Nasa navrhol dekorácie v opere Tosca (koprodukcia so SND), r. 2008 spolupracoval s rakúskou agentúrou na opere Madama Butterfly pre indické divadlo v Bombai.

 

V roku 992 založil vlastný Art Design Atelier 1, ktorý sa venuje návrhom, projektom a realizáciám rôznych interiérov a výstav. V roku 1998 sa ateliér podieľal na realizácii slovenského pavilónu na EXPO LISABON v Portugalsku. V poslednom období často spolupracuje s Národným divadlom Ostrava a so Štátnou operou Košice. Počas svojej umeleckej tvorby absolvoval množstvo autorských a kolektívnych výstav. Dnes žije a tvorí v Bratislave.

 

Pripravil a autor fotografií vo fotogalérii: Ľudovít Vongrej

 

 

Fotogaléria: Scénografia Milana Ferenčíka, fotogaléria z výstavy

Záznamy: 1 - 74 zo 74

Diskusná téma: Scénografia Milana Ferenčíka, fotogaléria z výstavy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk