SVETOVÁ PREMIÉRA: Výročie príchodu Cyrila a Metoda oslávi aj filharmónia

18.06.2013 05:47

 

Košice

 

SVETOVÁ PREMIÉRA!

Slovensko i ďalšie európske štáty si v tomto roku pripomínajú 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Práve vďaka nim náš národ získal písmo, a tým aj základ svojej identity.

 

 

Mirko Krajči

hudobný skladateľ

 

 

V Dóme sv. Alžbety zaznie Posolstvo Slova

 

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) oslávi tento významný sviatok svetovou premiérou diela charizmatického skladateľa Mirka Krajčiho. V jeho Posolstve Slova – Symfónii pre tenor, bas a veľký orchester sa 4. júla o 19.30 v Dóme sv. Alžbety predstavia vynikajúci speváci Ľudovít Ludha (tenor) a Gustáv Beláček (bas). Orchester ŠfK diriguje nadšenec pre súčasnú hudbu, Marián Lejava.

 

Posolstvo Slova nie je prvou Krajčiho skladbou inšpirovanou pôsobením Konštantína a Metoda na našom území. Špecifikom je, že do tejto zakomponoval aj spev. To mu umožnilo prostredníctvom textu viac konkretizovať idey, postoje i posolstvá.

 

„Už od začiatku som mal jasnú predstavu o obsahovej, ideovej podstate textovej zložky skladby a preto som sa rozhodol, že text, ktorý následne zhudobním, napíšem sám. Zabezpečil som si tým, že podstata, esencia toho, čo chcem povedať, bude zachovaná,“ vraví M. Krajči. Ten sa v texte venuje hlavnému dôvodu, prečo tu Cyril a Metod boli a odkazu, ktorý tu zanechali. „Priniesli Slovo a Písmo. Slovo ako vieru a filozofiu Života, Písmo ako to, čím sa dá viera a filozofia šíriť všetkým, ktorí túžia po poznaní. Okrem toho priniesli Múdrosť ako samotné poznanie a hlavne sebapoznanie. Lebo práve poznanie seba je podľa mňa to, čo môže každého oslobodiť. Písmo a Slovo sú prostriedkami pre dosiahnutie Múdrosti - sebapoznania.“

 

Vierozvestci majú čo povedať aj dnešnému človeku

 

Podľa Krajčiho majú oslavovaní vierozvestci bezpochyby čo povedať aj dnešnému človeku. „Nepriniesli len kresťanstvo v nám blízkom jazyku na Veľkú Moravu, ale čo je podľa mňa ešte významnejšie, je zrnko skutočnej Múdrosti, ktoré tu pred viac ako 1000 rokmi zasiali, aby postupne klíčilo a rástlo. Ak pre človeka 9. storočia bol podstatnejší ich prínos v zmysle kresťanskej viery, pre dnešného človeka sa dostáva do popredia význam poznania. Poznania sveta a samých seba. Akoby predtým hlavným prínosom bola forma, dnes je ním obsah. Je to paradoxné, pretože žijeme v konzumnej spoločnosti zdôrazňujúcej formu, žijeme v dobe, kedy sa na nás zo všetkých strán priam valia podnety atakujúce naše zmyslové vnemy. A práve preto pre každého, komu tento trend prekáža, je ponuka niečoho hlbšieho iskierkou nádeje a východiska. Je na každom z nás, či ho chceme hľadať a či ho dokážeme objaviť...“ nechal sa počuť skladateľ.

 

K premiére tohto diela dramaturgia symbolicky priradila Legendy Antonína Dvořáka. Úspešnú klavírnu skladbu skladateľ sám inštrumentoval pre symfonický orchester. Vo štvrtok, 4. júla odznie prvých 5 legiend. „Tento večer teda ponúkne hodinu meditatívnej hudby,“ dodala Mária Kornucíková, dramaturgička ŠfK.

 

 

www.sfk.sk

 

 


Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

Článok zaradený do: Aktuality


 

 

Diskusná téma: SVETOVÁ PREMIÉRA: Výročie príchodu Cyrila a Metoda oslávi aj filharmónia

Bratři zaseli slovo a písmo na Velkou Moravu....

Ludmila Kouřilová 30.06.2013
Mirko, jsem moc ráda, že jsi zkomponoval hudbu na tento počin bratrů na Velké Moravě a tvoje filozofie umocňuje jejich poslání a co nám jejich odkaz může v dnešní době ještě dát procítit a obohatit naše nitro... tak ráda bych byla na této světové premiéře, ale doufám, že se ke mně nahrávka dostane...u nás vznikl film Cyril a Metod Apoštolové Slovanů 3 díly... gratuluji k tomuto hudebnímu dílu a věřím, že bude ohodnoceno...........Lidka

Keď srdce skladateľa cíti Boha!

Eva Lucká 18.06.2013
Mirko, srdečne už vopred gratulujem ..spevákov máš vynikajúcich a verím ,že aj dielo je nádherné ..veľmi ma mrzí,že to nemôžem počuť a vidieť naživo ,ale verím,že sa mi to podarí cez nahrávku.Prajem Ti vééľa tvorivých síl a impulzov a samozrejme zdravíčko k tomu.!

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk